Bankoğlu: 'Adamına göre hukuk devri kapanıyor'

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü hakkında açıklama yaparak 'Adamına göre hukuk devri kapanıyor' dedi.

Bankoğlu: 'Adamına göre hukuk devri kapanıyor'

 

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle açıklama ve değerlendirmelerde bulunarak, herkesin eşitlik hakkına erişmesi için çalışılması gerektiğini belirtti. Bankoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından 2. Dünya Savaşı sonrası barışın egemen kılınması için kabul edilen “10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü” hakkında açıklamalarda bulundu. 73 yıl önce Birleşmeş Milletler üyesi 139 ülke tarafından imzalanan İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin özellikle gelişmekte olan ülkelerde kağıt üzerinde kaldığını belirten Bankoğlu “21. Yüzyılda insan hakları konusunda hızla geriye giden bir Türkiye var.” dedi.

Bildirinin insanın değerini ve onurunu fiziksel, biyolojik, kişisel, kültürel tüm yönleriyle korumayı amaçlayan evrensel ilke ve kurallar olduğunu belirten Bankoğlu, “İnsanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik tüm çabalar, insan hakları kavramı kapsamındadır. Ancak gelin görün ki Türkiye’de yaşamak şansa bırakılmış durumda. Gün geçmiyor ki bir kadın öldürülmesin, bir çocuk tacize uğramasın, bir kişi intihar etmesin ya da devlet eliyle şiddete uğramasın. Hak, hukuk ve adalet kavramlarının içini boşaltmış bir hükümet sayesinde ülkemizde 7’den 70’e hemen herkes yaşantısından kaygılı. Daha dün yine bir cemaat yurdunda 18 yaşında gencecik bir insan katledildi, gencecik bir kadın gündüz gözü Samuray kılıcıyla öldürüldü, 3 yaşındaki Müslüme hem dedesi hem babası olan bir insan müsveddesi bir sapık tarafından tecavüze uğrayıp öldürüldü, 36 saat aralıksız çalıştırılan ve 5 dakikada bir hasta bakmaya mecbur edilmiş olan hekimlerimiz, anayasal haklarını kullanarak seslerini duyurmak isterken dövülen, hapse atılan işçiler, öğrenciler, emekliler, işsizlikten, açlıktan, çaresizlikten intihara sürüklenen anneler, babalar, gençler… Anlatmaya zamanın yetmeyeceği kadar çok insanlık utancı yaşanıyor. Bu insanların en büyük hakkı yaşamak, devletin en büyük sorumluluğu da onları yaşatmaktı. Ölenlerin ve ölmekten beter yaşayan herkesin sorumlusu ve sebebi; bu yeteneksiz hükümetin toplumun kılcal damarlarına kadar metastaz yapmış olmasıdır. Acilen müdahale, acilen seçim kaçınılmazdır. ”açıklamasında bulundu.

“Tüm toplumu nasıl zehirlediğini görüyor ve yaşıyoruz”

Aysu Bankoğlu açıklamasında “Bir haksızlığın ve hukuksuzluğun aslında tüm toplumu nasıl zehirlediğini görüyor ve yaşıyoruz. Çünkü bize uzak gibi görünen tüm adaletsizlikler, eninde sonunda dolaylı bile olsa gelir bizim de hayatımızı karartır, toplumu içten içe çürütür. Ne zaman ki eşitliği ve adaleti, hukukun herkes için uygulanması gereğini içselleştirir ve uygularız, işte o zaman temiz, huzurlu, insanların kendini güvende hissederek yaşadığı muteber bir ülke oluruz. Bunun başka yolu yok.”dedi.

“Binlerce kadının yaşama hakkını elinden alan bu anlayış gücünü kimden alıyor?”

Bankoğlu sözlerine “Ayrımcılığı ortadan kaldırmak, sosyal adaleti sağlamak ve toplumsal refah tesis etmek için güçlü bir irade sergilemeli, kararlı olmalıyız. İnsan Hakları Bildirgesi der ki; ‘Kişilerin dokunulmazlığı, güvenliği, din, vicdan, düşünce ve ifade özgürlüğü, eğitim, çalışma ve sosyal güvenlik hakkı gibi temel değerler tüm insanlar için geçerlidir. Bu hakları kimse veremez ve kimse de geri alamaz. İnsan olmak bu haklara sahip olmak için yeterlidir.’ Ancak uygulamaya baktığımızda sadece bizim ülkemizde değil özellikle hukuk, adalet, eğitim ve ekonomik sisteminde sorunlar olan, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeler, insan hakları gibi konuları uygulama konusunda istekli olmuyor. En güzel örneği kısa süre önce partili Cumhurbaşkanı’nın ilk imza atan ülke olmamıza rağmen İstanbul Sözleşmesi’nden hoşlanmadığı için bir gece yarısı çıkıvermesidir. Binlerce kadının yaşama hakkını elinden alan ve daha nicesinin de yaşamını aynı şekilde hiçe sayan bu anlayış gücünü nereden ve kimden alıyor?”açıklamasıyla devam etti.

“Türkiye adamına göre hukuk devleti olmuştur””

Bankoğlu, bildirgelere imza atıldığı zaman değil uygulandığı zaman bir gücü olduğunu belirtirken “Türkiye adamına göre hukuk devleti olmuştur. Aksini söyleyenin yıllardır uykuda olması gerekir. Öyle ki uzun yıllardır hukuk sisteminde savcılardan hakimlere, barolardan davacıya, kanunlardan Anayasa Mahkemesi’ne ve hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne alenî biçimde parmak sallayan ve ne acıdır ki işini ahlâkıyla, kurallarına uygun yapmaya kalkanları da daima cezalandıran bir rejim var. Sayın Genel Başkan’ımızın söylediği gibi bu hukuksuzlukların, yolsuzlukların içinde olan herkes iktidarımız döneminde hesabını verecektir. Bu ülkenin yurttaşlarına, hakkını nerede nasıl arayacağını bilmeyenlere, buna gücü yetmeyenlere karşı bizim en büyük sorumluluğumuz onların hakkını aramak, kimsenin hakkını yedirmemektir. Gerçekten geliyor gelmekte olan ve tüm yurttaşlarımız şuna yürekten inansın ki, gerçekten her şey çok güzel olacak.”sözleriyle açıklamasını bitirdi.