Bankoğlu 'Emekçilerimiz her gün biraz daha eziliyor'

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla açıklamada bulunan CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu,'Emekçilerin, her gün biraz daha ezildiği bir zihniyete seyirci olamayız' dedi.

Bankoğlu 'Emekçilerimiz her gün biraz daha eziliyor'

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu,1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, yani İşçi Bayramı'nın tüm dünyayı etkisi altına almış olan coronavirüs salgını sebebiyle uygulanan kısıtlamaların gölgesinde kalmaması gerektiğini söyledi. Bankoğlu, “İşçinin beli artık kırılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı, asgari fitre miktarını 27 lira olarak açıkladı. Yani, bu asgari hesaba göre 4 kişilik bir ailenin asgari beslenme gideri 3240 lira olarak karşımıza çıkıyor. Yurttaşların, Corona salgını sürecinde, yeterli ekonomik tedbirler uygulanmayan bu ortamda hâlâ bir geliri varsa, asgari ücret ise 2324 lira. Devlet, gücünü ambulans uçak göndererek değil yurttaşlarına hiç değilse “asgari” yaşam şartlarını sağlayarak göstermelidir. Yıllardır AKP’nin üretimden uzak ekonomik anlayışıyla yürütmeye çalıştığı gemi, uzun zamandır su almaktaydı. Türkiye’nin yaşadığı bu ekonomik kriz üzerine gelen son Corona dalgasıyla, beli zaten bükülmüş olan işçi ve emekçilerin artık pek bir çıkış yolu kalmamıştır.” dedi.

“SGK’nın 40 milyardan fazla bütçe açığı var”

Ülkemizde, 14 milyona yaklaşan sayıda kayıtlı işçi göründüğünü ancak bunların yalnızca yüzde 13’ü gibi bir bölümünün sendikalı olduğunu hatırlatan Aysu Bankoğlu, “2018 yılının Mayıs ayında ülkemizde sigortalı işçi sayısı 16 milyon 369 bin 073 iken 2019 Aralık ayında 16 milyon 10 bine geriledi. Bu rakamlar, sigortalı çalışabilenler için. Bir de, gün geçtikçe sayısı artan sigortasız emekçiler bulunuyor. 2018 yılının Ağustos ayında 30 milyon kişinin çalışma fırsatı bulduğu ülkemizde Corona’dan önce, yani 2019 yılı sonunda, 1 milyon 660 bin kişi işsiz kalmıştı. Varın Corona’dan sonrasını siz düşünün. SGK’yı kurtardık diye her fırsatta konuşanlara SGK’nın 40 milyardan fazla bütçe açığı olduğunu hatırlatmak isterim. Ancak şu gerçek de bilinmelidir ki, biz, SGK'nın ne kadar açık verdiğiyle değil, esas olarak yurttaşlarımızın yeterli ve yaygın bir sağlık hizmeti alabilmesiyle ilgileniyoruz." dedi.

“İşsizlik Sigortası Fonu çarçur edildi”

İşçinin ve emekçinin sigortalı olmasının gerçek anlamda bir fayda yaratması için ülkemizin, böylesi durumlarda destek sağlayacak ayrı ve yeterli bir sisteme sahip olmadığını, İşsizlik Sigortası Fonu’nun AK Parti hükümeti tarafından çarçur edildiğini söyleyen Bankoğlu, “İşsizlik Sigortası Fonu denilen kapsamın 683 milyonunu işsiz kalanlara, 1,6 milyar lirasını ise işverene reva gören anlayış da ancak AKP aklıyla olur. Yarısı, işçilerin alın terinden oluşan bu fon da, tıpkı kötü gün parası da diyebileceğimiz Merkez Bankası’nın İhtiyat Akçesi’ndeki 40 milyar lira gibi  ağırlıklı olarak hükümetin istediği ayrıcalıklı kişilere akıtılıyor.  Böyle bir ortamda, Emek ve Dayanışma Günü'nü, İşçi Bayramı'nı kutlamanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Meğer, geçen yıl ekonomik kriz yok denerek Merkez Bankası’nın İhtiyat Akçesi’ne göz dikilen günler Türkiye’nin iyi günleriymiş. O paralar nerelere, nasıl, ne için gitti bilinmiyor. Ama bugün söz konusu tutar elimizde olsaydı, İşsizlik Sigortası Fonu gerçekten işçilere kullanılsaydı, yaşadığımız Corona günlerinde bir nebze olsa da kutlanacak bir bayram olurdu. O paralar, milyonlarca mağdur işçi ve emekçiye dağıtılıyor, devlet devletliğini gösteriyor olurdu. Şov yaparak, kara çalarak, muhalefet ne derse desin gözünü kulağını kapatarak yapılan AKP siyasetinin sonu gelmiştir” şeklinde konuştu.

“Coronavirüs ile bıçağın kemiğe dayandığı zamandayız”

İnsanın olduğu yerde umudun bitmeyeceğini, emeğin olduğu yerde umutların hep filizleneceğini belirten Bankoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Partimiz politikası içinde yer alan, 21. yüzyıla yakışır, insan haklarına ve çağdaş çalışma koşullarına yaklaşan bir Türkiye için mücadele ediyoruz. Cumhuriyet tarihinin en yoksul, en yoksun, en borçlu ve mağdur yıllarını geçiren, geçirirken sabırla bekleyen tüm işçi ve emekçiler için bir de Coronavirüs ile bıçağın kemiğe dayandığı zamandayız. Hukukun üstünlüğünü, her yurttaşın eşit olması ilkesini benimseyen CHP olarak; şeffaflık prensibi çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacına uygun kullanımı, sendikal haklar, kayıt dışı işçi çalıştırma ile mücadele, kıdem tazminatının korunması, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı dünya standartlarında önlemler, işçi güvenliği ve iş yeri denetimleri gibi konularda hakların sahiplerine teslim edildiği çağdaş bir Türkiye vaadinde bulunuyoruz. Birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, İşçi Bayramı'nın; özgürce kutlanacağı, hukukun çiğnenmediği, alın terinin karşılığını bulacağı günler için çalışmaya söz veriyoruz.”