BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU

24 Haziran Cuma gününden itibaren etkili olan şiddetli yağışlar sonrası sel ve su baskınlarının yaşandığı ilk anlardan itibaren Bartın'a gelen ve 3 gün boyunca Bartın'dan ayrılmayarak çalışmaları inceleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 518'i konut, 167'si iş yeri 320'si bodrum, 18'i zemin ve depo, diğer 9 tanesi de ahır olmak üzere Bartın'da sel ve taşkından dolayı yaklaşık bin 53 su baskını olduğunu söyledi. Yaklaşık 632 personel ve 103 araçla afetle mücadele çalışmaları yapıldığını ifade eden Bakan Soylu, sel ve su baskınlarından hasar gören vatandaşlar için ilk etapta 3 bin TL, esnaf için de 5 bin TL destek ödemesi yapılacağını kaydetti. Ödemeler ise Ziraat Bankası aracılığıyla hesaplara yatmaya başladı.

BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU

Selden zarar görenlere destek ödemesi

 

24 Haziran Cuma gününden itibaren etkili olan şiddetli yağışlar sonrası Kozcağız Beldesi ve şehir merkezi ağırlıklı olmak üzere sel afetini yaşayan Bartın’da yaralar sarılmaya çalışılırken devletin üst kademeleri de Bartın’a akın etti. Bu isimlerden biri de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. Afetin yaşandığı ilk dakikalarda Bartın’a gelen Bakan Soylu, 3 gün boyunca bölgeden ayrılmadı. AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başta olmak üzere ildeki tüm yetkililerle birlikte çalışmaları an ve an takip eden Soylu, bu kapsamda 27  Haziran Pazartesi gecesi ilk olarak Kemerköprü Meydanına geldi.

Soylu: “Metrekareye 300 kilogram yağış düştü”

Burada afet anıyla ilgili yetkilerden bilgi alan Süleyman Soylu, 28 Haziran Pazartesi günü de bölgede incelemelerine devam etti. Soylu Pazartesi günü suların taştığı Kemerköprü’de yaptığı açıklamada “Kastamonu’da Sinop’ta, Karabük’te alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar çerçevesi içerisinde yağmurunda durmasıyla beraber hasar tespitleri yapılıyor. Özellikle sel ve su baskınlarıyla ilgili yapılacak çalışmalar gerçekleştiriliyor. İş makineleriyle, gelen ekiplerle birlikte mücadele devam ediyor. Yapılan uyarılarla birlikte herkes sudan etkilenecek malzemesini ya bir yere kaldırmış ya da yüksek noktalara çıkarmış. O açıdan tedbirler zamanında alındı. Herkes işinin başında. Metrekareye 300 kilogram yağış düştü. Buna benzer yağışlarda daha önce çok büyük kayıplar söz konusuydu. Ama şimdi hep beraber hem tedbir almaya çalışıyoruz hem de ekiplerimizle birlikte ırmağın birikim yapan yerlerini de temizlemeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Ciddi zararlar oluşturdu”

Açıklama sonrasında ise suların taştığı Kemerköprü, Yalı mevki ve Kozcağız ile Hasankadı Beldesinde incelemelerde bulunarak esnaflara ve vatandaşlarla geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Soylu, inceleme sonrasında 112 Acil Çağrı Merkezindeki Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldı. Toplantı sonrasında ise yaptığı açıklamada Süleyman Soylu şunları söyledi:

“26 Haziran akşamı itibariyle uyarıları yapılan ve bu akşam itibariyle Batı Karadeniz Bölgesinde Meteorolojimiz tarafından turuncu ve kırmızı uyarı olarak duyurusu yapılan aşırı yağışların etkisiyle bulunduğumuz Bartın’da, Karabük’te, Kastamonu’da, Zonguldak’ta, Düzce’de ve Sinop’ta sel afetiyle karşı karşıya kaldığımız, selin oluşturduğu su taşkınlarıyla da karşı karşıya kaldığımız bir doğal afette dün ve bugün itibariyle aldığımız tedbirlerle, yaptığımız uyarılarla ve ortaya koyduğumuz mücadele süreciyle karşı karşıya kaldık. Bazı yerlerde metrekareye 300 kilogramın üzerine yağmur düştü. Bu bazı zaman dilimleri içerisinde çok yoğunlaştı. Metrekareye kısa zaman içerisinde düşen yoğun yağış miktarı sebebiyle de ciddi zararlar oluşturdu.

7 ilde 2 bin 19 kişi tahliye edildi

Dün akşama kadar can kaybımız ve kaybımız söz konusu değil. Gerek Kastamonu Küre’de gerekse de Kaynaşlı’da hem bir operatör olmak üzere biri de köprünün üzerinde bulunan bir kardeşimiz gelen ihbarlar çerçevesinde arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Operatörün iş makinesiyle ilgili bir takım emarelerine rastlanmıştır. Bu esnada da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabinenin hemen akabinde verdiği talimatlarla bizlerde Bakan arkadaşlarımızla ayrı ayrı biraz önce saydığım vilayetlere geldik. Ve her birimiz buralarda görevler aldık. Bende Bartın’a geldim. Bu 6 vilayette hatta buna Düzce’yi de dahil edebiliriz bu afetlerden dolayı 2019 kişi tahliye edildi. 2 kaybımız var. 5 bin 545 personel çalışıyor. 1471 araç ve 5 helikopter burada çalışmaktadır.

“Çalışmalar süratle devam etmektedir”

Buralarda özellikle devlet, sivil toplum kuruluşlarımız, yerel yönetimler, belediyelerimiz, bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız bütün imkanlarını seferber etmiş durumdadır. Vatandaşlarımızın bu sel afetinden en az etkilenmesine yönelik çalışmalar süratle 24 saat çalışma esası ortaya konularak devam etmektedir. Marmaris yangınında ilk müdahale kıymetliydi ve orman bu ilk müdahaleyi yaptı. Bu ilk yapılan müdahale de bize sonraki yapılan müdahaleler için imkan ve fırsat sağladı. Burada da sel afeti oluşmadan önce gerek Meteorolojimiz ve onun koyduğu turuncu ve kırmızı uyarıların hemen akabinde Valiliklerimiz, kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz bir uyarı ortaya koydular.

“Bartın’da aldığımız en önemli tedbir 3 barajımızın yapımı”

AFAD’ımız erken uyarı sistemi olarak değerlendirdiğimiz SİMAKS’ı hücresel mesaj olarak ve bir uyarı mesajı olarak ilgili bölgelere iletildi. Böylece vatandaşlarımız da kendi tedbirlerini almaya, kamuda kendi tedbirini almaya başladı. Bu kadar yoğun bir yağışta bu tedbir daha önceden vatandaşlarımız ve kamu tarafından Allah korusun daha büyük maliyetlerle karşı karşıya kalınabilirdi. Bartın’da da almış olduğumuz tedbirler kapsamında 3 tane barajımız yapıldı. Kirazlıkköprü Barajı ile Kışla Sel Kapanının su tutma kapasitesinin toplamı 100 milyon metreküp yapıyor. Ki onun yanında da Kozcağız Barajı var. Kirazlıkköprü Barajının doluluk oranı yüzde 83 ve bu baraj yukarıdan gelen suyu tuttu. Kışla Sel Kapanı da yüzde 100’e geldi ancak savaktan kontrollü bir şekilde su verildi. Kozcağız Barajı da bittiğinde Bartın’da sel afetleri kapsamında alınan önemli tedbirler tamamlanacak.

“Bartın’da yaklaşık 1053 su baskını oldu”

Bartın’da sel ve taşkından dolayı yaklaşık 1053 su baskını oldu. Bunun 518’i konut. 167’si iş yeri 320’si bodrum, 18’i zemin ve depo, diğer 9 tanesi de ahır gibi bir bilançomuz var. Yine aynı zamanda 7 köyümüzün ve bağıların elektriği yoktu. Şuan itibariyle 2 köyün ve  bağlıların elektriği yok. Bunun yanı sıra birçok ilden destek geliyor. Ciddi bir araç ve takviyesi var. Yaklaşık 632 personel ve 103 araç şuanda kullanılıyor. Kızılay sel baskını başladığı andan itibaren 4 noktada sıcak yemek gibi sürekli olarak destek de bulunmakta. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın psiko-sosyal ekibi bu konuda sel ve afetle karşı karşıya kalanlara psiko-sosyal destek ortaya koyuyor. Karayolları, DSİ, İl Özel İdaresi kendi alanlarındaki hasarları tespit etmekte.

Hasar miktarına göre destek yapılacak

6 köprü yıkılmıştır ve bu 6 köprüyle ilgili gerekli çalışmalar yapılmaktadır. 2’sini Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından askeri köprü geçici köprü ulaşımın temin edilmesi için getirilmektedir. Diğerleri de Karayolları, DSİ, İl Özel İdaresi tarafından kendi usulünce geçici olarak yapılacak ve buralarda köprüler diğer noktalarda olduğu gibi gerçekleştirilmeye devam edecektir. Bu esnada evini ve iş yerini su basan vatandaşlarımızla ilgili destekler de sağlanacaktır.

Evleri su basanlara ilk etapta 3 bin TL destek verilecek

Evlerle  ilgili bir hasar varsa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile İl Müdürlüğümüz o hasarla ilgili evlere girilip girilmeyeceğini tespit etmektedir. Böyle tespit ettiğimiz evler var. Bu evlerle ilgili elbette hasar değerlendirildiği için tabi ki girilmeyecek. Dere yatağındaki hemen kenarındaki evlerin giriş ve üst katları hariç olmak üzere, evlerin üst katların girmeleri için herhangi bir risk söz konusu değildir. Evleri su basmış ve terk edip evlere dönemeyecek olanlara her selde her afette yaptığımız gibi ilk etapta destek olarak 3 bin TL verilecek. Esnafımıza da ilk etapta 5 bin TL ödeme yapılacak.”

“Zor gününde milletimizin yanında olmayacağız da ne zaman olacağız?”

Bu esnada doğaya, bulunduğu şehre, tarihe, vatanına sorumluluğu olmayanlara istediğini söylüyor. “Bakanların orada ne işi var” diye ana muhalefet partisi genel başkanı böyle bir değerlendirme ortaya koyuyor. Milletimizin zor gününde yanında olmayacağız da, elimizden geleni ortaya koymayacağız da ne zaman koyacağız? Bana bunu sorarken tatilde olan kendi arkadaşlarınıza neden bu soruyu sormazsınız? Sayın Kılıçdaroğlu biran önce bu yoldan çıkmanızı temenni ediyorum. Biz vatandaşımızın emrine amadeyiz. Gücümüz yettiği kadar da devletimizin tüm kuruluşlarını bunun için amade edebilmek, bu organizasyonu sağlamak için de bunu gerçekleştiriyoruz. Burada hükümet olarak vatandaşımızın zor gününde yanında olmayı kendimize hem bir insanlık görevi hem de bir hükümet görevi olarak değerlendirdiğimiz için buradayız. sayın Kılıçdaroğlu’nun bu konuda ortaya koyduğu değerlendirmelerin ya kendisini kurtarmak için ya da kendi belediye başkanlarına ve milletvekillerine söz söyleyebilmek için yöntem tutturduğunun değerlendirmesi içerisindeyiz.

 

Tunç: “Yağışlardan etkilenen en önemli il Bartın’dı”

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç da kriz masasında şu açıklamalarda bulundu:

“3 gündür devam eden yoğun bir yağış söz konusuydu ve bunun sonucunda 2 günde Bartın ve komşu illerimizde etkili oldu. En önemli etki olan illerden bir tanesi de Bartın’dı. Bunun sonucunda Sayın Bakanımız afetin en yoğun anında gelerek bizlere destek oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da telefonla arayarak Bartın halkının yanında olduğunu ve devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini ve Sayın İçişleri Bakanımızın da Bartın’a intikal edeceğini ifade etmişti. Sayın Bakanımız da 2 gündür Bartın’da sel bölgelerinde hasar gören noktalara ziyaretlerde bulunduk. Birçok noktada da talimatlarıyla hasar giderme çalışmalarına destek oldu.

“Barajlar sayesinde Bartın il merkezi büyük bir felaketten kurtuldu”

Devletimiz tüm imkanlarıyla Bartın’ımızda. Zarar gören vatandaşlarımızın hiçbir endişesi olmasın. Hasar tespit çalışmaları tamamlanır tamamlanmaz ilk etaptaki ödemelerin haricinde de diğer zararlar elbette ki karşılanacak. Bizin sevincimiz cana bir şey olmaması. İnşa ettiğimiz barajlar sayesinde Bartın il merkezi büyük bir felaketten kurtuldu. Kirazlıkköprü Barajımız doluluk seviyesini doldurmadı. Barajdan su Bartın’a akmadı. Dolayısıyla en büyük şansımız da o oldu. Kozcağız Barajımız da aslında su tutmamasına rağmen ilk etapta ani akışı önleyerek onun da faydasını gördük. Kışla Barajımızda yüzde 100’ünü doldurmasına rağmen 3 gündür yaptığı çalışmayla afetin büyük olmasını engellemiş oldu. Tabi Arıt Çayı gibi bazı derelerimizde de taşkınlar oldu ve bunun sonucunda Bartın Irmağı taştı ve bir takım hasarlar yaşandı. Bu hasarları el birliğiyle gideriyoruz.”

Afet bölgesini havadan da inceledi

Süleyman Soylu, Bartın’da afet bölgesini havadan da inceledi.

Köprünün yıkılması sonucu ulaşımın sağlanamadığı Şarköy'de incelemelerde bulunan Soylu,  vatandaşların ihtiyaçlarını dinleyerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait köprünün bölgeye getirilerek kısa sürede kurulumunun yapılacağını aktardı. 8 ay içerisinde afet evlerinin tamamlanarak vatandaşların evlerine yerleştirileceğini ifade eden Soylu "Bu köprünün yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığımızdan köprü getiriyoruz. Bu köprünün yerine onu kuracağız. Aşağıya yine geçitli köprülerden yapacağız. Ondan sonra bu köprünün yerine ne yapacağımızı Ulaştırma Bakanlığımızla değerlendireceğiz. Yerlerinizle alakalı buraya gelince öğrendim. Hem Çevre Bakanımıza, TOKİ ile konuştuk. Şöyle bir durum var. Salı günü yerlerinizin ihalesi çıkıyor. Elbette ki selin getirdiği bir takım hasarlar var. Kozcağız, şehir merkezinde var. Yaklaşık 6 vilayette hasarlar var. Biz sizin yanınızdayız. Zannediyorum bu gece ve yarın öğlene kadar bu köprü biter. İhtiyaçlarınızı helikopterle yine getireceğiz. Hemen içme suyu getirelim. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcımız burada. Milletvekilimiz burada. Bu akşam itibariyle bu helikopterle içme suyu ihtiyacınızı da inşallah gideririz. Yarından sonra inşallah faaliyete girer. En kısa zamanda da afet evlerinize taşınacaksınız. Burada iki baraj yapıldı. İki büyük barajla Bartın'da sel afeti geçmiş yıllar gibi olmadı. 100 milyon ton su tuttu. Büyük bir su. Onun için burası da yapıldığı zaman sizler de evlerinize yerleştiğiniz zaman inanıyorum ki bu afetlerle karşı karşıya kalmayız. İhale Salı günü yapılıyor. Bakan yardımcısı da burada. Biz en kısa zamanda 6-8 ay içerisinde ihale yapıldıktan sonra inşallah sizi kendi yerlerinize taşımaya çalışacağız. İnşallah önümüzdeki Ramazan Bayramı'na girmeden evvel evinize taşırız. Biz elimizden gelen bütün gayreti ve desteği ortaya koyacağız” dedi.

Çocukların helikoptere binme isteğini  geri çevirmedi

Süleyman Soylu, Şarköy'de  çocukların helikoptere binme isteğini de geri çevirmedi. Soylu'nun çocukların helikopterle gezdirilmesi talimatını vermesinin ardından ilk kez helikoptere binen ve gökyüzünde polis helikopteriyle turlayan çocuklar büyük sevinç yaşadı.

 

 

BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU
BARTIN'DA SELDE BİN 53 SU BASKINI OLDU