Bankoğlu 'Hükümet Engellerimizi görmüyor'

Engelliler Haftası dolayısıyla açıklama yapan CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, 'Hükümet, engelli yurttaşlarımızı görmüyor duymuyor' dedi.

Bankoğlu 'Hükümet Engellerimizi görmüyor'

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, 10–16 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde kutlanan bu özel haftaya ilişkin açıklamalarda bulundu.  Sadece engelli vatandaşların değil onların aileleri, çevreleri ve ilişki içinde olduğu herkesin en büyük engelinin aslında AK Parti hükümeti olduğunun altını çizen Bankoğlu, "İşbaşına geldiği 2002 yılından bu yana geçen 18 yılda, AKP hükümeti, engelli yurttaşlarımızın uzun vadeli geleceğine yönelik ne yapmıştır? Eğitimdeki eşitsizlik, en çok da engelli yurttaşlarımızın eğitimi konusunda karşımıza çıkmaktadır. Betona yatırımı, insana ve özellikle çağdaş eğitime yatırım yapmayı öncelik kabul etmeyen bir anlayışla ancak bunlar oluyor" dedi.

“Hükümet politikaları sözde kalıyor”

Engelli  vatandaşların  yaşam kalitesi konusunda, gelişmiş ülke standartlarını yakalamakta çok geri kalındığını belirten Bankoğlu, “Bu konudaki hükümet politikalarının çoğunlukla sözde kaldığını üzülerek görüyoruz. Nüfusumuzun yüzde 7’si gibi önemli bir bölümünü oluşturan engelli yurttaşlarımızın öncelikli politikalar içinde yer alması, sadece aileleri için değil toplumumuz için de çok önemlidir. Engelli yurttaşlarımıza az rastlama nedenimiz, sokağa çıkamamaları ve sosyal hayata karışamamalarıdır" şeklinde konuştu.

“İlkokul sonrası eğitimi bırakma oranımız yüzde 60”

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, engelli bireylerin ilkokul sonrası eğitimi bırakma oranı yüzde 25 iken bu oranın Türkiye’de yüzde 60 olduğunu belirten Bankoğlu, “En başta bu oran bile engelli bireylerimizin sosyal ve ekonomik anlamda, topluma katılma engelini ortaya koyuyor. Çünkü, yine AB ülkelerinde engelli bireylerin yoksulluk riski yüzde 30 olarak belirtilirken Türkiye için ise bu oran yüzde 77’ye kadar çıkmakta. Engelli yurttaşlara ayrılan pay, Avrupa ülkelerinde yüzde 4 ila 5’ler seviyesindeyken Türkiye’de, ne yazık ki, yüzde 0,1’ler düzeyinde. Yani, AKP hükümetinin inşaat ihalelerindeki bonkörlüğü, kaynakların yurttaşlar için kullanımı konusuna gelince, son derece cimri olduğu bir başlığa dönüşüyor” şeklinde konuştu.

“Engellilerimizin hareket hakkı kısıtlı”

Kaldırım yükseklikleri, üst ve alt geçitler, ulaşım araçları, kamu kuruluşlarına erişimde kentlerdeki fiziki yapılarının sağlıklı bireylere dahi güçlük yaşattığını belirten Bankoğlu, engelli vatandaşların  hareket hakkının kısıtlandığını ve istisnasız her kent ile ilçenin buna göre düzenlemeler yapmasının şart olduğunu söyledi. Bankoğlu,  “Çağdaşlıkları lafta olanlara bakmayın. Tüm ulaşım araçları, okullar, hastaneler, parklar, AVM’ler, kültür ve spor merkezlerinin istisnasız olarak engellilerin kullanımına uygun düzenlenmesi şart olmalı ve daha da önemlisi, bu şartın uygulanıp uygulanmadığı sıkı biçimde takip edilmelidir. Sonu duvara, ağaca çıkan görme engelli yollar yapıp hava atmakla olmuyor. Engelli bir yurttaş evinden çıkıp elli metre öteye gidemiyor. Asıl ev hapsinde olanlar, engelli bireyler ve elbette bütün güçleriyle bu zorluklarla boğuşan yakınlarıdır” ifadelerinde bulundu.

“Engellilerimizin istihdamı önemli”

Son olarak, işsizlikte cumhuriyet tarihi rekorları kırıldığını, çok iyi eğitimliden vasıfsıza kadar iş bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu söyleyen Bankoğlu, “Engelli yurttaşlarımızın istihdamı da çok önemli bir konudur. Beceri kursları ve özel atölyeler kurularak bu kişilere, değer yaratmaları ve kazanç elde etmeleri için olanak sağlanmalıdır. Bireysel mutluluğun sağlanamadığı bir ülkede, toplumsal mutluluk beklemenin hayal olduğunu unutmayalım” dedi.