Bankoğlu 'Yaşlılık, herkese çok yakın'

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Yaşlılar Haftası'na ilişkin yaptığı açıklamada 'Yaşlılık, herkese çok yakın' dedi.

Bankoğlu 'Yaşlılık, herkese çok yakın'

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, 18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle yayımladığı açıklamada, öncelikle, tüm dünyayı etkisi altına alan Corona Virüsü salgını dolayısıyla alınan bir dizi önlemlere en çok yaşlılar için dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.  Bankoğlu, “Bu hastalık, ne yazık ki en çabuk ve en çok da yaşlı kişileri etkiliyor. Salgın konusunda -kim olursa olsun- sorumsuzca davranışlarda bulunmamamız gerekiyor. Herkese seslenmek istiyorum: Sizin nineniz, dedeniz, yaşlı anne babanız yok mu?  Ortak aklı silmenin zararı, bu tür dayanışma günlerinde daha da belirginleşiyor. Lütfen, en çok da salgını ciddiye almayanlardan uzak durun. Gençleri daha az etkiliyor diye mikrobu taşıma konusunda ısrar edenler; çevresine, ülkemize ve dünyaya kötülük eden kişilerdir. Keşke bu zihniyet karantinaya alınabilse” dedi.

“7 milyon 186 bin yaşlımız var”

Bankoğlu, açıklamalarına Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle devam etti. “Bir milletin, yaşlı vatandaşlarına ve emekliliklerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmaya hakkı yoktur!” diyerek bir ülkenin yaşlılarına sahip çıkması gerekliliğine dikkat çeken ve Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet ve minnetle anan Bankoğlu, yaşlılar hakkında bazı istatistiki bilgileri de paylaştı. Birleşmiş Milletlerin tanımına göre “Bir ülkedeki yaşlı nüfusun, toplam nüfus içindeki oranının yüzde 8 ile yüzde 10 arasında olması, o ülke nüfusunun yaşlı, yüzde 10’un üzerinde olması ise çok yaşlı olduğu anlamına geldiği bilgisini verdi. Türkiye’de 2019 verilerine göre yaşlı nüfus 7 milyon 186 bin kişi olarak belirtilirken bu oranın 2030 yılında yüzde 12,9’a çıkacağını sözlerine ekledi.

“Çok yaşlı ülkeler arasında yer alacağız”

Bankoğlu, “Türkiye’nin dönüşüm yılıymış gibi söz edilen 2023 yılındaki en önemli dönüşüm; yüzde 10,2 ile çok yaşlı ülkeler arasında yer alacağımız gerçeğidir. Türkiye, buna hazır mıdır? AKP hükümeti, yönetimde tek söz sahibi olduğu 18 yıl boyunca gerek sağlık gerekse maddi yaşam koşullarının iyileştirilmesi bakımından yaşlılar için ne gibi hazırlıklar yapmıştır? Köprülere, yollara, Kanal İstanbul’a, kısacası betona sevdalı bir yönetimin yurttaşlarının geleceğine ilişkin bakış açısı ne yazık ki, pek parlak değildir. Çok da uzak olmayan 2023 için yaşlılara ve yaşlanacak kuşakların yaşamının nasıl iyileştirileceğine odaklanmak yerine devletin yükümlülüklerinin nasıl hafifletileceğine önem veren politikalara son verilmelidir. Bize göre ise; büyüklerimiz, yaşlılarımız verdikleri emeğin ve sevginin karşılığını almaya hakkı olanlardır. Yaşlılar ve emekliler, bizim için en önemli konulardandır. Ömrünü çalışmaya ve vergisini ödemeye adamış yurttaşlara insanca yaşam koşulları sunmak devletin en büyük görevidir. Bunu bahşedermiş gibi bir havayla yapmak AKP hükümetinin tipik tavrıdır. Emekliye üç lira zam yapıp cebinden üç yüz lirayı alma konusundaki ustalıkları, el üstünde tutması gereken bu yurttaşları açlıkla, soğukla sınaması vicdanları sızlatmakla kalmıyor; herkesi isyan ettiriyor. Böyle bir durumda yakını olmayan kaç kişi var?” dedi.

“AKP, yeterli çabayı göstermemekte”

Bartın’da 60 yaş üzerinde 52 bin 400 kişinin olduğunu ifade eden Aysu Bankoğlu, “198 bin nüfuslu kentimiz Bartın‘da, 60 yaş üzerinde 52 bin 400 hemşehrimiz bulunuyor; bunların 44 bini emekli. Ülkemizin her yerindeki emeklilerimiz gibi buradaki yaşlılar da geçim sıkıntısı çeken, sağlık hizmetlerinde mağduriyet yaşayan yurttaşlarımız. Bayramlarda verilmekte olan ikramiye de tıpkı asgari ücretin artışı gibi Partimiz CHP’nin baskıları ve seçim öncesi AKP’nin koltuk sevdasının sonucu olarak yansımıştır. Ne şekilde olursa olsun, bu yansıma bile başarı sayılmalıdır. Partimiz, emeklinin sağlıkta ödediği muayene ve katkı payını kaldırmayı teklif ederken AKP, yeterli çabayı göstermemektedir. Ülkemizi ve bizi var eden büyüklerimize karşı sanki hayatlarını bahşediyor gibi davranmanın haddini aşmak olduğunu, onları yok sayan anlayışı CHP olarak reddediyoruz. Barınma, beslenme, sağlık gibi temel gereksinimlerini karşılayabilmeleri yanında yaşam memnuniyetlerini, hareket kabiliyetlerini artıracak sosyal ve ruhsal katkıların sağlanacağı koşulları yaratmak devletin görevidir. Ne yazık ki; insanı utandıran komik maddi katkılarla günü kurtarma politikaları sürmektedir” şeklinde konuştu.

“Bizlerin de yaşlanacağını hiç unutmuyoruz”

Kendilerinin de yaşlanacağını unutmadıklarını dile getiren Bankoğlu, “Sevgi ve saygı fukarası söylemler, Anadolu insanının kucaklayan, paylaşan, bağışlayan, alçak gönüllü yapısını hızla bozuyor. Bugün; fedakârlığı ahmaklık, maddiyatçılık ve çıkarcılığı ise akıllı olmak sayan bir bakış açısı, hâkim kılınıyor. Bu anlayış, kendini karşımızdaki insanın yerine koyma becerilerini çürütüp yoksunluğu da getiriyor. Yurt çapında köylerden kentlere tüm yaşlılarımızın saygınlığını, refahını, mutluluk ve huzurunu koruyacak çağdaş ve kalıcı girişimlerde bulunmayı CHP olarak görev biliyoruz. Yaşlılarımızdan aldığımız bayrağı, sonraki kuşaklara taşırken bizlerin de yaşlanacağını hiç unutmuyoruz. Tüm büyüklerimin Yaşlılar Haftası'nı, insanca ve mutlu bir ömür dileyerek kutluyorum” ifadelerinde bulundu.