Bankoğlu'ndan coronayla ilgili tedbir önerileri

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Corona virüs salgınına karşı özellikle hastanelerde ve sosyal yaşamda alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bankoğlu: 'Vakaların artması durumuna karşı zorunlu tüm tedbirleri alarak tam manasıyla hazırlıklı olmalıyız. Sağlık çalışanlarımızın fedakârlıklarına ve özverili çalışmalarına müteşekkiriz' dedi.

Bankoğlu'ndan coronayla ilgili tedbir önerileri

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, ülkemizde de vaka sayısında gün geçtikçe artış gösteren Corona virüsü ile ilgili özellikle hastanelerde ve sosyal yaşamımızda alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklama ve önerilerde bulundu.

 

Sağlık Bakanı'nın, 19 Mart'ı 20 Mart'a bağlayan gece yaptığı açıklama uyarınca ülke genelinde görülen toplam vaka sayısının 359 olduğunu hatırlatan Bankoğlu, ne yazık ki, vefat sayısının ise dörde yükseldiğini hatırlattı. Hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınları ile milletimize ise başsağlığı diledi. Yurttaşlara panik yapmamaları ama tedbirli olmaları çağrısını yineleyen Bankoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 "Zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde, birlik olmamız gerektiği yönündeki mesajlara elbette katılıyoruz. Bu bağlamda, gerek Bartın'da, gerekse de yurdumuzun dört bir köşesinde, takdire şayan bir özveriyle çalışan, nöbet tutan doktorlar başta olmak üzere tüm sağlık personelimizin, sağlık sektörünün emekçilerinin yanında olduğumuzu ifade etmek isterim. Hep birlikte çıktığımız bu yolda, en büyük pay, şüphesiz ki sağlık sektörü çalışanlarına aittir."

“Eksikliklerinin giderilmesi büyük önem arz ediyor”

Alınması gereken tedbirler ve başarılması gereken hazırlıklı olma hâli için bazı noktaları vurgulamak istediğini ifade eden Bankoğlu, "Tüm yurttaki ve özellikle şehrimiz Bartın'daki hastanelerimizde yeterli altyapının kurulması, eksikliklerinin giderilmesi büyük önem arz ediyor. Hepimiz biliyor ve öğreniyoruz ki, normal şartlarda ve normal yoğunlukta yeterli olarak görülebilecek hastane şartları ile altyapısı bile Corona Virüs salgınına karşı yeterli olamayabiliyor. Hastalıktan korunma noktasında, sosyal mesafenin önemli olması gerçeği bile tek başına, mevcut şartlarda değişiklikler ve/veya düzenlemeler yapmayı zorunlu kılıyor.  Ayrıca, sağlık çalışanlarının kişisel korunması için yeterli donanımın sağlanması da üzerinde mutlaka durulması gereken bir başka husus. Değinmek istediğim bir diğer konu ise Bartın'daki hastaneler başta olmak üzere her kademe/basamak sağlık kuruluşunda; eldiven, maske ve dezenfektan gibi önleyici/koruyucu ekipmanların yeterli düzeyde bulundurulması gerektiğidir. Bu noktada, tedbirleri önceden alarak geleceğe dönük hazırlıklı olmak halkımızın tümüne fayda getirecektir. Sağlık çalışanlarımıza sağlanacak ekipmanların yanı sıra "yeterli düzeyde dinlenmeleri" de oldukça önemli. Tüm izinlerinin haklı olarak iptal edilmek zorunda kaldığı bir dönemde, bu salgınla etkin ve sürdürülebilir biçimde mücadele edilebilmesi için yeterli dinlenmeyi sağlayacak düzenlemeler de gerekiyor. Umuyorum ki, Corona Virüs tanısının koyulabilmesine yönelik "test kitleri" süratle Bartın'a da getirilecektir. Bu aynı zamanda, halk sağlığı için talebimizdir. Zira Sağlık Bakanı'nın da açıkladığı üzere artık daha çok test yapılmaya başlanmıştır ve ancak bu testlerin sonuçları sayesinde, daha çok "izolasyon" sağlanarak salgının yayılma hızı azaltılabilecektir" şeklinde konuştu.

 

“Yoğun bakım servislerinin düzenlenmesi gerekiyor”

 

Bankoğlu, bir diğer önemli başlık olarak gördüğü yoğun bakım servisleri ile ilgili olarak ise şu hususların altını çizdi:

"Tüm ülkede olduğu gibi Bartın'da da hastanelerin yoğun bakım servislerindeki şartların, salgının yayılmasını önlemek ve tedavisine yönelik destekleyici adımların atılabilmesini sağlamak için düzenlenmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde, gerçek manada hazırlıklı olabiliriz. Keza, olası bir yoğun bakım durumunda, ihtiyaç duyulabilecek ilaçların da mevcut olması gerekiyor.  Öte yandan, salgını bugünlerde en şiddetli biçimde geçiren ülke olan İtalya'da, solunum cihazı sıkıntısı, eksikliği yaşanmaktadır. Yeterli solunum cihazlarının her şehirde bulundurulması, canlarımızı korumak için elzemdir. Devlet Hastanemizdeki yoğun bakım yatak sayısının ve özellikle ihtiyaç duyulabilecek solunum cihazlarının sayısının artırılması doğrultusunda gerekli tedbirlerin alınmasının hayati önemde olduğuna inanıyoruz."

“Siyaset üstü bir konu”

Aysu Bankoğlu, sözlerini sonlandırırken Corona salgınının yarattığı sıkıntıların, toplumsal bir mücadeleyi gerektirdiğinin özellikle altını çizdi ve bu konunun, siyaset üstü bir konu olduğunu vurguladı. Yurttaşlar olarak dikkat etmemiz gereken hususları ise konunun ciddiyetine istinaden bir kez daha hatırlatarak "Özellikle yurt dışından gelen kişilerin kendilerini 14 gün boyunca karantina altına almaları gerektiğini bir kez de ben ifade etmek isterim. Daha önce de vurguladığım üzere her kişinin sadece bir kişiyle bile teması salgını yaymak için yeterlidir. Corona Virüs salgınına karşı verdiğimiz ulusal mücadelede, yetkililerin tekrarla beyan ettiği hususlara, istisna kabul etmeyen bir biçimde herkesin uyması gerekiyor. Mümkün olduğunca evde kaldığımız şu günlerde, sosyal mesafeye dikkat etmemiz şart. Unutmamalıyız ki, çok basit olarak gördüğümüz el yıkamayı bile düzenli yapmamız ve ısrarla yaptırmamız, hem bizim hem de sevdiklerimizin, çevremizdekilerin canını kurtarabilir" dedi.