Bankoğlu, Zeynep Şenpınar duruşmasına katıldı

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 24 Mayıs'ta Muğla'da katledilen Zeynep Şenpınar'a ilişkin davanın ilk duruşmasına katılmak üzere CHP'li milletvekilleriyle birlikte Muğla Adliyesi'ndeydi. Bankoğlu, 'Her gün bir başka yerden 'Canlarımıza kıymayın' diyen anaların çığlıkları yükseliyor' dedi.

Bankoğlu, Zeynep Şenpınar duruşmasına katıldı

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Mayıs ayında Muğla'da katledilen, öğretmenlik bölümünden mezun Zeynep Şenpınar'a ilişkin davanın ilk duruşmasına katıldı.  Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılan Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri heyetinin içinde, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ve Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen de yer aldı. Duruşmaya, sanığın SEGBİS yöntemiyle katıldığını ve yargılamanın aleni değil, kapalı yapılmasını talep ettiğini ancak bu talebin haklı olarak reddedildiğini belirten Bankoğlu, Zeynep Şenpınar'ın ailesinin katılma talebinin ise kabul edildiğini; sanığın ifadelerinin alınmasının yanı sıra Zeynep'in yakınlarının ve komşusunun da beyanlarının da kayda geçirildiğini vurguladı. Mahkeme tarafından bir sonraki duruşmanın tarihinin 28 Ocak 2021 olarak belirlendiğini belirtti.

Konuyu Meclis gündemine de taşıdı

Aysu Bankoğlu, öğretmenlik bölümünden yeni mezun olmuş Zeynep Şenpınar’ın 24 Mayıs 2020 tarihinde Muğla’da vahşice öldürülmesinin hemen ardından, yine CHP'li milletvekillerinden oluşan heyetle birlikte Kahramanmaraş'a, Şenpınar'ın ailesine taziyeye gitmişti. Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşımış olan Bankoğlu, Meclis'te şu açıklamalarda bulunmuştu:

"Taziyede, Zeynep’in acılı annesi Aruz Ana “Adalet istiyorum” diye haykırıyordu. Bu ülkedeki yüz binlerce kadının sesi olarak “Kızımın. Zeynep’imin başına gelenler, başka kimselerin başına gelmesin.” diye ağıt yakıyordu. Aruz Ana sen merak etme! Bu ülkede adaleti, en başta da kadınlar için adaleti sağlamak için mücadelemize devam edeceğiz. Bu konuda bizim sorumluluğumuz var. Milletvekilleri ve siyasiler, bu sorumluluğu yerine getirmek için çalışmalıdır. Herhangi bir kadın cinayetini örtbas etmek, halının altına süpürmek ya da karanlık, köhnemiş zihniyetleri yaşatmak için değil.

Diğer bir yandan, AKP'li bir Belediye Meclis üyesinin temsil ettiği şu anlayışla  da savaşmak zorunda kalıyoruz biz: "Özgürlük düşkünü bir kadın ve gayrimeşru yaşantısı içinde geçen bir ölüm hikayesi". Böyle bir zihniyete yazıklar olsun! İlerleyen günlerde, Muğla'ya da giderek yasal sürecin takipçisi olacağız. Desteğimiz Zeynep’in ailesinin yanında olmaya devam edecek."

“Mahkeme en ağır şekilde cezalandıracaktır”

Bankoğlu, ilk duruşması 8 Ekim'de görülen davaya ilişkin olarak şunları söyledi: "CHP'li milletvekilleri olarak Zeynep'in ailesine ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına destek olmak maksadıyla Muğla'ya geldik.

Ülkemiz, kimsenin inkâr edemeyeceği acılar ve felaketlerle dolu, üstelik her gün yenisi eklenerek bu acılar katlanıyor. Zeynep Şenpınar’ı öldüren, 14 ayrı suçtan sabıkalı boksör Selim Ahmet Kemaloğlu’nun yargılanmasına başlandı. Duruşmadan önceki süreçte, sanığın avukatı aracılığıyla yaptığı "aklî dengesinin yerinde olup olmadığına dair" başvuru sonucunda, Adli Tıp, sanığın aklî dengesinin yerinde olduğuna karar verdi. Buna rağmen, duruşma esnasında, sanığın "akli dengesinin yerinde olmadığına" ve Türk Ceza Kanunu Madde 32'den yararlanmaya yönelik beyanlarda bulunulabildi; bu tezi devam ettirdi. Nitekim, Mahkeme de Adli Tıp Kurumu'ndan konuyla alakalı rapor alınmasına hükmetti.

Aslında kadınlar, ne yazık ki, Türkiye tarihinde görülmemiş acıları, felaketleri, korkuları yaşıyor. 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk sayesinde sahip olduğumuz, dünyanın gıpta ettiği  evrensel değerlerin yerine konulmak istenen kokuşmuş zihniyeti, canileri, kadın katillerine anlayış göstermeyi, vicdanlı insanlar olarak hep birlikte reddediyoruz.

Adalet, Zeynep’i ve diğer öldürülen kadınları geri getiremez ya da ailesinin kalbindeki taşı kaldırmaz ama inanıyoruz ki, yine aynı adalet ve Mahkeme, üzerine düşen görevle bu insan müsveddesi katilleri en ağır şekilde cezalandıracaktır; olgular ortadayken cezalandırmak zorundadır."