Akdeniz'den Özcan'a ziyaret

Bartın Madeni Eşya ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Yılmaz Akdeniz, Çevre ve Şehirlik İl Müdürü Ali Özcan'ı ziyaret ederek Motor yağı değişim noktası izin belgesi ve atık yönetmeliği hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Akdeniz'den Özcan'a ziyaret

Bartın Madeni Eşya ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Yılmaz Akdeniz, Çevre ve Şehirlik İl Müdürü Ali Özcan’ı ziyaret ederek Motor yağı değişim noktası izin belgesi ve atık yönetmeliği hakkında görüş alışverişinde bulundu. Sohbet havasında geçen ziyaretle ilgili bilgi veren Başkan Akdeniz, “Bartın Çevre Şehircilik İl Müdürü Sayın Ali Özcan beyi makamında ziyaret ettim. Motor yağı değişim noktası izin belgesi ve atık yönetmeliği hakkında görüş alışverişinde bulundum. Motor yağı değişim noktası izin belgesi ve atık yönetmeliği ile ilgili olarak motor yağı değişimi yapan üyelerimize önümüzdeki günlerde Bartın Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkileriyle birlikte bilgilendirme toplantısı yapmaya karar verdik” dedi.

Akdeniz: “Belgeyi ücretsiz alabilecekler”

Yönetmelikte belirtilen şartları sağlayan üyelerin bu belgeyi ücretsiz olarak alabileceğini ifade eden Yılmaz Akdeniz, “Motor yağı değişimi yapan esnaflarımızın, geçici yağ depolama alanı kurması ve bununla ilgili motor yağı değişim noktası izin belgesi almaları gerekmektedir. Bu belgeyi almak için Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılması ve yönetmelikte belirtilen şartları sağlanması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan üyelerimiz bu belgeyi ücretsiz olarak alabileceklerdir. Sayın Ali Özcan’a makamında yapmış olduğum ziyarette göstermiş olduğu misafirperverliğe ve alakasına şahsım ve odamız üyeleri adına teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Özcan: “1 Ocak’a kadar izin belgesini alacaklar”

Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesiyle ilgili bilgiler veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan ise şöyle devam etti:

“Attık yağların geçici depolanmasına, toplanmasına, taşınmasına, rafinasyona tabi tutulmasına, enerji geri kazanımının sağlanmasına ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari esasların belirlenerek çevre ve insan sağlığının korunması ile doğal kaynakların verimli kullanımının sağlanmasına ilişkin usul ve esasların 21 Aralık 2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği” ile belirlendiği ifade edilmiştir. Anılan Yönetmeliğin; “Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri” başlıklı 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla, il müdürlüğüne başvurarak Ek-3’te yer alan belgeyi almakla, Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla, motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı kullanarak bildirmekle ve onaylamakla”,

“Motor yağı değişimi yapılan işletmeler” başlıklı geçici 2’nci maddesinin birinci fıkrasında ise “Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, 1 Ocak 2021 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde il müdürlüğünden izin belgesi almak ve Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla”, yükümlü oldukları belirtilmektedir.

“Düzenli bilgilendirme olacak”

Bu doğrultuda; motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum/kuruluşları, belediyeler, madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin 1 Ocak 2021 tarihine kadar anılan Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olması ve izin belgesi alması gerekmekte olup izin belgesi olmayan kuruluş, tesis ve işletmelerin motor yağı değişimi yapması mümkün olmayacaktır. Bu kapsamda motor yağı değişimi yapılan işletmeleriniz/tesisleriniz tarafından; Entegre Çevre Bilgi Sistemi/Atık Yönetim Uygulamasına kayıtların sağlanması, Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin 13 üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanlarının kurulması,

İlgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurularak Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi’nin ücretsiz olarak temin edilmesine ilişkin iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi,

Motor yağı değişimi gerçekleştirilen araçların bilgilerinin (araç plakası, güncel kilometre, atık motor yağı miktarı, yeni motor yağı miktarı) Entegre Çevre Bilgi Sistemi/Atık Yönetim Uygulaması/Motor Yağı Değişim Noktası (MoYDeN) Uygulaması üzerinden bildirilmesi,

Uygulama üzerinden bildirim yapıldıktan sonra alınacak motor yağı değişim bilgilerini içeren dokümanın fiziksel (çıktı) ya da dijital (eposta, mesaj uygulamaları gibi) olarak araç sahibiyle paylaşılması, motor yağı değişimine ilişkin bildirimlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi, insan ve çevre sağlığının korunarak atık motor yağlarının ülkemiz ekonomisine geri kazanımının sağlanması noktasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi, gerekmektedir.”