Bankoğlu'ndan bayram öncesi esnaf ziyareti

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, şehir merkezinde ve Ulus İlçesinde esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi ve ekonomik durgunluğa işaret etti. Bankoğlu ayrıca 81 ilde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle vatandaşların bayramını önceden kutladı.

Bankoğlu'ndan bayram öncesi esnaf ziyareti

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, şehir merkezinde ve Ulus'ta esnaf ziyaretleri gerçekleştirerek halkın nabzını tutmaya vatandaşların ekonomik durgunluk hakkındaki fikirlerini dinleyip çözüm önerileri sunmaya devam etti. Arife günü ve Ramazan Bayramı boyunca 81 ilin tamamında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle vatandaşların bayramını da önceden kutlamayı ihmal etmedi. Bankoğlu, ilk olarak şehir merkezinde ardından da Ulus İlçesinde gerçekleştirdiği ziyaretlerde, sosyal mesafe kurallarına uyarak vatandaşlarla dertleşti; onların Koronavirüs süreciyle alakalı düşüncelerini dinledi. Ekonomik çarkların her noktasında yaşanan durgunluğa dair iş yeri kira stopajlarının kaldırılması gibi gerçek anlamda destekler verilmesi gerektiğini, yalnızca ertelemenin ve faiziyle ödenecek borç sağlamanın yeterli olmadığını bir kez daha vurguladı. Gerek Bartın özelinde, gerekse de yurt geneli için öncelikle meselenin sağlık boyutuna dair detaylı değerlendirmelerde bulunan Bankoğlu, şunları söyledi:

"Açıklanan son veriler ve gidişat, COVID-19 salgınıyla mücadelede iyi bir noktaya doğru ilerlediğimizi gösteren işaretler veriyor. Öte yandan, bu pandemi sürecinde, pek çok ülkenin yavaş yavaş başlattığı "normalleşme" ve "yeni normale uyum sağlama" süreçlerinde de gördüğümüz gibi tedbirlerin kısa bir süre için olsa bile gevşetilmesi, bahse konu önlemlere uyulmaması bütün durumu bir anda tersine çevirebiliyor. Bu bağlamda, işin sağlık boyutu yönünden, sosyal mesafe kuralı ile maske kullanımı başta olmak üzere tedbirleri uygulamaya ısrarla devam etmemiz gerekiyor. Özellikle de yaklaşan Ramazan Bayramı sırasında, açıklanan sokağa çıkma kısıtlamasına uymak daha da önem kazanıyor. Yakın gelecekteki "güzel günler" için bugünün tedbirlerine bağlı kalmak, bir zorunluluk aslında."

“Ekonomik zorlukları net bir biçimde hissedebiliyoruz”

Pandemi süreciyle ilgili madalyonun bir diğer yüzünün, her zaman altını çizdiği gibi, ekonomi ve vatandaşın, esnafın, çalışanın gelirleri olduğunu ifade eden Bankoğlu, en az sağlık kadar önemli bu konuya, yani geçim sıkıntısına dair  "Kent merkezindeki esnaflarımızı ziyaret ettiğimizde dahi yaşanan ekonomik zorluklarını net bir biçimde hissedebiliyoruz. Açık olan dükkanların da eskisi kadar iş yapamadığını rahatlıkla söyleyebiliriz, zira yurttaşlarımızın gelirleri ve alım gücü, fazlasıyla düşmüş durumda. Sağlığını muhafaza etmeye çalışan yurttaşlarımız, cüzdanlarını da düşünmek zorunda; çünkü geçim derdi, bu dönemde emekçileri daha da zorluyor” tespitlerinde bulundu.

Aysu Bankoğlu, Ulus İlçesi için ise ekonomik hareketliliğin neredeyse durma noktasına geldiğine ve pek çok esnafın dükkanının kapalı pozisyonda olduğuna özellikle işaret ederek sözlerini şu açıklamalarla tamamladı:

"Ulus ilçemiz yönünden bir değerlendirme yaptığımızda, ne yazık ki, esnafımızın ekmek teknesi olan dükkanlarının birçoğunun kapalı olduğunu görüyoruz. Zor durumda olan ekonominin üstüne, ilçenin görece yaşlı nüfusu ile gurbetçi olan yahut büyükşehirlerde yaşayan pek çok hemşehrinin de kısıtlamalar sebebiyle gelemediği gerçeğini eklediğimizde, bu olumsuz tablo ortaya çıkıyor.

Her şeye karşın, açıklamalarımın başında da bahsettiğim gerçek destekler, gerçekten ihtiyacı olan emekçi kesime, yurttaşlarımıza sağlanırsa normalleşme dönemiyle de birlikte yavaş yavaş bir umut ışığı görmemiz mümkün. Stopaj desteği ya da yaygın biçimde faizsiz kredi imkânı sağlanması gibi kalıcı çalışmaların hayata geçirilmesi gerektiğini, her fırsatta dile getirmeye devam edeceğim."