Bankoğlu'ndan Kadınlar Günü açıklaması

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında açıklama yaparak 'Kadınlar güzel günleri bekliyor' dedi.

Bankoğlu'ndan Kadınlar Günü açıklaması

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin bir açıklama yaptı. Geçen yıl cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasını hatırlatan Bankoğlu “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bu önemli gün kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal hayatın her alanında var olmalarını desteklemeyi, kadına karşı ayrımcılığa ve şiddete tepki göstermeyi, kadın erkek eşitliğinin içselleştirilmesini hedefliyor. Hâl böyleyken geçtiğimiz yıl Dünya Kadınlar Günü’nden sadece 12 gün sonra, partili Cumhurbaşkanı yine bir gece yarısı kararıyla kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanmış uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığımızı duyurdu. Bunun hukuki yanlışlarından tekrar söz etmeyeceğim. Ancak, burada esas tehlike hükümetin kadına yönelik karanlık bakış açısıdır. Ne yazık ki, ülkemizde gündeme gelen pek çok özel gün gibi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de kutlanacak bir çerçeveden uzaklaştırılmış; kazanılmış hakların geri alınması ya da gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara kavuşmak için verilen mücadelelere dönüşmüştür,” dedi.

“Her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırana kadar bu yolda ilerleyeceğiz”

Bankoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün amacının kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması olduğunu belirtirken “1977 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile kabul edilen, kadın hakları konusunda bir odak oluşturan ve sembolleşen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, biz kadınların 1926 yılından itibaren Atatürk vizyonuyla beraber elde ettiği pek çok hakkın elli yıl sonra dünya geneline yayılmış ve geliştirilmiş hâlidir. Dün kadınların hak ve özgürlükleri bakımından, dünyadaki diğer bir çok ülkeden daha önde olan ülkemizde; bugün maalesef erkekler oturup, kadının yaşamdaki rollerini, görevlerini, yapıp yapamayacağı şeyleri düzenlemeye kalkıyor. Daha da üzücü olansa, bazı kadınların da bu karanlık zihniyetin borazanlığını yapıyor olmasıdır. Kadınlara gölge edilmesin, öldürülmesin, yollarına taş koyulmasın, çalışma hayatında da evde de her alanda eşit olduğu bilinsin diye çalışmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırana kadar bu yolda ilerleyeceğiz. Güzel günlere az kaldı diyerek, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum,” sözleriyle açıklamasını noktaladı.