Bankoğlu, ırmaktaki toplu balık ölümlerini sordu

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, son günlerde Bartın Irmağı'nda meydana gelen toplu balık ölümleri ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Yazılı Soru Önergesi sundu. Bankoğlu: 'Doğal yaşam ile halk sağlığı bakımından ciddi tehlike arz eden Bartın Irmağı'ndaki kirlilik sorunu, ivedi şekilde ve elbette kalıcı olarak çözüme kavuşturulmalıdır. Bartın Irmağı, canlı ölümleriyle değil güzellikleriyle ve temizliğiyle gündeme gelmeyi fazlasıyla hak ediyor' dedi.

Bankoğlu, ırmaktaki toplu balık ölümlerini sordu

CHP Bartın Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Aysu Bankoğlu, Bartın Irmağı'nda son günlerde yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle bir Yazılı Soru Önergesi sunarak konuyu ve vatandaşların kalıcı çözüm talebini gündeme taşıdı. Anayasa'nın 98. maddesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın cevaplamasına yönelik Yazılı Sorularını sunan Bankoğlu, şu hususları dile getirdi:

"Şehrimiz Bartın'ın en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak niteleyebileceğimiz Bartın Irmağı, pek çoğumuzun bilgi sahibi olduğu üzere, uzunca bir süredir "kirlilik" tehdidiyle karşı karşıya. Bahse konu tehdit, Bartın Irmağı'nın renginin belirli dönemlerde siyaha dönmesine yol açarken aynı zamanda, canlı yaşamına da büyük zarar veriyor. Kirlilik ve beraberinde gelen sorunları, daha önce de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, çeşitli vasıtalarla gündeme getirmiştim. Bundan sonra da bu konuyu dile getirmeye devam edeceğimin Bartınlı hemşehrilerim tarafından özellikle bilinmesini isterim."

“Bu durum kalıcı çözüme ulaştırılmalı”

Geçtiğimiz günlerde, Bartın Irmağı'nda toplu balık ölümlerinin yaşandığına şahitlik edildiğini hatırlatan Bankoğlu, "Kozcağız'dan gelen ırmağın, özellikle, Ağdacı Mahallesi'ndeki Değirmen mevkisindeki bölümünde ve dip bölgesinde yüzlerce balık ölümü gerçekleşti ve maalesef, ölen balıkların kıyıya vurduğu alanda ağır bir koku oluştuğu da ifade edildi. Bu bağlamda, gerek doğal yaşam bakımından gerekse de halk sağlığı yönünden ciddi sorunlar teşkil eden bu durumun, ivedi şekilde ve elbette kalıcı çözüme ulaştırılmasının bir zorunluluk olduğu inancındayız” dedi.

İşte o sorular!

Aysu Bankoğlu, Bartın Irmağı'ndaki kirlilik ve toplu balık ölümleri konusunda şu soruları yöneltti:

1) Bartın Irmağı'nda artık "kronikleşen" ve geçtiğimiz yıllarda da benzer zaman dilimlerinde tekrar eden kirlilik sorununun gerçek sebebi nedir? Bu sorun, ırmağa bırakılan atıklardan mı yoksa ırmaktaki oksijen azlığından mı kaynaklanmaktadır? Bakanlığınızca tespiti yapılmış başka bir sebep mevcut mudur?

2) Yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından, Bartın Irmağı'ndan İl Müdürlüğünüz vasıtasıyla balıklar ve sudan alınan numunelerin değerlendirilmesi ile yapılan araştırmadan nasıl bir bilimsel sonuç ortaya çıkmıştır? Bu hususta, net bir cevap sağlayabilecek "denetlenebilir veri" mevcut mudur?

3) Bu olaydan evvel, Bartın Irmağı'ndan kaç kere numune/örnek alınmıştır? Bahse konu numuneler, ırmaktaki kirlilikle alakalı hangi verilere işaret etmişti? Bakanlığınız tarafından hangi sonuçlara varılmıştı?

4) Bartın Irmağı'ndaki kirlilik sorununun gelecekte tekrar etmemesini ve kalıcı anlamda çözüme kavuşturulmasını sağlamak için Bakanlığınız tarafından yapılan herhangi bir planlama yahut çalışma mevcut mudur? Irmaktaki ekolojik denge yeniden nasıl sağlanacaktır?

Bankoğlu, sözlerine son verirken doğayı korumanın ve insan / her türlü canlı sağlığının önemine bir kez daha işaret ederek şunları söyledi:

"Bartın Irmağı'nın, kirlilik ve oksijen azlığı gibi sorunlardan temelli biçimde kurtulması; daha doğrusu bu konuda yetki sahiplerinin, iktidardakilerin kalıcı adımlar atması gerekiyor. Her sene yakın dönemlerde bu sorunun tekrar tekrar gündeme gelmesi, konunun tüm boyutlarıyla halledilmeden geçiştirildiğini açıkça gözler önüne seriyor. Çevre politikaları konusunda tutarlı bir yol izlemek gerekiyor; zira şehrimizin önemli kıymetlerinden Bartın Irmağı, canlı ölümleriyle değil; güzellikleri ve temizliğiyle gündeme gelmeyi fazlasıyla hak ediyor."