Bartın defnesi tescil olacak

Dünyada ve Türkiye'de defne üretiminde birinci olan Bartın'a müjdeli haber Orman Bölge Müdürlüğünden geldi. Bartın'ın defne üretiminde dünyada ve Türkiye'de 1. Sırada olduğunu ifade eden Müdürlük, Bartın defnesinin tescili için ilana çıkıldığını ve 3-4 ay gibi bir sürede 'Zonguldak-Bartın' adı altında tescil edileceğini açıkladı. Defne bundan sonra her 2 ilde de 'Yeşil Elmas' olarak anılacak.

Bartın defnesi tescil olacak

 

İl Koordinasyon Kurulu, 2020’nin son toplantısını Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş başkanlığında gerçekleştirdi. Pandemi kurallarına uyarak gerçekleştirilen toplantıda son dönemlerde Bartın ekonomisinde önemli bir yere sahip olan defne üretimi için müjdeli haber Orman Bölge Müdürlüğünden geldi. Toplantıda Bartın’ın defne üretiminde dünyada ve Türkiye’de 1. Sırada olduğunu ifade eden Müdürlük, Bartın defnesinin tescili için ilana çıkıldığını ve 3-4 ay gibi bir sürede “Zonguldak-Bartın” adı altında tescil edileceğini açıkladı. Defnenin bundan sonra her 2 ilde de “Yeşil Elmas” olarak anılacağını söyleyen Orman Bölge Müdürü “1.5 yıl önce başladığımız Bartın’ın defnesinin tescil çalışması ilana çıktı. 3-4 ay gibi bir süre sonra ciddi bir sıkıntı olmazsa yöremizin defnesi tescil olmuş olacak. Zonguldak-Bartın adı altında ancak tescil ettirebildik. Çok uğraştık ama “Yeşil Elmas” ismini koyduramadık. Yeşil Elmas ismi de konacak. Türkiye’de defneniz yüzde 43,3’ünü biz üretiyoruz. Türkiye üretimde dünya birincisi ve şuan dünyada en çok defne üreten il Bartın. Zonguldak ikinci sırada geliyor. Bölge olarak da bu gururu taşıyoruz” dedi.

Akdaş: “Defne ilimizde büyük bir gelir kaynağı”

Orman vasfını yitirmiş alanların  tıbbi aromatik bitkiler için uzun süre kiralanmasıyla ilgili bir kanunun yayınlandığını ifade eden Vali Yardımcısı Akdaş ise  “Son 1,5 yıl içerisinde gerçekten defne ilimizde çok büyük bir gelir kaynağı oluşturdu. Vatandaşlarımız inşallah bu tip orman için ürünlerden daha çok faydalanmaya başlayacak. Dün gece zannedersem bir kanun da yayınlandı. Orman vasfını yitirmiş alanların bu tıbbi aromatik bitkiler için uzun süre kiralanmasıyla ilgili. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi bu memlekette atıl hiçbir toprak parçasının kalmaması lazım. Hele hele şu pandemi şartlarında üretimi bizim kesinlikle birinci önceliğimiz olarak görmemiz lazım. Kurumunuzu bu defneyle ilgili yaptığınız çalışmalardan dolayı kutluyoruz” şeklinde konuştu.

Ödeneklerin 355 Milyonu harcandı

Toplantıda Bartın’da 2020 yılının 9 aylık dönemi içerisinde 313 projede çalışma yapıldığını ifade eden Abdullah Akdaş şöyle konuştu:

“Bu toplantıda mevcut yatırımlarımızın 3. Dönem gerçekleşme durumları izlenerek, teklif ve öneriler değerlendirilecektir. Toplantıya başlamadan önce ilimizde gerçekleştirilen yatırımlar hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. İlimizde 2020 yılının 9 aylık dönemi içerisinde 313 projede çalışma yapılmıştır. Bu projelerin toplam bedeli 7 Milyar 813 Milyon 930 Bin TL, tahsis edilen ödenek miktarları ise 628 Milyon 272 Bin TL’dir. Bu ödeneklerden 355 Milyon 511 Bin TL harcamam yapılarak yüzde 56,59’luk bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bu süreçte 313 projeden 86’sı tamamlandı, 151 projede faaliyetler halen devam etmekte, 29 proje ihale aşamasında, 3 projede yer teslimi yapıldı.

5 projede çalışmalar devam ediyor

Bu projeler dışında Belediyelerimiz tarafından 6,6 Milyon TL bedelli 16 proje yürütülmüş olup, 9’u 2020 yılı içerisinde tamamlandı, 5’inde çalışmalar halen devam etmektedir. 

Yatırımlarda ilk sırayı yine ulaştırma sektörü aldı

Yatırımları, tahsis edilen ödenekten yapılan harcama miktarlarına göre sektörel değerlendirdiğimizde; 202,7 Milyon TL ile ilk sırada ulaştırma sektörü, sonrasında 60 Milyon TL ile Tarım-Orman, 52,6 Milyon TL ile enerji, 25,8 Milyon TL  ile eğitim, 9,2 Milyon TL ile diğer kamu hizmetleri, 2,7 Milyon TL ile sağlık sektörü yer almaktadır.”

Bartın şehir geçişi yolunda çalışmalar başladı

Toplantıda bölge müdürlükleri de Bartın’da yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi de verdi.   Karayolları Bölge Müdürlüğü, çalışmaları “Bartın-Kurucaşile yolunda 7,5 kilometrelik kesim bu yıl tamamlayıp hizmete açmayı planlıyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Tünelle birlikte bu kesimi açtığımız zaman kış şartlarını bayağı rahatlatmış olacağız. Bartın-Kozcağız-Hasankadı yolunda da Kozcağız şehir geçişinde duvar ve yol yapım çalışmalarımız devam ediyor. Bartın şehir geçişi yolunda İl Özel İdaresi önünde kalan 900 metrelik bir kesimimiz vardı. Orada da ihalemiz sonuçlandı. Çalışmalara başladık. Şuan su deplase işleri yapılıyor. Bu yıl da bunu bitirip trafiğe açmayı planlıyoruz. Bartın-Arıt-Aydınlar yolunda da Çöme Boğazı’ndan Arıt’a kadar olan kısımda da tamamlanmış olup 7 ile 15 kilometre arasında da toprak işleri çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde açıkladı.

Bahçecik Yer altı Barajı sene sonunda tamamlanacak

DSİ 23. Bölge Müdürlüğü “Şuanda yatırım programında yer alan 37 işimiz bulunmaktadır. Bu işlerimiz toplam yatırım tutarı 1 milyar TL’dir. Şuan itibariyle 48 milyon TL’lik ödeneğin 40 milyon TL’sini harcamış bulunmaktayız. Fiziksel gerçekleşmemiz dönemsel bazda yüzde 10 civarındadır. Parasal gerçekleşmemizde yüzde 90 civarındadır. Şuanda devam 8 tane işimiz bulunmaktadır. Hasankadı Beldemizde geçen sene taşkın olmuştu. Oranın ihale iznini istemiştik. İhale izni geldi ve ihalesini gerçekleştireceğiz. Geçenlerde ihalesini yaptığımız Bartın Bahçecik Yer altı Barajının inşaatına başladık. Bu baraj Bartın’ın içme suyunu sağlayacak. İnşallah sene sonu itibariyle de bu projemizi tamamlayacağız” dedi.

Katı Atık Bertaraf Tesisinin yüzde 10’u tamam

İller Bankası Bölge Müdürlüğü , “Bartın’da 3 projemiz var. Bu projelerin toplam bedeli 45 milyon TL civarında. 3 işimizde devam ediyor. Katı Atık Bertaraf Tesisinde nakdi çalışmalar yüzde 6 fiziki yüzde 10 civarında. Ulus Atıksu Arıtma Tesisinde çalışmalar yüzde 30 civarında. Kumluca Atıksu Arıtma Tesisimize de başladık. Yer tesisini yaptık ve çalışmalar devam ediyor” ifadelerinde bulundu.

Tapu ve kadastroda 21 birimde sayısallaştırma

Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü “Bartın’da gerçekleştirdiğimiz 3 proje var. Bu projelerden birisi 2B kullanım kadastrosu. 161 birimde 2018’de başladığımız bir çalışma. Tamamlandık. Bunun dışında da yaptığımız 2 tane sayısallaştırma işi var. Bu Bartın’ı kapsayan 4 birimde yaptığımız bir çalışma. Bunu müdürlük imkanlarıyla yapıyoruz. Bu da ilan askısına çıktı. 21 birimde yaptığımız sayılaştırma çalışması var. Bu çalışmamız devam ediyor. İnşallah bunu da 2021 yılının Nisan ayında da tamamlamayı planlıyoruz. Tapuyla alakalı çalışmalar da normal seyrinde devam ediyor” dedi.

“Bartın’da 3 enerji ilettim hattı çalışması”

TEİAŞ Bölge Müdürlüğü, “Bartın’da 4 projemiz var. Bunlardan 3 tanesi enerji iletim hattı yatırım projesi. Bir tanesi trafo merkezleri tesisat çalışmasıdır. Bunlardan 2 tanesi devam etmekte, 2 tanesi de ihale aşamasındadır. Bu yatırım projelerinin toplam tutarı 420 milyon 500 bin TL’dir. Yıllık nakdi gerçekleşme oranı yüzde 14, fiziki gerçekleşme ise yüzde 19’dur” ifadelerinde bulundu.

Mendirek inşaatı 380 metrede

Ulaştırma Bölge Müdürlüğü ise “Bartın’da Tekkeönü Balıkçı Barınağı işinin etüd proje işlerini tamamlamış bulunmaktayız. Bununla birlikte Amasra Limanının mendirek onarımı çalışmasına devam ediyoruz. Şuanda yaklaşık 380 metrelerde çalışmalarımız devam ediyor. Toplam 620 metre. Bu sene 400 metreyi bitirmekle ilgili sözümüz var ve şuanda 380 metrelerdeyiz. İnşallah önümüzdeki ay sözümüzü yerine getirmiş olacağız. Amasra Kale Surlarının deniz hareketlerinden korunmasıyla alakalı konuyla ilgili Koruma Kurulunun ön onayını aldık. İmar planı ve ÇED’in yapılması gerektiği değerlendirildiğinden bununla ilgili gerekli ödeneğimizi aldık. Hizmet temin etme sürecindeyiz” şeklinde konuştu.

Akdaş: “Amasra Kalesi için 400 bin TL ödenek tahsis edildi”

Bunun üzerine Abdullah Akdaş “İlimizdeki turizm adına Amasra Kalesinin büyük önemi var. Bu Sayın Valimiz tarafından da takip edilen bir konuydu. Yanılmıyorsam bunun için 400 bin TL ödenek tahsis edildi. Hizmet alımı da iyi olacak. İlimize de hayırlı uğurlu olsun” ifadelerinde bulundu.

Şemşirli Cami projesinde tadilat

Vakıflar Bölge Müdürlüğü  de “Bartın’da devam eden Ulus Şemşirli Camisinin restorasyon projesi çalışması var. Proje Koruma Kurulundan geçmişti ama hocalarımız yerinde görmek istemişlerdi. Yakın zamanda yerinde gördüler. Proje tadilatına gittik. Şuanda projeyi bitirmiş vaziyetteyiz. Koruma kurulunun takdirine sunduk” dedi.

Çaybükü Köprüsü ihalesi için ödenek

Bölge Müdürlerinden sonra toplantıda Bartın’daki kurumların il müdürleri de çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Bunlardan biri olan Sağlık İl Müdürlüğü 400 yataklı Bartın Devlet Hastanesinde bir süre önce duran temel çalışmalarının yeniden başladığını ifade etti. Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü de taşkın köprülerinden olan Çaybükü Köprüsünün ihalesinin yapılabilmesi için ödeneğinin yüzde 10’luk kısmının geldiğini söyledi.

Geçici Hayvan Barınağı gelecek hafta açılacak

Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü de toplantıda Ulus İlçesinde yapılan Aşağıköy Seyir Terasında ulaşımın sağlanabilmesi için orman yolundan 350 metrelik kısmın Orman Bölge Müdürlüğünden açılmasını talep etti. Müdürlük ayrıca Geçici Hayvan Barınağında şuanda personel sıkıntısı olduğunu bunun çözülmesiyle birlikte önümüzde hafta Geçici Hayvan Barınağını açmayı planladıklarını ifade etti.

 

Bartın defnesi tescil olacak
Bartın defnesi tescil olacak
Bartın defnesi tescil olacak
Bartın defnesi tescil olacak
Bartın defnesi tescil olacak
Bartın defnesi tescil olacak