Bankoğlu 'Türkiye'de yaşlıların kutlama yapacağı bir iklim kalmamıştır'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftasına ilişkin görüşlerini aktardı. Bankoğlu, 'Türkiye'de yaşlıların, kadınların ve çocukların kutlama yapabileceği bir iklim kalmamıştır' dedi.

Bankoğlu 'Türkiye'de yaşlıların kutlama yapacağı bir iklim kalmamıştır'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu,  18-24 Mart "Yaşlılara Saygı Haftası" vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin artan nüfusuna oranla çok hızlı yaşlandığını ve 65 yaş üzeri nüfusun 8 milyona eriştiği bilgisini veren Bankoğlu, açıklamasında şunları ifade etti:

 

"Dünyada en hızlı yaşlanan üç ülkeden biriyiz ve 65 yaş üzeri nüfusumuz, şimdilik 8 milyon. Yaşlılarına karşı bu kadar saygı ve sevgi duyan bir toplumda bunun göstergesi, onların elini öpmekten, torbasını taşımaktan, yürürken koluna girmekten öteye gitmelidir. İstatistiklere göre ülkemizdeki yaşlı nüfusun yüzde 10’u, çalışanların bakımına bağımlı yaşamak zorunda görünüyor. Keşke, TÜİK verilerine inanabilsek. Pek çok yaşlının evine tek emekli maaşı girmektedir. Verilen maaşın ve maaşlara yapılan komik artışların karşısında; AKP hükümetinin iğneden ipliğe yaptığı zamlarla, hayat herkese ama en çok da yaşlılara zindan edilmiştir. 13,2 milyon emeklisi olan bir ülkede 8 milyon emeklimiz, asgari ücretin bile altında olan bir maaşla yaşamaya çalışıyor. 2021 Ocak ayı için ilan edilen açlık sınırı 2.652 TL, yoksulluk sınırı ise 8.638 TL’dir. Bu rakamlar bile aslında inandırıcılıktan uzaktır ama bir emeklinin, açlık sınırına dahi erişemeyen maaşını düşündüğümüzde bu hükümetin yaşlılarına ve emeklilerine nasıl baktığı, nasıl davrandığı gün gibi ortadadır."

“CHP iktidarında emeklilerimiz bu insanlık dışı ücretlerden kurtulacak”

CHP'li Bankoğlu, emekli maaşlarına ilişkin diğer bazı verileri de paylaştı ve açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı:

"2,6 milyon emeklinin ayda 763 TL, yine 2,6 milyon emeklinin bin 252 TL, üçüncü 2,6 milyonluk dilime giren emeklilerin ise 2 bin 284 TL aldığı ve 3 bin 68 ile 4 bin 660 TL arasında bir maaş alan diğer grubun, yüzde 35’lik kesime ait olduğu bilinmektedir. CHP iktidara geldiğinde, emeklilerimiz, bu insanlık dışı ücretlerden kurtulacaktır.  Siyasilerin, büyüklerimizi sözde sevip saymasının hiçbir kıymeti yok. Onları sevip saydığımızı ancak onlara insanca yaşam koşulları sunarak gösterebiliriz. Çalışanların bakımına muhtaç duruma düşürülmüş, çocuklarına ya da akrabalarına bağımlı yaşamak durumunda olan yaşlıların sayısı, her geçen gün hızla artıyor. Tarihinin en büyük ekonomik buhranını geçiren bir ülkede, işsiz sayısı 10 milyonu aşmışken insanlar kendine, çocuğuna bakamazken anasına babasına hangi gelirle, nasıl bakacak?

“Ülkemizde, 1 emekliye karşı ancak 1,5 çalışan var”

Bir ülkenin emeklilik sisteminde ideal olan 1 emekliye karşılık 4 sigortalı çalışan olmasıdır. Sistemin iyileşmesi ancak çalışma hayatının verimliliği ile olur. Bugün ülkemizde, 1 emekliye karşı ancak 1,5 çalışan var.  AKP hükümetine göre "yaşamak" sadece nefes alıp vermek anlamına geliyor olabilir ama Partimiz için yaşlıların aktif, sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürme hakkı çok önemlidir. Yaşlıların bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumak ise artırılmış yaşam kalitesiyle mümkündür. Yaşlıları ve çocukları mutlu olan ülkelerde toplumsal huzur, hoşgörü ve başarının da yüksek olduğu bilimsel bir gerçektir.  Tüm büyüklerimi saygı ve sevgiyle selamlarken hepsine bir söz vermek istiyorum: İnsanca yaşamayı en çok yaşlılarımızın hak ettiğini biliyorum ve bu amaç uğrunda çalışmaktan vazgeçmeyeceğim."