Bankoğlu 'Annelerimiz asgari ücretle mucizeler yaratıyor'

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Anneler Günü dolayısıyla açıklamada bulunarak '2 bin 324 liralık asgari ücretle mucizeler yaratan annelerin hakkı hiçbir zaman ödenemez' dedi.

Bankoğlu 'Annelerimiz asgari ücretle mucizeler yaratıyor'

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Anneler Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Koronavirüs salgınıyla dikkatlerin başka yöne çekildiğini ifade eden Bankoğlu,  “Yüreğimizi ısıtan şeylerin başında annelerimiz geliyor. Elbette yalnızca böyle günlerde annemizi hatırlıyor ve onları anıyor değiliz. Öncelikle annesi hayatta olmayanlara Allah’tan sabır ve rahmet diliyor; tanıyalım ya da tanımayalım en güzel dualarımızın onlarla olduğunu bilmelerini istiyorum. Düşüncesi dahi bize güç veren annelerimizi ne kadar sevdiğimizi bir kez daha söylemek için vesile olan bu günde tüm annelerimizi kutluyorum. Sevgiyle, sabırla, anlayışla bizleri büyüten, dualarını ve ellerini üzerimizden çekmeyen her anne, en iyi annedir” dedi.

“Ekonomik krizden en çok annelerimiz etkileniyor”

Türkiye’nin en az 2 yıldır ağır ekonomik kriz şartları altında olduğunu, bundan belki de en çok etkilenenlerin ise anneler olduğunu vurgulayan Bankoğlu, “Bir babanın yaşadıkları azdır, hafiftir kesinlikle demiyorum ama anneler, doğası gereği çocuklarını her şeyin önüne koyarlar. Evlatları, onlar için her şeyden önce gelir. Onun karnını doyurmak, giydirmek, hoş tutmak için her fedakârlığı yaparlar. Tüm anneler, ellerinden gelenin fazlasını yaparlar. Buradaki sihir de ellerinden gelmeyeni bile oldurmak için çırpınmalarıdır. İşte onun için annelerin ahını almak, büyük bir vicdani yüktür. Ülkemizin içinde bulunduğu bu ağır koşullarda başta hem evde hem dışarıda çalışan annelerin, engelli çocuklarına sınırlı olanaklarla bakan annelerin bir çiçek, bir kucaklamanın ötesinde kutlanması gereklidir. Özellikle ev dışında çalışmayan kadınların sürekliliğe sahip sosyal hakları olmalı” dedi.

“Geçici destek ancak yara bandı”

Koronavirüs salgını sebebiyle verilmesi planlanan geçici desteğin ancak yara bandı olacağını belirten Bankoğlu, “Bir defaya mahsus yapılan yardımların etkisi saman alevi gibidir. Oysa sosyal bir devletin, gerek evde gerekse dışarıda çalışan annelerimize yönelik sorumluluğu büyüktür. Eğitim düzeyi ne olursa olsun kadınla erkeğin gerçek anlamda eşit olmadığı bir dünyadayız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak mücadelelerimizden birisi de budur. Eşit işe eşit ücret alamayan, çocuk bakımından ev işine hemen hemen tüm sorumlulukların gizli bir anlaşmayla kadınların omuzlarında olduğu anlayış, artık devrini doldurmuştur.” dedi.

“Türk lirası en değersiz günlerini yaşıyor”

Merkez Bankası’nın verileri incelendiği zaman Türkiye’nin son 26 yıllık döneminde, Türk Lirasının en değersiz günlerini yaşadığını belirten Bankoğlu, “Bu süre, içinde bulunduğumuz yılı da kattığımızda, 316 ay ediyor. Türkiye’nin 1994 yılının başından bu yana geçirdiği 316 ay içinde TL’nin en değersiz olduğu 10 ayın 8’ini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bu sistemsizlikte yaşamışız ve yaşıyoruz. Bugün soğanın 3 lira, patlıcanın 9 lira, bir kilo etin 70 liraya dayandığı bir ortamda anneler yemek pişirmeye çalışıyor, mucizeler yaratıyor. Şayet halen işi varsa asgari ücretli bir yurttaşın geliri 2324 lira. Bu paradan çalışmayan annelere ne düşüyor? Sadece mutfağa bile insanca yaşam koşullarında alışveriş yapamıyor. Yastık altına koyduğu bir çeyrek altını, kara günler için ayıracağı üç kuruşu da yok artık. Annelerin o güzel alışkanlıkları, iktidarın deyimiyle eski Türkiye’de kaldı.” ifadelerinde bulundu.

“Annelik vicdani sorumluluk duyulması gereken bir makam”

Herkesin, karşısındaki kişinin de bir annesi olduğunu, onun da bir evlat olduğunu unutmaması gerektiğini belirten Bankoğlu, “Özellikle kullanılan siyasi dildeki nezakete azami dikkat ve özen gerekiyor. Her fırsatta yurttaşlarını ötekileştiren, suçlayan ve hatta iftira atanların unutmaması gereken en önemli şey şu: Onların içinde illaki anneler ve evlatları var. Annelik, her şeyden önce vicdani sorumluluk duyulması gereken bir makamdır. Anneler, çocuklarını asker, polis, öğretmen, doktor, öğrenci veya işçi olarak bu devletin himayesinde kabul ediyor.” dedi.

Aysu Bankoğlu, açıklamalarını, “Anneler Günü dolayısıyla en başta, çocuklarını şehit vermiş ya da gazi olarak karşılamış olanlar ve engelli evlat yetiştirenler olmak üzere tüm anneleri saygıyla, sevgiyle ve minnetle anıyorum.” sözleriyle noktaladı.