Bartın'da kentten köye göç

İl Genel Meclis, 4 maddelik Haziran gündemini görüşmeye başlarken gündemin ilk toplantısında Bartın kırsalındaki imar taleplerine dikkat çeken İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, bu taleplerin villa türü yapılaşmalar olduğunu ifade etti. Başkan Dursun, bu taleplerin ise en çok gurbetçiler ve kentte yaşayıp köye yerleşmek isteyen Bartınlılardan geldiğini söyledi.

Bartın'da kentten köye göç

 

İl Genel Meclisi, 4 gündem maddesiyle Haziran ayı gündemini görüşmeye başladı. Gündemin ilk toplantısında İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, gündeme ilerleyen toplantılarda yeni maddelerin ilave edilebileceğini ifade ederek  “Meclis çalışmalarına katkı sağlayacak olan başta meclis üyelerimiz olmak üzere yine tüm daire müdürlerimize teşekkür ediyor, meclis çalışmalarıyla alınacak olan tüm kararların şimdiden Özel idaremize ve Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Mobilya fabrikasının imar planları onaylandı

Mayıs ayındaki olağanüstü toplantıyla ilgili Meclis Üyelerine açıklama yapan Başkan Dursun, “Mayıs ayında meclis gündemine gelen ve ihtisas komisyonlarına havale edilen dosyaların içerisinde ilimizin üretim ihracat ve istihdamını yakından ilgilendiren Dubai’de mobilya sektöründe üretim yapan MNK Mobilyaları firmasının talebiyle  Çayır Köyü sınırları içerisinde hazineye ait  215 bin 824,96 m2  arazinin 1200 kişiyi istihdam garantisi ile Çevre, Şehircilik  ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca  geçici tahsisinin yapılarak idaremiz ile  koordineli olarak ilgili kurum görüşleriyle birlikte hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulamalı ve nazım imar planlarının onay süreçlerin hızlandırılması ve dosyanın  önemine binaen 24 Mayıs’ta gerçekleştirdiğimiz olağanüstü toplantıda planlar onaylandı. Söz konusu arazilerin koruma alanları çıkarıldıktan sonra toplamda 196 bin metre karelik bir alanda 136 bin metre kare kapalı alana kurulacak tesisin ilimizdeki üretime, ihracat ve  en önemlisi de istihdama katkı sağlayacak olmasını meclis olarak da  son derece önemsiyoruz. O nedenle zamanı da iyi kullanmak amacıyla Haziran ayı toplantılarını beklemeden olağanüstü toplantıyla plan onayını karara bağladık. 2005 yılında çıkarılan 5302 Sayılı İl Özel İdare Kanunu ile il genel meclislerine verilen imar planlarının onaylama yetkisi ile birlikte Bartın’da İl Özel İdaremizin görev ve sorumluluk alanlarında İl Genel Meclis kararlarıyla konut sanayi ve turizm alanlarında yüzlerce planlara imza attık. Bu planlar içerisinde ilin büyümesine ve gelişmesine büyük ölçüde katkı sağlayan Bartın Üniversitemizin Kutlubey Kampüs planlarının da il genel meclisimizce onaylanmış olması bizler için gurur vesilesi olmuştur dedi.  Yine 10 yıldır özellikle Güzelcehisar, Mugada, Hatipler ve Büyükkızılkum sahillerini kontrolsüz yapılaşmalardan koruyarak turizme uygun şekilde gelişmesinin önünü açtık. Onaylanan bu planların ilimizin tarihine de not olarak düşüldü. Yine o tarihi planlardan  biri olan sanayi alanında ilin istihdamına katkı sağlayacak plana meclis olarak imza atmış  olmaktan büyük bir mutluluk duyduk. Özellikle böylesine önemli bir yatırımın ilimize kazandırılmasında büyük ölçüde katkı sağlayan AK Parti Gurup Başkan Vekili Bartın Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a, Valiliğimize, İl Özel İdaremize ve plan onayında destek olan tüm meclis üyelerimize yürekten teşekkür ediyor, onaylanacak olan planla kurulumu başlanacak olan fabrikanın Bartın’ımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Bartın’da kentten köye göç

Haziran gündemiyle ilgili de Meclis Üyelerine bilgi veren Kenan Dursun şöyle konuştu:

 “Haziran ayı toplantı döneminde yine imar konularında karara bağlanması gereken dosyalar yer alıyor. özellikle 2 yıldır yaşanan  pandemi döneminde şehirlerde sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızca Özel İdaremizin imar açısından sorumlu olduğu kırsal alanlardaki yapılaşma talepleri arttı. Bu artışın çoğunlukla villa türü yapılaşmaya dönük talep olmakla birlikte il dışında yaşayan gurbetçilerimiz ile geçmiş dönemlerde kırsaldan kente yerleşen hemşehrilerimizin oluşturduğu talepler. Bu talepler de bizleri sevindiriyor. Ancak bir başka yönüyle de meclise önemli bir sorumluluk yüklüyor. Bu kapsamda köylerde yoğunlaşacak yapılaşmanın doğru bir şekilde planlanması gerekiyor. O nedenle meclise gelen imar planlarını son derece önemsiyoruz. Köylerde yeni taleplerle oluşacak olan yapılaşmayı da  planlı bir şekilde sürdüreceğiz.

Arıt’tan traktör ve arazöz talebi

Gündemin 2. Maddesinde yer alan bedelsiz araç devriyle ilgili de Arıt Köyünün ve çevre köylerinin Bartın il merkezine 35 kilometre uzaklıkta olması, bölgede çıkması muhtemel yangın afetinde ilk müdahaleyi yapabilmek için köyün arazöz aracına ve çevre temizliği için de traktör aracına ihtiyaç duyuluyor. Talep edilen arazöz ve traktörün Arıt Köyü Tüzel kişiliğine tahsisine karar vereceğiz. Konuyla ilgili komisyonların görüşünün olumlu yönde. Arıt ve çevre köylerinde olabilecek muhtemel yangınlara şehirden ulaşımın belirli bir zaman alması nedeniyle geç müdahaleden kaynaklı büyük kayıplar geçmişte yaşandı. O nedenle oluşabilecek muhtemel yangınlara erken müdahale büyük önem taşıyor. Söz konusu talebin meclisteki görüşmelerinin de olumlu yönde olacağına inanıyorum. Ayrıca uzunca bir zamandır bölge muhtarlarının da gündeme getirdiği sorunu meclis kararıyla çözüme kavuşturacağız.

“160 ton kapasite asfalt plentini Bartın’a kazandırdık”

Gündemin 3. Maddesinde yer alan İdaremiz hizmetleri için ihtiyaç duyulan 1 adet ekskavatör ile 1 adet forklift  alımı projelerinin   2022 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınması ile ilgili dosyanın görüşülerek karara bağlanacak. Bu çalışmalar meclisin 5 yıllık hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilmeye devam ediyor. Bu çerçevede hizmet gücümüzün artırılması için atılan adımların başında idaremiz bünyesinde kurulumunu gerçekleştirdiğimiz beton santrali ve kilitli parke üretim tesisiyle birçok özel idarelerin başaramadığı tesisi Bartın’a kazandırıldı. Akabinde yine eski köy hizmetleri döneminden kalan ancak ekonomik ömrünü tamamlamış olan saatte 60 ton kapasiteli asfalt plentini 160 ton kapasiteye sahip ve tamamen çevreye duyarlı son teknolojiye uygun bir plenti de idaremize kazandırarak Özel İdaremizin bu alandaki yenilenme süreci tamamlandı. Şimdi makine parkındaki eksiklikleri de peyderpey gidererek Bartın’ımızın Özel İdaremizin sorumluluk alanında bulunan 2 bin 336 km olan yol ağındaki standartlarını yükseltmeye hızla devam edeceğiz. Bu tesislerin Bartın’ımıza kazandırılmasında bizleri her zaman destekleyen AK Parti Gurup Başkan Vekilimiz Bartın Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a, idaremiz yöneticilerine ve meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz.   Haziran ayı toplantı döneminde İl Genel meclisimizce alınacak olan tüm kararların idaremize ve Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyor, meclis çalışmalarına katkı sağlayan tüm meclis üyelerimize de teşekkür ediyorum.”