Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi

Amasra İlçesine ilk kruvaziyer gemisi geldi. 350 yolcu ve 300 kişilik mürettebatıyla Rusya'dan demir alan 'Astoria Grande' isimli gemi sabah saatlerinde Amasra'ya geldi. İlk kuriveziyer geminin yolcularını ve mürettebatını Bartın ve Amasra protokolü karşıladı. Yabancı turistler, Amasra Kalesi, Çekiciler Çarşısı, Kemere Köprüsü gibi Amasra'nın tarihi, doğal ve turistik yerlerini gezdi.

Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi

 

Bartın ve Amasra dün tarihi bir ana tanıklık etti. 78 milyon TL’lik yatırımla tamamlanmak üzere olan Amasra Yolcu İskelesine ilk kruvaziyer gemi geldi. 350 yolcu ve 300 kişilik mürettebatıyla Rusya’dan demir alan “Astoria Grande” isimli gemi sabah saatlerinde Amasra’ya geldi. 193 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde olan 11 katlı gemideki yabancı turistleri ve mürettebatı Belediye Bandosu eşliğinde, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Amasra Kaymakamı Kadir Perçi İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun ve siyasi partilerin temsilcileri karşıladı.

Çakır: “Vizyonumuzu parlatacak bir yatırım”

Karşılamada tamamlanmak üzere olan Amasra Yolcu İskelesinin Amasra ve Batı Karadeniz Bölgesinin vizyonunu parlatacak bir yatırım olduğunu ifade eden Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır şöyle konuştu

“Uzun bir süredir bölgemizin ihtiyacı olan, turizmde vizyonumuzu parlatacak bir yatırım. Bu yatırıma özellikle Ulaştırma Bakanlığının ayırdığı kaynak, bu sürece emeği geçen vekillerimi, bugüne kadar hizmeti geçmiş bürokratlarımız, valilerimiz yani çok fazla insanın emeği var. Bartın’da bir yük limanız var. Daha önce bu yük limanımızda da kruvaziyer turları ağırlamıştık. Amasra’da ilk defa limana yanaşan bir gemiyi karşılıyoruz. Daha önce denize yanaşıp nakil yoluyla kentimize gelen misafirlerimiz olmuştu.

“Bölgede turistik gelirleri arttıracak”

Bartın bu sayede tam kapasiteli gümrüklü yolcu iskelesine de kavuşmuş oldu. Cumhurbaşkanımızın daimi hudut kapısı ilanıyla birlikte bundan sonra sadece Amasra’mız değil, belki Bartın, Karabük, Kastamonu, Zonguldak bölgesindeki turizm yerlerinin alınacağı, tüm bölgede turistik gelirlerimizi arttıracak, tanınırlığımızı arttıracak bir projenin ilk günündeyiz. Hepimizin eline ve emeğine sağlık. Amasra’mıza ve bölgemize hayırlı uğurlu olsun.

Tunç: “Amasra’mızda yabancı turizmin artık başladı” 

Amasra için önemli olan bugünde Amasra’da yabancı turizmin artık başladığını kaydeden AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise şunları söyledi:

“Bugün Amasra’mız için önemli bir gün. Amasra’mızda yabancı turizmin artık başladığı bir gün. Ama bugüne gelirken tabi ki mesafelerden buralara geldik. 2008 yılında yolcu limanımızın temelini atmıştık. 2012 yılında da o dönemin Ulaştırma Bakanı ve son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’la da yolcu limanımızın açılışını gerçekleştirmiştik. “Amasra’mızı turizme açacağız. Karadeniz’imizin en önemli turizm merkezlerinden birisi olacak” demiştik. Hatırlıyorsanız 2018’de bir fırtına olmuştu. Tekneler kıyıya vurmuştu. Yeni bir ihtiyaç ortaya çıktı. Mendireğimizin yeniden inşa edilmesi gerekiyordu ve bu büyük bit yatırımdı. Yatırım programına aldık ve 2018’de de onun inşaatına başladık.

Mendirek son aşamaya geldi

Bugün itibariyle de mendireğimizin artık son aşamaya geldiğini görüyoruz. Bu Amasra Yolcu Limanı ve mendirek Amasra’nın tarihi dokusuna uygun bir şekilde inşa edilecek. Gösteri alanlarıyla, kale surlarını andıran yapısıyla normal bir beton yığını şeklinde değil de Amasra’mızın turizmine yakışan bir görüntüde tamamlanmış olacak. amasra’mız yerli-yabancı turistlere deniz yoluyla da ulaşılabilen bir turizm merkezi haline gelmiş olacak.

“Amasra’mızda çok önemli yatırımları hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyiz”

Amasra’mız, çeşm-i cihan. Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında fethettiğinde “Lala, lala çeşm-i cihan bu mu ola” diyerek dünyanın göz bebeği olarak nitelendirdiği Karadeniz’in ve dünyanın en güzel görüntüye sahip ilçelerinden bir tanesi. Bu nedenle Amasra’mız Fatih’in emaneti. Fatih’in emanetine sahip çıkmak için gerek turizm yatırımları gerek kamu yatırımlarıyla Amasra’mızda çok önemli yatırımları hayata geçirmenin, bugün de en önemlisinin meyvelerini verdiğini görmenin mutluluğu içerisindeyiz.

“Bunun bir beton yığını olmadığını da bugün burada hep birlikte gördük”

Beton yığını diye eleştirilerle de karşılaşmıştık. Bunun bir beton yığını olmadığını da bugün burada hep birlikte görmüş oluyoruz. Beton diye eleştirilen barajların nasıl hayat kurtardığını geçen haftalarda yaşadığımız sel afetinde görmüş olduk. “Buraya uçak mı indireceksiniz?” diye eleştirenler de olmuştu. Uçaktan daha büyük kruvaziyer gemimiz Rus turistleri buraya getirdi. Onlar şimdi Amasra’mızın bu güzelliklerini görecekler. Bu yatırımların hem Karadeniz’imizde hem de ülkemizde artarak devam etmesini diliyorum.

“Amasra’mız dünyaya açılan kapımız”

20 Kasım 2021’de de Resmi Gazetede Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Amasra İlçemiz hudut kapısı ilan edildi. O günden bu yana da Amasra’mız dünyaya açılan kapımız. Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı haline geldi. Ben tekrar Sayın Cumhurbaşkanımıza, Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve ondan sonraki Ulaştırma Bakanlarımıza, son Ulaştırma Bakanımız Adil Karaismailoğlu’na, Altyapı Genel Müdürlüğüne ve müteahhit  firmamıza teşekkür ediyorum. Amasra’mıza, Bartın’ımıza, Karadeniz’imize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”

 “Tarihi bir güne tanıklık ediyoruz”

Bartın ve Amasra’nın tarihi bir güne tanıklık ettiğini belirten Bartın Valisi Nurtaç Arslan

da şu ifadelerde bulundu:

“Bugün gerçekten tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Ben kendimi bir kez daha şanslı hissediyorum. Göreve geldiğimin üçüncü ayında Amasra’da bir kruvaziyer gemisi karşılamanın da onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Bu aşamaya gelene kadar burada ciddi yatırımlar yapıldı. Önce liman inşaatı, daha sonra sınır kapısı ilan edilmesi ve çok kısa zaman sonra da bitireceğimiz mendirek inşaatıyla da Amasra Limanımız çok daha güzel bir görünüme kavuşacak. 

“6 kruvaziyer gemisini daha karşılamayı bekliyoruz”

İlk kruvaziyer gemisini karşılamak bizim için bir milat. Bundan sonra da 6 kruvaziyer gemisini karşılamayı bekliyoruz. Bundan sonra Amasra ve Bartın’ımıza yabancı turizmin artması anlamında da çok faydalı olacağına inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emeği geçen tüm Ulaştırma ve Altyapı Bakanlarımıza ve  herkese teşekkür ediyorum.”

Turistler Amasra’nın tarihi ve doğal güzelliğini gördü

Amasra ve il protokolü bu açıklamaların ardından gemiyi gezerek mürettebata ve yolculara “Hoş geldiniz” derken İstanbul’dan Amasra’ya gelen yabancı turistler akşam saatlerine kadar ilçedeki Amasra Kalesi, Çekicilik Çarşısı, Kemere Köprüsü gibi Amasra’nın tarihi, doğal ve turistik yerleri gezdi. 

6 ülkeden daha turist gelmesi bekleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl imzaladığı kararnameyle “uluslar arası giriş-çıkışlara açık daimi deniz hudut kapısı” ilan edilen Amasra Yolcu Limanına bundan sonraki süreçte İtalya, İngiltere, İspanya Almanya, Bulgaristan, Rusya ve Ukrayna’dan turist gelmesi bekleniyor.

 

Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi
Amasra'ya ilk kruvaziyer gemisi geldi