Bartın'da 7 bin 325 kişi aşılandı

Bartın'da ocak ayında başlayan Covid-19 aşı uygulaması devam ediyor. Şuanda il genelinde 75 ve 75 yaş üstü vatandaşları aşılama çalışmaları yapılırken Sağlık Bakanlığından alınan bilgilere göre Bugüne kadar sağlık çalışanları dahil toplam 7 bin 325 kişi aşılandı. Zonguldak'ta da 21 bin 158 kişi bugüne kadar aşılanırken Karabük'te 8 bin 764 kişi Covid-19 aşısı oldu. Ülke geneline bakılacak olursa 2 milyon 655 bin 617 vatandaşın aşılaması yapıldı.

Bartın'da 7 bin 325 kişi aşılandı

Bartın’da Covid-19 aşı uygulaması 14 Ocak’ta başlamıştı. Bartın’da Devlet Hastanesine kurulan aşı merkezinde ilk aşıyı Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Özkan Polat olmuştu. Aşı uygulamasının başlaması nedeniyle Bartın Devlet Hastanesini ziyaret eden Bartın Valisi Sinan Güner, İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol, Başhekim Uzm. Dr. Özkan Polat ve Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Beyhan Güner’le birlikte uygulamayı başlatmıştı.
Vali Güner aşı uygulaması hakkında yaptığı açıklamada vatandaşlara aşı olmaları konusunda çağrıda da bulunmuş ve şunları söylemişti:

 “Bütün Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de aşı uygulaması bugünden itibaren sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde başlamış bulunuyor. Gerçekten şu anda tarihe aslında bir not düşüyoruz. Çok önemli bir arşivin parçası olduk. Pandemi süreci neredeyse bir yıldan beri devam eden bir süreç. Burada dönem dönem farklı uygulamalar yaptık. Farklı uygulamalar yaşadık. Bunların hepsi aşısız bir dönemde tedbirleri arttırarak ya da azaltarak yapılan faaliyetlerdi. Şimdi çok önemli bir aşamaya geldik. Artık aşı noktasına geldik. Aşı ile birlikte yeni bir sürece başlayacağız. Aslında bu yeni süreç bizim özlediğimiz beklediğimiz o sağlıklı günlerimize tüm toplumun huzur içinde endişesizce yaşadığı günlere bir dönüşün İnşallah başlangıcı olarak görüyoruz. Ben bu vesile ile şu mesajı hem sağlık çalışanları olmak üzere bütün vatandaşlarıma iletmek istiyorum. Lütfen aşı olun.

Güner “Bir planda yapılmıştır” demişti

Sağlık Bakanlığı ve devletimiz vatandaşın sağlığını korumak için her türlü tedbiri almıştır. Bu aşının testleri yapılmıştır. Bu aşılar vatandaşlarımıza belli bir düzen içerisinde en uygun şartlarda ulaştırılacaktır. Yani aşının en iyi şekilde korunması ve ulaştırılması için bir planda yapılmıştır. Burada önemli olan bu plana uymaktır. Bugün sağlık çalışanları ile başlıyoruz. Bugün ben dahil aşı olmayacağım. Çünkü bu plana bende uyacağım. Bu Sağlık Bakanlığının kendi algoritması içerisinde yönetip yürüttüğü bir plan. Birinci program sağlık çalışanlarımız için. Başta tüm sağlık çalışanlarını topluma da örnek olmaları için bu aşıya davet ediyorum. Ondan sonraki aşamada ilan edilecek şekilde kolluk kuvvetleri, huzur evlerinde ve bakım evlerinde kalanlar ve bu şekilde belli bir düzende devam edecek. Tekrar hem ülkemiz için, hem ilimiz için hem dünya için bu aşının hayırlı olmasını diliyorum.”

7 bin 325 kişi aşılandı

14 Ocak’ta başlayan aşı uygulaması il genelinde tüm hızıyla devam ederken Sağlık Bakanlığı internet sitesinden alınan bilgiye göre; Bartın’da şuana kadar sağlık çalışanları dahil toplam 7 bin 325 kişi aşılandı.  Zonguldak’ta da 21 bin 158 kişi bugüne kadar aşılanırken Karabük’te 8 bin 764 kişi Covid-19 aşısı oldu. Ülke geneline bakılacak olursa 2 milyon 655 bin 617 vatandaşın aşılaması yapıldı. Şuanda ise il genelinde 75 ve 75 yaş üstü vatandaşları aşılama çalışmaları devam ediyor.

Covid-19 aşılama süreci nasıl işliyor?

Peki Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşılama süreci nasıl işliyor? 8 adımda aşılama nasıl oluyor?

Vatandaş aşı durumunu e-nabız hesabından veya 2023’e kısa mesaj (SMS) göndererek öğrenebiliyor. Aşı yapılacak gurupta yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendiriliyor. Tarih saat aralıkları seçilerek randevu işlemi tamamlanıyor. Randevu işlemi sonucunda vatandaşa SMS ile bilgilendirme yapılıyor. Randevu bilgileri e-nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebiliyor. Vatandaşın randevu tarihinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna gitmesi gerekiyor. Aşıyı uygulayacak sağlık personeli AŞILA uygulamasından vatandaşın sorgulamasını yapıyor. Uygulama üzerinden uygulanacak aşının barkodu okutuluyor ve kaydediliyor. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra aşı uygulanıyor. Aşıyı uygulayan sağlık personeli vatandaşın 2. Doz randevusunu oluşturuyor.  2. Doz aşı için oluşturulan randevu bilgileri vatandaşlara SMS ile iletiliyor. Vatandaşlar randevu ve aşı bilgilerine e-nabız hesabından da ulaşabiliyor. Elektronik aşı kartına e-nabız ve Hayat Eve Sığar uygulamalarından da ulaşabiliyor.

Yan etkilerle karşılaşıldığında yapılacaklar neler?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlar:
 Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
Yorgunluk 
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.
 Hafif ateş, titreme 
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Baş ağrısı 
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Kas/eklem ağrısı 
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Kusma, ishal 
Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz. COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İşte aşı uygulamasındaki grup sıralaması!

Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanıyor.

1 Aşama

A sırası : Kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi stajer öğrenciler, tüm kamu, serbest eczane çalışanları, eczacı ve kalfalar dahil tüm sağlık çalışanları.

B sırası: Yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanları.

C Sırası 65 Yaş Üstü Bireyler: C1-90 yaş ve üstü bireyler, C2-85-89 yaş arası bireyler, C3-80-84 yaş arası bireyler, C4 75-79 yaş arası bireyler, C5- 70-74 yaş arası bireyler, C6-  65-69 yaş arası bireyler

2. Aşama

A. Hizmetin Sürdürülmesi İçin Öncelikli Sektörler: A1-Milli Savunma Bakanlığı, A2-İçişleri Bakanlığı, A3-kritik görevlerdeki kişiler, A4-zabıta, özel güvenlik, A5-Adalet Bakanlığı, A6-Cezaevleri, A7- Eğitim sektörü öğretmenler ve öğretim üyeleri dahil, A8- gıda sektörü çalışanları SGK kayıtlarına göre fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb., A9- SGK kayıtlarına göre taşımacılık sektöründe çalışanlar,

B. 50-64 Yaş Arası Bireyler: B1- 60-64 yaş arası bireyler, B2- 50-59 yaş arası bireyler, B3- 50-54 yaş arası bireyler.

3. Aşama

A.Kronik Hastalığı Olan Kişiler: A1- 40-49 yaş arası bireyler, A2- 30-39 yaş arası bireyler, A3- 18-29 yaş arası bireyler.

B.Diğer Gruplar: B1- 40-49 yaş arası bireyler, B2- 30-39 yaş arası bireyler, B3- 18-29 yaş arası bireyler.

4.Aşama

Aşılama sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlar.

Covid- 19 Aşısı çeşitleri nelerdir?

COVID-19 için birkaç farklı aşı türü geliştirilmektedir. 
Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19’a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır.
Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar).
Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar).
Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar.
Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları.
Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları.