Bankoğlu, şoför esnafının sorunlarını dile getirdi

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, şoförlerin ve otomobilcilerin koronavirüs salığını dolayısıyla ekonomik olarak zor günler geçirdiğini ifade etti. Şoförler ve otomobilcilerin sorunlarını dile getiren Bankoğlu, 'Ekonomik açıdan zor geçen bu günlerde, şoför ve otomobilcilerimizin de sorunlarını dile getirmek bizim görevimiz. Beklentimiz, öteleme değil kalıcı destek ve yardım' dedi.

Bankoğlu, şoför esnafının sorunlarını dile getirdi

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, koronavirüs salgını dolayısıyla ekonomik anlamda zorluklar yaşayan bir diğer kesim olan şoförler, minibüsçüler ve taksici esnafının problemlerine değindi, yapılması gerekenler hakkında tespit ve düşüncelerini açıkladı.  Bankoğlu, özellikle corona salgını döneminde, yalnızca toplumun bir bölümünün değil, hemen hemen tüm kesimlerin ekonomik anlamda büyük güçlükler yaşamaya başladığını ve parça parça getirilen yetersiz destek paketlerinin yaraya merhem olamadığını ifade ederek başladığı konuşmasında, şunları söyledi:

"Şehrimiz Bartın başta olmak üzere, yurdun her kesiminde Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı esnaf odalarımızın ve üyelerinin, "gerçek" çözüm bekleyen ciddi sıkıntıları mevcuttur. Sorunlar pek çok olsa da bazılarına değinmek isterim. Söz gelimi, BAĞ-KUR ödemelerinin ertelendiğini biliyoruz. Tek başına olumlu bir hamle gibi görünse de bu durumun geçici olduğunu, pansuman mahiyeti taşıdığını lütfen unutmayalım. Karşılanması, ödenmesi gereken yükümlülük, yalnızca ötelendi; bir başka deyişle ilgili tutarlara takla attırıldı. Dolayısıyla salgın sona erip normalleşme sürecine geçilmeye başladığında, şoför ve otomobilci esnafımızı daha büyük, katlanan bir ödeme yükü bekliyor olacak. Böylesi yetersiz bir uygulamaya yönelik eleştirilerimizi ifade etmek zorundayız."

“Motorinde kalıcı indirim sağlanmalı”

Aysu Bankoğlu, Bartın'da şoför ve otomobilci esnafının bir diğer haklı beklentisinin de özellikle motorinde kalıcı indirim sağlanması olduğunu söyledi. Gerek çiftçilerin, gerekse de diğer bir yandan nakliye taşımacılığı yapan vatandaşların  motorin indirimi konusuna önem verdiğinin farkında olduğunu belirten Bankoğlu, mevcut şartlar dairesinde, koşulların çok zorlaştığını ve hatta öyle ki, şoför esnafı için çalışmamanın dahi muhtelif maliyetler sebebiyle daha kârlı duruma gelebildiğini söyledi. Bankoğlu, "Global ekonomik koşulları da değerlendirdiğimizde, benzin ve motorine indirimler geldiğini biliyoruz. Hatta küresel bazda, petrol fiyatları inanılmaz biçimde düşüş gösterdi. Şoför esnafımız açısından önemli olan ise bu kadar büyük düzeyde yaşanan indirimlerin, ülkemizde de daha çok ve "kalıcı" indirim sağlaması. Söz konusu talebe ek olarak ticari akaryakıt desteği sağlanması da bu anlamda değerlendirilebilecek bir diğer seçenek. Hepimizin dikkatle riayet etmesi gereken sosyal mesafe kuralları gereğince yolcu sayısında yaşanan, beklenti dâhilindeki büyük azalma da hesaba katıldığında, önerilen çözümlerin değeri daha iyi anlaşılacaktır” dedi.

“Evde kal çağrıları hayatın gerçeklerini durdurmuyor”

Bankoğlu, taksiciler de dâhil olmak üzere şoförler ve otomobilci esnafının, dolmuşçunun maddi destek talebi bulunduğunun da altını çizdi. Uzun zamandır yaptığı açıklamalarla gerçek destek ile erteleme yahut yapılandırma arasındaki farkı açıklamaya çalıştığına da değinen Bankoğlu, bu önemli konunun detaylarıyla ilgili "Bartın'da şu aşamada, okulların da kapalı olup uzaktan eğitimin sürdürülmesi nedeniyle işini yapamayan 700 civarında servis şoförümüz bulunmakta. Sağlık açısından esasen haklı olarak yapılan "Evde Kal" çağrıları, hayatın gerçeklerini durdurmuyor ve hayat devam ederken taksit, kredi vb. gibi çeşitli ödeme yükümlülükleri de devam ediyor. Dolayısıyla evde kalan her kesimden esnafımızın mağduriyetlerine de bir biçimde, yeterli ve tutarlı çözümler geliştirmek gerekiyor" ifadelerinde bulundu.

Bankoğlu, açıklamalarını sonlandırırken coronavirüs günlerinde dayanışmanın önemine, bir kez daha, vurgu yaptı ve yaşanan tüm olumsuzluklara karşın öncelikle Bartın, ardından da tüm ülkemiz için umut dolu günlerin geleceğine inandığını ifade etti.