BARTIN'DA KEDİ VE KÖPEKLER KAYIT ALTINA ALINIYOR

​​​​​​​Derialtı mikroçip uygulaması başladı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bartın'da derialtı mikroçip uygulamasıyla kedi ve köpeklerin kayıt altına alınmasına başladı. Müdürlük, sahipli köpeklerin bu yıl sonuna kadar, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022 yılı sonuna kadar bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınmasının zorunlu olacağını söyledi.

BARTIN'DA KEDİ VE KÖPEKLER KAYIT ALTINA ALINIYOR

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bartın’da derialtı mikroçip uygulamasıyla kedi ve köpeklerin kayıt altına alınmasına başladı. Sahipli köpeklerin bu yıl sonuna kadar, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022 yılı sonuna kadar bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınmasının zorunlu olacağını söyleyen Müdürlük, “Bakanlığımızın Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında İlimizde İl/İlçe Müdürlüklerimiz teknik personelleri tarafından kedi ve köpeklere mikroçip uygulamasına başlanmıştır. Kedi, köpeklerin hareketlerinin takibi ve başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele etmek amacıyla, bu hayvanlara mikroçip uygulaması yapılarak kimliklendirilip, elektronik ortamda kayıt altına alınıyor.

Sahipli köpeklerin bu yıl sonuna kadar, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022 yılı sonuna kadar bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınması zorunlu olacak” dedi.

Müdürlük mikroçip uygulamasıyla ilgili de şu açıklamayı yaptı:

“Mikroçip uygulaması Kapsamında;

• Yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Tarım İl/İlçe Müdürlüklerimize müracaat edecektir.

• Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları , ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde Bakanlığımız PETVET veri tabanına kaydedilecek.

• Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde İl/İlçe Müdürlüklerine başvurulacak.

• Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu İl/İlçe Müdürlüklerine bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını İl/İlçe Müdürlüklerine yapacak.

• Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanacak, el terminali aracılığı ile okunabilecek, bundan böyle sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminali ile okunarak sahibi tespit edilebilecek.

• Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak.”