Bankoğlu'nden corona açıklaması

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan Corona salgınına, Türkiye'deki genel duruma ve Bartın'daki gelişmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Bankoğlu: 'En kolay ve risksiz yol, uyarılara harfiyen uymak. Hem kendimiz, hem çevremiz için tedbirleri asla elden bırakmamalıyız' dedi.

Bankoğlu'nden corona açıklaması

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, ilk olarak Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde baş gösteren ve hızla dünyaya yayılan Corona virüsü ile alakalı Türkiye'deki genel duruma ve Bartın'daki gelişmeye dair açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı'nın, 17 Mart'ı 18 Mart'a bağlayan gece yaptığı açıklamaya göre ülke genelinde görülen toplam vaka sayısının 98 olduğunu hatırlatan Bankoğlu, ne yazık ki, 89 yaşında bir vatandaşın vefat ettiğini üzülerek öğrendiklerini söyledi. Vefat eden vatandaşa Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileyen Bankoğlu, Corona virüsünden kaynaklanan bu vefatın, ilk ve son olması temennisinde bulundu.

Vatandaşlardan panik yapmamasını istedi

Öte yandan, Bartın Valiliği'nin 18 Mart sabahı yaptığı açıklamaya değinen Aysu Bankoğlu, Bartın'da hastanede yatmakta olan olası kuvvetli ve şüpheli bir vaka bulunduğunun; gerek kendisinin, gerekse de söz konusu kişi ile temas eden diğer kişilerin izole bir alanda karantinaya alındığının ve benzer biçimde, 15 Mart tarihinden sonra, Bartın’a yurt dışından giriş yapanların da karantina kapsamına alınacağının Valilik tarafından belirtildiğini ifade etti. Bankoğlu, Valiliğin bahse konu açıklaması üzerine, mevcut durum itibarıyla yurttaşları panik yapmamaya ancak her zaman olması gerektiği gibi tedbirli davranmaya davet etti.

“14 gün çok önemli”   

Yetkililerle gerek bu vaka ve açıklama öncesinde, gerekse de bu andan sonra sürekli temas hâlinde olduklarını hatırlatan ve gelişmeleri anlık olarak takip edeceklerini açıklayan Bankoğlu, “Sağlık Bakanlığı yetkilileri başta olmak üzere İl Valimiz ve İl Sağlık Müdürü’nün verdiği bilgiler doğrultusunda, konuyu yakından takip ediyoruz. Özellikle Umre dönüşü vaka sayısının arttığı bilgisi, tüm hemşehrilerimizi -haklı olarak- tedirgin etmektedir. Umre dönüşü gelenler taramadan geçirilmiş, evlerinde karantinada kalmaları için telkin edilmişlerdir. Bu yüzden, gerek yurt dışından gelen, gerekse de umreden gelenler için 14 günlük karantina süresi boyunca dolaşımın ve yakın temasın kısıtlanması çok önemlidir. Her kişinin sadece bir kişiyle teması bile salgını yaymak için yeterlidir” dedi.

“Bireylerle aranızda 1 metre mesafe bulundurun”

Tüm yurttaşların, istisnasız şekilde, yetkililerin uyarılarına büyük hassasiyetle uymaları gerektiğini hatırlatan Bankoğlu, “Konuya ilişkin olarak pek çok yurttaşımız bilgi almak için bizleri aramakta. Öncelikli olarak belirtmek isterim ki, “sosyal izolasyon” yani bir tür sosyal uzaklaşma şu an için yapılabilecek en kolay ve risksiz yoldur. Yetkililer, bireyler arasında en az 1 metreden daha fazla mesafe bırakılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu yüzden, toplu ulaşım araçları, pazar, market, alışveriş merkezleri gibi mekânlarda insanlarla ister istemez mesafe engeli aşılıyor ve risk artıyor.  Doktorlar, sosyal hayatı kısıtlamanın karşılığı olarak sağlıklı bir yaşam sürebilme konforunun unutulmaması gerektiğini vurguluyor. Bunlar dışında, en az 30 saniyelik detaylı bir el temizliği, bol sıvı tüketimi, düzenli uyku ve sağlıklı beslenme ile virüsle baş etmenin mümkün olduğunu da ekliyorlar. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtileri olanlar ya da bu belirtileri gösteren kişileri tanıyanlar da en yakın sağlık kurumuna acilen gitmelidir. Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, konunun en önemli bölümü, kişilerin, kendini 14 günlük karantinaya alması ve toplumsal sağlığı tehlikeye atmaması gereğidir. Yurttaşlardan en büyük ricam, bu konuyu hafife alanları ya da tedbirlere uyma konusunda direnenleri ısrarla uyarmaları, buna rağmen başarı kaydedemezlerse ilişkilerini askıya almaları yönünde olacaktır. Tüm yetkililerin büyük dikkatle takip ettiği bu konuyu ülke olarak desteklemek, istisnasız biçimde söylenenleri yapmak, can güvenliğimiz için kaçınılmazdır.” açıklaması yaptı.

“Kişisel hijyen önemli”

Tüm dünyada büyük bir ekonomik zorluğa sebep olmaya başlayan bu salgından bir an evvel kurtulup günlük hayata sağlıklı ve güvenli olarak devam edebilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Aysu Bankoğlu, “Kişisel hijyenin önemi kadar yerel yönetimlerin dezenfekte çalışmalarını dolmuş, otobüs, resmi kuruluşlar gibi yerlerde büyük dikkatle yapması, tüm yurttaşlarımızın da bu konunun takipçisi olması gerektiğini unutmayalım.” uyarısında da bulundu.