Bartın'a 10 yılda 1 Milyar 741 milyon enerji yatırımı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın'a son 10 yılda Bedaş'ın elektrik hatları için 225 milyon TL TEİAŞ'ın ise son 6 yılda trafo merkezleri ve yüksek enerji nakil hatları için 1 Milyar 516 milyon 623 bin TL olmak üzere Bartın'a toplam 1 Milyar 741 Milyon TL. enerji yatırımı yaptıklarını açıkladı.

Bartın'a 10 yılda 1 Milyar 741 milyon enerji yatırımı

 

BEDAŞ’ın yatırım tutarı 225 Milyon TL

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın’a son 10 yılda Bedaş’ın elektrik hatları için 225 milyon TL TEİAŞ’ın ise son 6 yılda trafo merkezleri ve yüksek enerji nakil hatları için 1 Milyar 516 milyon 623 bin TL olmak üzere Bartın’a toplam 1 Milyar 741 Milyon TL. enerji yatırımı yaptıklarını açıkladı.  2011’den buyana son 10 yılda BEDAŞ’ın yatırım tutarının 225 Milyon TL olduğunu belirten Milletvekili Tunç, Bartın’da 2011- 2021 arası dikilen toplam direk sayısının 25.000 adet olduğunu iktidarları döneminde 160 köyün enerji nakil hattının yenilendiğini söyledi. Tunç, 2011’den buyana son 10 yılda yenilenen alçak ve yüksek gerilim enerji nakil hattının toplam uzunluğunun 950 km olduğunu, 2021-2025 arası projesi hazırlanacak enerji nakil hattı uzunluğunun ise 500 km olduğunu yeni yapılacak hatlar için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırma yetkisi alınacağını bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

TEİAŞ’IN Son 6 yılda yatırım tutarı 1 Milyar 516 Milyon TL

Son 6 yılda 2 Adet Trafo Merkezi ve 119 km iletim  hattı için 259 Milyon 333 bin 754 TL Devam eden yatırım tutarı 673 milyon 789 bin 245 TL 2021 yılı yatırım programında ihale hazırlığı yapılan yatırım tutarı 583 milyon 500 bin TL  Toplamda 5 trafo merkezi 337 km. iletim hattı için 1 Milyar 516 milyon 623 bin TL yatırımı Bartın’a kazandırdıklarını söyledi.

Enerji nakil hatlarındaki arızalar ve onarımlardaki gecikmenin sebebi

Şubat ayı başında yağan yoğun kar yağışının enerji nakil hatlarında büyük hasara yol açtığını belirten Milletvekili Tunç, “onarımlarda yaşanan güçlüklerin, arazi şartları, sulu kar ve don yapması nedeniyle elektrik tellerinde oluşan ağır buz yükünü taşıyamaması ve ormandan geçen hatlarda ağaçların devrilmeleri nedeniyle zorlu şartlarda, çevre illerden takviye ekiplerin katılımı ile 300’den fazla çalışanla ve ilave araç gereçlerle arızalara müdahale edilmesine rağmen  arızaların giderilmesinde gecikmeler yaşandı.” Dedi.

Bartın enerji nakil hatları yapımında 3. ve 4. buz yükü bölgesine alındı

Bundan sonra bu şekilde bir felaketle karşılaşıldığında bu tür arızaların yaşanmaması ve enerji kesintilerinde uzun süren gecikmelerin yaşanmaması için Enerji Bakanlığı ve ilgili kurumlarla görüşmelerin yapıldığını belirten Milletvekili Tunç,  Türkiye de enerji hatlarının TEDAŞ’ın belirlediği buz yükü bölgelerine göre tesis edilmekte olduğunu, buz yükü bölgelerinin enerji hattı üzerinde birikebilecek kar miktarı ve ağırlığı dikkate alınarak belirlendiğini bu çerçevede  Türkiye’nin dört buz yükü bölgesine ayrıldığını, Bartın’ın ikinci buz yükü bölgesinde yer aldığını,  Bartın’dan daha fazla kar yağışı alan doğu illerimizde dördüncü buz yükü  bölgesine göre elektrik tesislerinin yapılmakta olduğunu, son bir ayda Bartın bölgesinde üçüncü ve dördüncü bölge buz yükü karakteristiğinin yaşanması nedeniyle hatlardaki iletken kopmalarının meydana geldiğini, yaşanan arızalar sonrası bu yıl ve sonraki yıllar için TEDAŞ rafından üçüncü ve dördüncü buz yüküne göre enerji nakil hattı yapılması kararının alındığını söyledi.

Enerji Nakil Hatlarının yüzde 70’i yenilendi

Milletvekili Tunç açıklamasında; “Yatırım eksikliğinden kaynaklanan bir durum sözkonusu değildir, 380’lik indirici trafo merkezinin de içinde bulunduğu 1 Milyar 741 Milyon TL. tutarında Bartın’a enerji yatırımı yaptık. Enerji nakil hatlarının 80’li yıllardan bu yana yenilenmediği iddiaları doğru değil, şehir merkezlerinde hatların yeraltına alınması çalışmalarının yanı sıra 160 köyün hattını yeniledik, yüzde 70 yenilenen hatların bundan sonraki yıllarda ağır kış şartlarının yaşandığı doğu illerindeki buz yükü bölgesi kapsamında yenilenmesine karar verildi. Bartın-Zonguldak yüksek enerji nakil hatları inşası sırasında 43 bin ağaç kesiliyor diyerek gösteri yapanların bu gün kalkıp yapılan çalışmaları görmeden, zorlu şartlarda fedakarca çalışan emekçileri görmeden sıcak şöminelerin başından yorum yapmaları haksızlıktır.” Şeklinde konuştu.