Bankoğlu, çiftçiyle tarlaya indi

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile birlikte Kastamonu'ya giderek çiftçilerin sorunlarını yerinde inceledi. Çiftçilerle birlikte tarlaya giden Bankoğlu, 'Bu güzel ülkenin çiftçileri, yanlış tarım politikalarıyla daha fazla mağdur edilemez. CHP iktidarında, emeğin gerçek karşılığı alınacak' dedi.

Bankoğlu, çiftçiyle tarlaya indi

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile birlikte tarımdaki sorunların ve çiftçilerin sıkıntılarının yerinde tespitine dair Kastamonu'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Yapılan saha çalışmalarıyla ilgili görevlendirme, CHP Genel Merkezi tarafından gerçekleştirildi. Mayıs ayı içerisinde meydana gelen ani sıcaklık değişimlerinin tarım arazileri üzerinde oluşturduğu zararı yerinde tespit etmek için görevlendirilen heyetin çeşitli ilçe ve köylerde gerçekleştirdiği çalışmalara, CHP’nin Kastamonu il ve ilçe örgütleri, başkanları  da dâhil olmak üzere eşlik etti.

“19 ilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Yapılan çalışmaların ve ziyaretlerin ayrıntılarına dair açıklamalarda bulunan Aysu Bankoğlu, "Tüm ülke genelinde, gerek uygulanan tarım politikalarının gerekse de yaşanan afetlerin çiftçimiz üzerindeki olumsuz etkisini bizzat tespit etmek amacıyla Genel Merkezimiz tarafından görevlendirilen ve milletvekillerimizin yer aldığı heyetler, 19 ilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çerçevede edindiğimiz bilgilerden oluşan raporları, Genel Merkezimize de sunacağız. Kastamonu'daki temaslarımızda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kastamonu Şeker Fabrikası, ilgili sendika ve Taşköprü Ziraat Odası olmak üzere kurum ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Sadece bu düzeyde de kalmayarak ülkemiz ve hatta dünya çapında sarımsağıyla meşhur Taşköprü ilçesini ve Afşar ile Eşen köylerini de ziyaret ederek çiftçimizle doğrudan iletişime geçmiş olduk” dedi.

“Çiftçi kaderine terk edilemez”

 

Bankoğlu, ülkemizin tarıma verilen destekler hususunda ne yazık ki son derece yetersiz kaldığını vurgulamak zorunda olduğunu belirterek "Kastamonu'da heyet olarak biz, Taşköprü sarımsağı, siyez bulguru değerini bulsun; aslında büyük önem arz eden "şeker fabrikası" kapatılmasın diye verilen mücadeleye şahit olduk. Cumhuriyet Halk Partisi olarak temel maksadımız şudur: Güzel ve toprakları verimli ülkemizin çiftçileri daha fazla mağdur edilmesin. Çiftçiye verilen sözler tutulsun. Ancak böyle bir stratejiyle ülkemiz, yeniden gerçek üretim kapasitesine ulaşma yolunda ilerleyebilir. Derdimiz, emeğin ve alın terinin gerçek karşılığı bulabilmesinden ibarettir. Çiftçi, hiçbir surette kaderine terk edilemez. Yaşanan olumsuzluklar ve bu duruma etkili çözüm üretilememesi, bir kader değildir. Biz, CHP olarak yerel yönetimlerimiz yani belediyelerimiz aracılığıyla tüm yurt sathında etkinliğimizi oldukça yüksek bir şekilde gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz. Bu etkililik hâli, kendini bazen fide desteği bazen de sosyal destekler gibi çok farklı biçimlerde gösterebiliyor” şeklinde konuştu.

“Çiftçinin bankaya borcu 100 milyar TL'ye dayandı”

Koronavirüs günlerinde, ihtiyaç duyduğumuz en önemli hususlardan birinin gıda ve doğru tarım politikaları olduğunu net bir şekilde gördüğümüzün altını çizen Bankoğlu, “2002 yılında AKP iktidara geldiğinde çiftçilerimizin bankalara olan borcu, yalnızca 5 milyar TL tutarında iken 2019 yılı itibarıyla söz konusu borç, 20 kat artarak yaklaşık 100 milyar TL'ye dayanmış durumdadır. Seneler boyunca borcun belli bir düzeyde artması elbette doğaldır ancak böylesine bir yükseliş, çiftçinin borçlanmaktan başka çaresi kalmadığı gerçeğini de en acı biçimde gözler önüne sermektedir” dedi.

“Çiftçinin borcu en az 1 yıl ertelenmeli”

Aysu Bankoğlu, CHP olarak yaptıkları önerilere dikkat çekerek "Her şeyden evvel, çiftçiye, 2006 yılında, yani tam 14 sene önce Tarım Kanunu çıkarıldığında yasal olarak güvence altına alınan "milli gelirden ayrılacak en az yüzde 1'lik payın" verilmesi gerekiyor. Genel Başkanımızın da altını ısrarla çizdiği gibi, çiftçimiz, esasında Devlet'e karşı borçlu değildir; Devletten alacaklı durumdadır. Öte yandan, pandemi dönemine özgü olarak ise çiftçilerin borçlarının en az 1 yıl süreyle ertelenmesi gerekmektedir. Ancak böyle bir erteleme de, elbette çiftçiye faiz yükü bindirilmeden hayata geçirilmelidir. "Sosyal devlet" ilkesinin gereği bunu gerektirir. Biz, gerçekçi önerilerimiz vasıtasıyla her daim çiftçilerimizin yanındayız ve onların emeğini sonuna kadar koruyacağız" ifadelerinde bulundu.