Karakaş, eğitimdeki sorunlara dikkat çekti

CHP Bartın İl Başkanı Karakaş, covid-19 pandemisinde yüz yüze başlanan eğitim öğretim ortamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Okullarda karantinaya alınan öğrenci ve sınıf sayılarının ayrıntılı olarak açıklanması gerektiğini söyleyen Karakaş, yurt sorununa da dikkat çekti.

Nihal Karaman

CHP Bartın İl Başkanı Karakaş, covid-19 pandemisinde yüz yüze başlanan eğitim öğretim ortamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Okullarda karantinaya alınan öğrenci ve sınıf sayılarının ayrıntılı olarak açıklanması gerektiğini söyleyen Karakaş, yurt sorununa da dikkat çekti.

Covid-19 salgını nedeniyle okulların kapalı kaldığı uzun süre boyunca 2 milyon 316 bin öğrencinin uzaktan eğitimin yürütüldüğü EBA sistemine ulaşamadığına dikkat çeken CHP Bartın İl Başkanı Karakaş, parti binasında bir basın açıklaması yaparak eğitim öğretime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Karakaş, açıklamasında şöyle dedi:

“1 milyon 459 bin öğrenci ise internet erişimine sahip değildir. Bu yetersizliklerle beraber, uzaktan eğitimden bir şekilde yararlanabilen öğrencilerimiz de dahil olmak üzere çok büyük bir öğrenim kaybıyla karşı karşıya olduğumuz açıktır. İktidarın salgın döneminde eğitim alanında ortaya koyduğu tercihler, var olan fırsat eşitsizliklerinin daha da derinleşmesine yol açmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın salgın süresince ortaya çıkan öğrenme kaybının boyutlarını ölçme ve bu kaybın telafisi için derhal gerekli bilimsel çalışmaları başlatması gerekmektedir.

“101 bin yardımcı hizmet personeli hala atanmadı”

6 Eylül 2021'de yüz yüze eğitim tekrar başlamış, öğretmenlerimiz ve çocuklarımız okullarına kavuşmuşlardır. Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime dönüşün büyük bir mutluluk yaratması gerekirken, yetersizlikler nedeniyle eğitimin tüm paydaşlarında derin kaygılar ortaya çıkmıştır. Okullarda ihtiyaç duyulan 101 bin yardımcı hizmet personeli hala atanmamıştır. Okullarımızda hijyenin korunmasını sağlayacak bu atamaların derhal gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı'na ek kaynak aktarımı yapılabilir.

Haftalardır birçok kentte sınıflarda vakalar ortaya çıkmakta ve yayılmaktadır. Sosyal mesafenin korunabilmesi için sınıfların seyreltilmesi gerekirken, birçok okulda öğrenciler kalabalık sınıflarda derslere girmektedirler. Bazı okullarda farklı düzeylerde sınıfların aynı dersliklerde eğitim gördüğü bilinmektedir. Bunun en büyük sebebi 43 bin 627 derslik ihtiyacıdır. Yandaşlara, beşli çeteye, Saray beslemelerine kaynak ayıran iktidar; çocuklarımızın sağlığı, eğitimi ve geleceği için gereken bu ihtiyacı karşılamamaktadır.

“Belediyelerimiz derslik ve okul inşa etmeye hazır”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Sayın Genel Başkanımızın da belirttiği gibi, biz çocuklarımızın eğitimi için bu ihtiyacı karşılamaya hazırız. Gerekli sayıda derslik ve okulu, ihtiyaç duyulan yerlerde belediyelerimiz eliyle inşa etmeye hazırız. Arsa gösterildiği anda belediyelerimiz gerekli çalışmayı başlatacak ve en kısa sürede ihtiyaç duyulan derslikleri eğitim ve öğretime hazır hale getireceklerdir. Aynı şekilde, tamirata ve onarıma ihtiyaç duyan derslik ve okullar için de partimiz ve belediyelerimiz harekete geçmeye hazırdır.

CHP iktidarında atanamayan öğretmen kalmayacak

Eğitim sistemimizin en acil ihtiyaçlarından bir diğeri de geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerin temel sorunlarının çözülmesidir. İlk olarak öğretmen açığının kapatılması gerekmektedir. Sayıştay raporlarına göre 138 bin, MEB'in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı vardır. Şu ana kadar yalnızca 20 bin atama yapılmış, öğretmenlerden gelen tepkiler üzerine Erdoğan 15 bin ilave atamayı müjdeymiş gibi duyurmuştur. Bu atamaları gerçekleştirmemek ise Saray'ın bilinçli tercihidir. Biz bu tercihleri değiştireceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Türkiye'nin atanamayan öğretmenler diye bir sorunu kalmayacak. Bizim tercihlerimiz açık ve nettir: Toplumdaki en önemli meslek gruplarından birini öğretmenlerin oluşturduğunun farkındayız. Öğretmenlerin haklarını ve çalışma koşullarını yasal güvenceye kavuşturacak Öğretmenler Meslek Kanunu'nu çıkaracağız.

Bununla birlikte, hak kayıplarının önüne geçmek için sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi garabetleri ortadan kaldıracak, kamuda çalışan tüm öğretmenlerin insanca koşullarda eşit şartlarda ücret almalarını ve özlük haklarına sahip olmasını sağlayacağız. Öğretmenlerin 3600 ek gösterge hakkını teslim edeceğiz.

“Eğitim politikamız 100 yıl geriye düştü”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bir toplumun geleceğinin eğitime bağlı olduğunun bilincindeyiz. Cumhuriyetimizin ve partimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadeleriyle, ‘Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.' Bugün maalesef Saray rejiminin elinde devletin eğitim politikası, 100 yıl önce inşa edilen Cumhuriyetin eğitim felsefesinin gerisine düşmüştür. Bu nedenle eğitim üzerine konuşurken teknolojiden, bilim insanı yetiştirebilmekten, çağın gereklerinden bahsetmek yerine çok temel sorunlar üzerine mücadele vermek durumunda kalıyoruz. Ancak buna mecbur olmadığımızın farkındayız.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında; rantı yandaşlara harcamak yerine geleceğimize ayıracağımız kaynaklarla eğitimin tüm paydaşlarının ihtiyaçlarının karşılandığı, tüm çocuklarımızın nitelikli eğitime ulaşabildiği, hiçbir ailenin çocuklarının geleceğinden endişe duymadığı, öğretmenlerin güvenle yeni nesilleri yetiştirdiği eşit ve adil bir eğitim sistemini inşa edeceğiz. O gün gelene kadar, imkânlarımız doğrultusunda, çocuklarımızın eğitimi için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Biz hazırız, geleceğimizi karanlıktan kurtaracağız!”

Karantinaya alınan öğrenci ve sınıf sayıları açıklanmalı!

Daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Karakaş, Bartın'da şimdiye kadar kaç sınıfın karantinaya alındığı, kaç öğrenci ve öğretmen ile okullarda görevli hizmetlide Covid-19 pozitif tespit edildiği yönünde bir bilgisinin olup olmadığı sorulunca şunları söyledi:


“O konuda net bir bilgim yok. Ancak merkezdeki bazı okulların tadilatta olması sebebiyle bazı okullarda sınıfların kalabalık olduğunu ve bu okullarda yoğunluk yaşandığını ve ikili eğitim yapıldığını biliyoruz. Fakat tüm Türkiye'deki okullarda yaşanan gerçek vakalara ilişkin rakamlar açıklanmadığı gibi Bartın'da da sanki hiçbir şey yokmuş gibi davranıldığını görüyoruz. Bugün biliyorsunuz üniversiteler açılıyor, ben eminim ki birçok yurdun önünde öğrenciler kuyruklar oluşturdu. Tabi ki bunların programlanmaması, önceden önlemlerin alınmaması hem buraya gelen öğrencilerimizi zor durumda bırakıyor, hem de okullarda çalışanları… Bu kişilerin kapalı ortamlarda bundan sonra çok daha fazla bir araya gelecek olmasının getireceği sıkıntıların da farkındayız. Tıpkı turizm sezonunun başlangıcında olduğu gibi okulların açıldığı bu günlerde de Covid-19 ile ilgili tedbirlerin gerektiği gibi alınmadığı ve yerine getirilmediğinin bilincindeyiz. Önümüzdeki günlerde Bartın'da dahil tüm Türkiye'de vaka sayılarının nasıl değişkenlik gösterdiğini hep birlikte göreceğiz.

Elbette ki okullarda karantinaya alınan öğrenci ve sınıf sayılarını ayrıntılı olarak açıklamaları gerekiyor. Bartın, Ankara Türkiye'nin her yerinde sorunlar aynı. Üniversiteler açıldı ama binlerce öğrenci yurt sorunu yaşıyor. Böyle bir sorun yokmuş gibi davranarak sorunların üstünü örtemeyiz. İnanın sadece son bir haftadır benim telefonların hiç durmuyor. Herkes Bartın'daki yurt ya da kalacak yer sorununu çözebilmek için arıyor. Ankara'da milletvekillerinin telefonları susmuyor, il başkanlarının telefonları susmuyor… Herkesin bu soruna duyarlı yaklaşması gerekiyor. Ev kiralarının tüm Türkiye'de olduğu gibi Bartın'da da çok arttığını kendi yakınlarımızdan da biliyoruz. Mesela bir ahbabım arıyor İstanbul'dan, 3 bin TL'ye kadar ev kiralayacak çocuğu için ama emlakçıyla karşı karşıya geldiğinde bir anda evin kira bedeli iki katına kadar çıkabiliyor. Çok ilginç şeyler yaşanıyor Türkiye'de ama bunlar bizim açımızdan çözülemeyecek sorunlar değil. Ama inanın öğrenciler çok büyük problemlerle boğuşuyorlar. Yazıktır, günahtır. Eğitimin yüz yüze başladığı böyle bir ortamda bizim insanlarımız böyle bir duruma layık değil diye düşünüyorum.”

Bakmadan Geçme