TSO'da İstihdam Seferberliği Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından Bartın Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 'Burası Bartın Burada İş Var' sloganıyla başlatılan istihdam seferberliği ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından Bartın Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 'Burası Bartın Burada İş Var' sloganıyla başlatılan istihdam seferberliği ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya Vali Sinan Güner, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Meclis Başkanı Adem Akpürçek, İŞKUR İl Müdürü Adnan Arslan, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ekrem Öztekneci, KOSGEB İl Müdürü Abdulrahman Usta, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mahmut Şahin, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangi, OSB Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu, meslek odası temsilcileri, sanayiciler, oda yönetimi ve meclisi katıldı.

Yasal düzenleme hazır

Toplantıda ilk olarak söz alan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, "Hatırlayacağınız üzere 21 Ocak'taki TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulundu. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısının ardından Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ve TOBB Başkanımız 2 hafta boyunca yoğun bir şekilde çalışarak istihdam teşviklerini hazırladılar. Bunlara yönelik yasal düzenleme de hızla Meclisten geçti ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 25 Şubat 2019 tarihinde TOBB Başkanımızın ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ile Oda ve Borsa Başkanlarımızın ve TOBB Sektör Meclisi Başkanlarımızın katılımıyla "Burası Türkiye Burada İş Var" sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası başlatıldı" dedi.

Balık: “İlk 3 ay maaş devletten”

Girişimcilere 8 farklı teşvik sağlandığını kaydeden Balık, "İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında iş dünyamıza, girişimcilerimize 8 farklı teşvik sunuluyor ve bunları pek çoğu tarihi destekler şeklinde. Ben size bunlardan özellikle çok önemli gördüğüm ikisinden bahsedeceğim. Birincisi; nisan ayı sonuna kadar sağlayacağınız her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. Bu 3 ay boyunca işverenin maliyeti sıfır. 2.021 TL ücret ve 1.113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3.134 TL'yi devletimiz karşılamış olacak. İşveren cebinden sıfır maliyetle yeni bir işsiz kardeşimizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL'yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece çalıştırdığımız kardeşimize ücretini ödeyeceğiz" diye konuştu.
“Kadın, genç ve engelliye pozitif ayrımcılık”

Balık şöyle devam etti:

"İş alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek. Buradan iş dünyasına çağrıda bulunuyorum. Gelin bu tarihi teşvikten yararlanın. Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. İkincisi de; herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Böylece Devletimiz sıkıntılı günümüzde de yanımızda olduğunu bir kez daha gösteriyor. Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki, düzenini bozma, istihdamı koru. Tüm bu teşviklere ilişkin tüm detaylara istihdamseferberligi.org adresinden ulaşabilmek mümkün. Aklınıza takılan bir konu olursa, Bartın Ticaret ve Sanayi Odamıza ulaşmanız mümkün.

“Şirketlere büyük görevler düşüyor”

Bu teşvikler konusunda şirket sahipleri ve yöneticileri kadar muhasebecilere ve şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düşüyor. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve uygulanması konusunda onlardan ekstra hassasiyet bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte de Valimiz, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın yerel teşkilatları ve iş dünyası kuruluşlarımızın başkanlarının katılımıyla üyelerimize yönelik olarak istihdam teşvikleri bilgilendirme toplantıları yapmaya devam edeceğiz. İlimizde her ay en çok ilave istihdam sağlayan üyelerimizi kutlayacağız. Bakın 2017'deki istihdam seferberliğinde kamu-özel sektör olarak el ele verdik ve 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. Kamu-özel sektör el ele verdimi yapılmayacak şey yoktur. Buradan tüm iş dünyamıza ve işverenlere de çağrıda bulunuyorum.

Balık, işverenlere seslendi

Sizler vasıtasıyla ülke çapında her işverene sesleniyoruz; Türkiye'nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam Seferberliği 2019'a katılın, bu tarihi istihdam teşviklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun, hem de Türkiye'nin geleceğine yatırım yaparak, kazanan siz olun. Dünün en çok kazananları, Türkiye'ye yatırım yapanlar, Türkiye'de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da, bugün Türkiye'ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir güne merhaba demek için, Burada iş var, Burada aş var, Burada gelecek var diyoruz. Sizleri Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak saygıyla selamlıyorum."

Arslan: “24 saat ulaşabilirsiniz”

Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Adnan Arslan ise yaptığı konuşmada, "Bugün burada 2019 İstihdam Teşvikleriyle ilgili işverenlerimize bilgilendirmede bulunmak için bir araya geldik. Bizde sürekli sahada olarak işverenlerimizle bir arada olarak mesai saatine bağlı kalmadan bize ulaşabileceksiniz. Biz Bartın olarak istihdam seferberliğine yabancı değiliz. Biliyorsunuz 2017 yılında Bartın olarak 3 bin kişilik bir istihdam hedefi belirlemiştik ve 4500 civarında bir istihdam oluşturmuştuk. Geçen yılki istihdam ise 3600 civarında oldu. Bu yılki hedefimiz ise 3600'ü geçerek 4 bin 4500'leri hedefliyoruz. Çünkü bu seneki teşviklerin diğer teşviklerden başka özellikleri var. Biz kamu kurumları olarak bu hizmetleri sizlere en hızlı ve verimli şekilde sunma mükellefiyetini yerine getireceğimizden emin olabilirsiniz” dedi.

Güner: “İşsizlik önemli konularımızdan”

Vali Sinan Güner de şunları söyledi: "Bu toplantı çok önemli çünkü Bartın'ın ve memleketin en önemli konularından biri iş ve istihdamdır. İşsizliğin sadece birey için yarattığı ekonomik sorunların yanında toplumsal sorunların da önlenmesi açısından istihdamın artırılması ayrıca önem taşımaktadır. Sadece işçi işveren arasında bir sözleşmeye dayanan bir çalışma meselesinden öte insanların mutluluğu, ülkenin kalkınmışlığı, çocukların eğitimine kadar bütün hayatı etkileyen çok önemli bir konudur. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geçenlerde Bartın'a geldiğinde Valiliğimizi de ziyaret etti. Bu ziyarette bu konularda gündeme gelerek Cumhurbaşkanımız Bartın'da da bu seferberliği desteklediğini ifade etti. Bu seferberliğin Bartın'da başarıya ulaşmasını ve hatta daha da üzerine çıkarak başarıya ulaşması konusunda çaba göstermemizi her türlü imkanı kullanmamızı istedi.

“10 alanda raporlar hazırlandı”

Bartın'a geldiğim günden beri hep istatistiklerle kullanılmayan kaynak var mı hangi alanda neler yapabiliriz diye baktık. Bu alanda çalışmalarımız oldu bu çalışmalarımız herkese açık. Örneğin yeni yatırım alanları neler olabilir diye Kalkınma Ajansına bir çalışma yaptırdık. Sonucunda 10 tane rekabetçi yapılabilir yeni yatırım alanları çıktı. Mesele yeni yatırım kararları verecek olan varsa bu 10 alanda raporlar hazırlandı isteyen bizden edinebilir. Bu on sektöre baktığımızda mesela tekstil sektörü 10. sırada yer aldı. Rekabetçiliği azalmış ya da piyasa doygunluğa ulaşmış. Yine birinci sırada turizm ye alırken ikinci sırada orman ve ağaç sanayi yer almış. Bu alan henüz daha rekabetçiliğe açık bir alan olarak yerini almış. Onda sonra aromatik bitkiler ve kimya sektörü yer alıyor. Bu konularla ilgili bizlerle de görüşebilirsiniz yeter ki yeni bir istihdam yeni bir yatırım yapılsın.

Katılmanızı bekliyorum

Bunun dışında yatırım alanlarının belirlenmesi konusunda çalışma yaptık. Örneğin yatırımcıya elimizde bulunan hazine arazilerinin nerelerde olduğunu gösteren alt yapı imkanları gibi olanakları gösteren yatırımcı geldiğinde bir bakışta işine yarayabilecek bir envanter oluşturalım dedik bu konuda çalışmamız hazır. Devletimiz bu seferberliği başlatırken pek çok kolaylığı ve teşviği sunuyor. Bu imkanları kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu açıdan karşılıklı iyi niyet karşılıklı memlekete hizmet etmek insanların kendilerine katkıları aynı zamanda ülkeye de katkıları anlamına gelecek. Buna katılmanızı bekliyorum. Yeni yatırım alanları yeni iş alanları ve böylece istihdamın da artırılmasına destek vermenizi istiyorum."

Bilgilendirme toplantısı daha sonra ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin sunumları ve soru cevap kısmı ile sona erdi.

Bakmadan Geçme