35 Milyonluk projenin ihalesi tamam

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın'ın 2019 yerel seçim sözleri arasında yer alan ve Bartın'ın en büyük parkı olma özelliği taşıyacak olan Köy Parkın proje ihalesi yapıldı. 35 milyon TL'lik dev projede ilk etapta 60 bin metrekarelik bir alanda çalışma yapılacak. Zamanla etap etap yapılacak proje, tamamlandığında Bartın Belediyesince yapılan son park olacak. Bartın Belediyesinin çalışmalarını anlatan Başkan Cemal Akın ana meselelerin pandemi olmasına rağmen hizmetlere ara vermeden devam ettiklerini söyledi. Akın, vatandaşları hijyen, sosyal mesafe ve maske takmaları konusunda uyarmayı da ihmal etmedi.

35 Milyonluk projenin ihalesi tamam

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Belediyesince şuanda yapılan ve yapılması planlanan çalışmaları tek tek anlattı. Son olarak Çağlayan Piknik Alanını modern bir hale getirdiklerini ifade eden Akın, gasihaneden tarihi iskeleye, emekliler evinden, Atatürk Şehitler Müzesine kadar olan bir çok projedeki son durumu kamuoyuyla paylaştı. Asıl meselelerinin pandemi olduğuna dikkat çeken Akın “Bartın Belediyesi olarak biz hizmetlerimize devam ediyoruz. Ama bizim asıl meselemiz pandemiyle ilgili çalışmalar. Dezenfekte merkezimizde şuana kadar 25 bin aracı dezenfekte ettik. Kanunen bunu yapma gibi mecburiyetimiz yok ama halkımızın sağlığı için özellikle ticari taksiler, toplu taşıma araçları ve resmi araçların dezenfeksiyonunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Gasilhane 5-6 ayda tamamlanacak

İlk olarak gasilhane inşaatındaki son durumu aktaran Cemal Akın şöyle konuştu:

“Bir taraftan da hizmetlerimize devam ediyoruz. Halkımızın çok fazla bilgisi olmasa da gasilhane projesini başlattık. Şuan itibariyle de gasilhanenin birinci katının inşaatı çalışmaları yapılıyor. İnşallah 5-6 ay içerisinde de faaliyete geçecek. Cenaze hizmetleri kapsamında bir çok hizmeti yerine getiriyoruz zaten. Gasilhane tamamlandığında da yıkama işlemini de biz yapmış olacağız ve bununla birlikte cenaze hizmetlerinde vermediğimiz bir hizmet kalmayacak.

Atatürk ve Şehitler Müzesi çalışmaları başladı

Atatürk ve Şehitler Müzesi için yer teslimini yaptık ve çalışmaya başladılar. Bir aksilik olmazsa bu projede Şubat ya da Mart ayında tamamlanacak. Yalı’daki eski taş ev dediğimiz yeri emekliler evi yapıyoruz. Buraya 80 metrekare bir alan daha ilave ettik. Taş evin hemen altında 104 yıllık olan bizim eski bir iskelemiz var. Bunu da gün yüzüne çıkarıyoruz. Biz bu çalışmaları yaparken aslında Bartın’da bir kültür yolu oluşturmaya çalışıyoruz. Ebu Derda Türbesinden başlayan bu yolu Yalı’ya kadar tamamlamak istiyoruz. Bu yolun içerisinde Ebu Derda Türbesi Dikili Taş, tarihi çeşmeler, Taşhan, Bartın Kent Müzesi, Hamam Sokak’taki eski tarihi evler, şuanda yaptığımız Atatürk ve Şehitler Müzesi, Gazhane Kültür Parkı ve Yalı’daki  taş evle tarihi iskele yer alıyor.

Çağlayan’a iskele

Çağlayan’ı biz düzenlerken sadece bir piknik alanı olarak düzenlemedik. Irmaktan gelen teknelerin Çağlayan’a inebilmesi için biz oraya bir iskele de yaptık. Çağlayan’ın altındaki yeri de teknelerin rahat dönüş yapabilmesi için derinleştirdik. Bu şekilde tekneler Çağlayan’ın içerisinde fotoğraf da çektirebiliyor. Biz ırmağımızı bir turizm destinasyonu haline getirmeye çalıştık. Yalı’dan tekneye binildiği anda Çağlayan’a kadar gidildiğinde istenirse Çağlayan’a inilebilecek ya da istenmezse fotoğraf çektirip geri dönülebilecek. Yani muhteşem bir ırmak gezisi yapılabilecek.

Tarım alanında IFAD’tan destek

Dünya artık endüstri 4.0 ve yapay zekaya geçti. Yapay zekaya geçilmesi demek artık insanların rızkını saniyede ya da fabrikalarda değil de başka yerlerde araması demek. Çünkü bu şekilde bin kişi çalıştıran fabrikalar belki artık 50 kişi çalıştıracak. Şuan itibariyle de dünya da ve ülkemizde tarım sektörüne çok değer veriliyor. Biz de bu kapsamda IFAD’tan destek aldık. Bunun dışında turizm, lojistik ve hizmet sektörü artık değer kazanıyor. Biz burada turizme katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Bodasaki Konağı Anıtlar Kurulunun iznini bekliyor

Bu anlamda 8 yıldır bu çalışmalarla uğraşıyorum. Tarihi değerlerimizin restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Bodasaki Konağını da bu kapsamda yapacağız. Orayla ilgili Anıtlar Kuruluyla ufak bir sıkıntımız var. Orada bir tünel var. Önce o tüneli temizletip ne olduğunu göreceğiz. Ondan sonra tekrar başlayacağız. Halen yeri alamadık, yeri aldığımızda bu çalışmayı da yapacağız.

Aya Nikalos Kilisesinin dışı restore edilecek

Bunun dışında Aya Nikalos Kilisemizde de çalışmalar yürütüyoruz. Kilisenin dışının restorasyonunun proje ihalesini yapıyoruz. Amacımız Bodasaki Konağını bir eğitim müzesi haline getirmek konağın altındaki tünelleri temizleyerek de Aya Nikalos Kilisesine bu tünellerle çıkmak. Bu da turizm destinasyonuna ayrı bir güzellik katacaktır. Bartın’ın turizmden faydalanması gerekiyor.

Mezbahane bütün bölgeye hitap edecek

IFAD’ta Bartın Belediyesi olarak bir proje yaptık. Bu projede 1 milyon TL’yi aşkın bir hibe desteği alacağız. 300 ya da 400 bin TL’de biz destek vereceğiz. Bu projeyle mezbahenimiz artık daha modern ve daha büyük olacak. Bununla ilgili arkadaşlarımız ihaleye çıktı. Bu olduğunda günde asgari 60 hayvanın mesai saatleri içerisinde kesilebileceği bir kapasiteye sahip olacak. Kurban Bayramlarında da 120’ye çıkabilecek şekilde olacak ve bütün bölgeye hitap edecek.

Köy Park’ın proje ihalesi yapıldı

Köy Park projemizin proje ihalesini yaptık. Çok büyük bir proje olacak ve ilk etabında 60 bin metrekarelik bir alan yapılacak. İçerisinde geleneksek çocuk oyun alanları, hobi bahçeleri, değirmen, fırın, oyuncak parkı,  macera parkı, arkeolojik park gibi birçok alan yer alacak ve bu proje 35 milyon TL’yi bulacak. Köy Park’la birlikte de Bartın’da şehir merkezinde park meselesini bitirmiş olacağız. Pandemi de şunu gördük aslında parklar önem arz ediyor. Şuanda bütün parklar akşamları dolu. Vefa Park mesele akşamları tıklım tıklım.

3 boyutlu mobil uygulama sanal tur

Başka bir çalışma olarak sanal turizmi başlatacağız. Bartın Belediyesinin internet sitesine girildiğinde Bartın sanal bir şekilde üç boyutlu olarak gezilebilecek. Bu projede Bartın Kent Müzesini tıkladığınızda müzenin içerisini Bartın’a gelmeden 3 boyutlu bir şekilde gezebileceksiniz. Bu çalışmayı yapıyoruz. Mesela Demirciler Mahallesine demircilere atfen bir demirciler heykeli koyuyoruz. 

İnkumu’nda deniz artık tertemiz

İnkumu’nda biz şuanda denizin temizliği dolayısıyla mavi bayrak almaya hak kazandık ve bununla ilgili çalışma yapıyoruz.  Yaptığımız kanalizasyon çalışması sayesinde artık denize kanalizasyon akıntısı olmuyor. İnkumu’nda deniz artık tertemiz.

Bartın Irmağında kanalizasyon sıfır

Bunun dışında yine yaptığımız kanalizasyon ve arıtma tesisi sayesinde Bartın Irmağımız da tertemiz. Günde ırmağa 12 bin ton kanalizasyon akarken şuan itibariyle ırmağımızda sıfır kanalizasyon akıntısı var. Münferitten giden yerler varsa bunları da tespit ediyor ve müdahale ediyoruz. 3-4 yıldan beri artık ırmağımıza her gün giden bu 12 bin tonluk kanalizasyon atığı artık gitmiyor ve bunu hesap ederseniz milyonları bulan bir rakam elde ediyorsunuz. Sistemi çalıştırmak gerçekten pahallı. Orada sadece ayda 100 bin TL’yi bulan bir elektrik gideri var.

Yaya köprülerinin doğal sit projeleri yapılıyor

Yapmak istediğim bir diğer projede yaya köprüleri. Bununla ilgili ihaleye çıkıldı ve şuanda doğal sit projesi yaptırıyoruz. Bu projeler yapıldıktan sonra Doğal Sit Kurulundan izin alacağız. Bunlardan bir tanesini Yalı’da Sevgi Parkında bulunan voleybol sahasının oradan Kaynarca’ya geçecek şekilde yapacağız. Burada bir yürüyüş destinasyonu olsun istiyorum. Bir diğerini de Vefa Park’tan Sıtmayanı’na çıkacak şekilde yapacağız. Yayaya önceliğe çok önem veriyoruz.

Sokak hayvanlarına 90 noktada mama

Aslında birçok projeyi gerçekleştirdik. Mesela bunlardan bir tanesi de Toprak Kokan Çocuklar Projesi. 5 yerde güneş enerjili şarj istasyonu kurduk. Otobüs duraklarının orada, Yalı’da Gashane ve taş evin bulunduğu bölge gibi 4-5 yerde ücretsiz wi-fi yaptık. Sokak Hayvanlarını Seviyoruz Projesinde özellikle pandemi döneminde 90 noktada binlerce ton belki de mama verdik.

Pandemide 4 bin koli gıda dağıttık

Kavaklı’daki sosyal yardımlaşma ve dayanışma merkezimiz bir taraftan çalışmalarına devam ediyor. Pandemi döneminde sadece Belediye olarak 4 bin koli gıda dağıttık. Halen de dağıtmaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra ihtiyaç sahiplerine elbise, hasta yatağı, tekerlekli sandalye veriyoruz, bazı ailelerin evlerine haftada 2 kere sıcak yemek gönderiyoruz. Bazı ailelere ayda bir temizliğe gidiliyor. 15 civarında ailemize ev tutuldu. Bunlar benim dahi bilmemem gereken evler ve bu evlere biz bizzat bakıyoruz.

Trafik Eğitim Merkezi için doğal sit çalışması yapılıyor

Bunun dışında Engelsiz Sanat Evimiz görevine müthiş bir şekilde devam ediyor. Engelli çocuklarımızın rehabilitasyonunu üstleniyoruz. Şunu da ifade etmek isterim ki bu çocuklarımız engelli ama müthiş zeki çocuklar. Trafik Eğitim Merkezimiz için de şuanda doğal sit çalışmalarını yapıyoruz. Doğal sit iznini aldıktan sonra merkezimizi gerçekleştireceğiz. Şiremirçavuş Mahallesinin yarısında doğalgaz ve sıcak asfalt çalışmasını gerçekleştirdik.  Yol ve asfalt çalışmalarımız bir taraftan devam ediyor. 180’i aşkın çocuk parkı yaptık.

Bartın Belediyesi Kültür Merkezi 1 ay içerisinde ihaleye çıkacak

Bartın Belediyesi Kültür Merkezi ve Konservatuvar Projesi şuanda bitmek üzere. 1 ay içerisinde ihalesine çıkacağız. Hava Lokalinin olduğu yerde yapacağız. 5 katlı bir bina olacak. Bunu da 1.5 yıl içerisinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bartın aslında bir turizm ve kültür şehri. Bartın’ın 4 bin yıllık bir geçmişi var ama aslında 30 bin yıllık bir tarihi geçmişi olduğu ifade ediliyor. 10 bin yıllık olduğu tespit edildi. Biz de bu çalışmalarla Bartın’ın değerine yapabildiğimiz kadarıyla değer katmak istiyoruz.

“Temizlik işlerine yılda sadece 6-7 milyon TL harcıyoruz”

Belediye olarak biz sadece bunları da yapmıyoruz. Bir taraftan da temizlik çalışmalarımızı aralıksız yürütüyoruz. Bartın’da sadece 5 bin tane çöp kutusu var. Sadece temizlik işlerine harcadığımız para yıl da 6-7 milyon TL.

“Bartın Irmağı Islah Projesi için 15 kilometrelik bir alanın yer teslimini yaptık”             

Bartın Irmağı Islah Projesi için DSİ’ye yer teslimi yaptık. Bu belediyenin bir projesi değil,  bir hükümet projesi. Bizim de bu kapsamda görevimiz Irmak Islah Projesinin etrafındaki yerlere girebilmesi için yer teslimi yapmamız gerekiyordu. Bizde 15 kilometrelik bir alanın yer teslimini yaptık. Bartın’ın doğal ve tarihi yapısına uygun bir proje gerçekleştirilecek.

“Balık ölümlerinin sebebi bence oksijen yetersizliği”

Bartın Irmağındaki balık ölümlerine gelecek olursak bununla ilgili şahsi kanaattim fabrika atığının buna sebep olduğu şeklinde değil de ırmağın dar olan yerlerinde su miktarının az olmasından dolayı oksijen yetersizliği şekilde. Şuanda pek farkında değil insanlar ama Bartın’da iyi bir kuraklık var. Bizim Ulupınar’dan gelen suyumuzda saniyede 200 litre su gelirken şuanda 150 litre su geliyor. Şunu da belirtmek isterim ki Bartın Belediyesi olarak su sıkıntımız yok.”