'Mesleki sıkıntılarımızı savunmaya devam edeceğiz'

Enflasyon düzeltmesi nedeniyle iş yükü artan mali müşavirler, TÜRMOB'un öncülüğünde Ankara'da miting düzenledi. Bartın Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Tuncay Maden ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Bartın'daki serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin de seslerini duyurmak için destek verdikleri mitinde TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, mali müşavirlerin sırtındaki yükün artık taşınamaz boyutlara ulaştığını belirterek, başta geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmaması olmak üzere taleplerini 11 başlıkta açıkladı. Bartın SMMMO Başkanı Tuncay Maden, Ankara'daki geniş katılımlı mitingin ardından kısa bir değerlendirmede bulunarak 'Bartın SMMMO olarak haklı taleplerimiz konusunda sesimizi duyurmak için Anıtpark Ankara mitingi için yola çıktık. Uzaklardan sesimiz duyulmuyor diye haklı taleplerimiz için TÜRMOB'un öncülüğünde ülkemizin her köşesinden meslektaşlarımızla Ankara'da buluştuk. İnşallah sesimiz duyulacaktır. Biz mücadele etmeye alışkın bir milletiz. Her zaman her daim. Sonuna kadar da mesleki sıkıntılarımızı savunmaya devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.

'Mesleki sıkıntılarımızı savunmaya devam edeceğiz'

Bartın SMMMO, mesleki sorunları için Ankara’daki mitinge katıldı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Bartın dahil olmak üzere 81 ilden gelen üyeleriyle Ankara Anıtpark'ta "Enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde yapılmaması ve mesleki sorunların çözümü" talebiyle miting düzenledi.

Bartın Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Tuncay Maden ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Bartın’daki serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin de seslerini duyurmak için erken saatlerde yola çıkarak gittikleri Ankara Mitingi’ne CHP milletvekilleri de destek verdi.

Bakanlığa çağrıda bulundular

TÜRMOB  öncülüğünde Mali Müşavirlerin  haklı  taleplerini  duyurmak  için  gerçekleştirilen “Enflasyon Düzeltmesinin  Geçici  Vergi  Dönemlerinde  Yapılmaması  ve  Mesleki  Sorunların Çözümü” mitingdeki konuşmasında artan iş yüklerine dikkat çeken TÜRMOB  Genel  Başkanı  Emre  Kartaloğlu, taleplerini de 11 madde halinde sıralayarak şunları söyledi:

“Biz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler, bugüne kadar ülkemizin kötü günlerinde her türlü fedakarlığı yaptık, bundan sonra da yapacağız. Ancak, bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, Mali Müşavirlerin iş-yaşam dengesini olumsuz etkilemenin ötesine geçmiş ve meslektaşlarımızın insani yaşam hakkını ellerinden  almaya  başlamıştır. 

Meslek  camiamız  sürekli,  kronik  hastalıklar,  ani ölümler ve maalesef intihar haberleriyle sarsılmaktadır. Ülkemiz yaklaşık 20 yıl gibi bir aradan sonra enflasyon düzeltmesi işlemlerinin tekrar konuşulduğu  bir  döneme  girmiştir.  Doğru  çıktılar  elde  etmek  için  enflasyon düzeltmesi  işlemlerini  yapmak  ve  bilançoları  enflasyon  etkisinden  arındırmak gerektiği açıktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın, yıllık beyannamelerde bu işlemin yapılmasını ve mali tabloların gerçeği yansıtmasını istemesi son derece doğaldır. Ancak  Bakanlık,  bu  işlemlerin  her  3  ayda  bir  geçici  vergi  dönemlerinde  de yapılmasını,  geçici  vergi  beyannamesi  ekine  bilanço  konulmasını  ve  bunun düzeltilmesini istemektedir. Bilindiği gibi Bilanço çıkarmak için yalnızca kayıtlar yeterli olmamakta, başta stoklar olmak üzere bütün varlıkların fiili envanter işlemine tabi tutulması gerekmektedir.

Oysaki özellikle küçük ölçekli firmalarda gerek bilgi akışı ve gerekse bilgi işlem ve yazılım altyapılarında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Bu da küçük işletmelerde üç ayda bir sağlıklı olarak bilanço çıkartılabilmesine olanak vermemektedir. Nitekim bugüne kadarki geçici vergi uygulamasında Gelir İdaresi, gelir tablosunun düzenlemesini yeterli görmüş bilanço çıkarılmasını istememiştir. Verginin bir bölümünü önden peşin almak için ihdas edilmiş olan geçici vergilemede enflasyon  düzeltmesi  yapılamaz.  Bu  işlemi  hakkıyla  yapacak  olanlara  da  hiçbir şekilde bu süre yetmez. Yapılacak her işlem hatalarla dolu olur. Bu işlemlerden hem meslek  mensupları hem de işletmeler ciddi zararlar görür. Dolayısıyla kamu yararı zedelenir. Kamusal  sorumluluğumuz  gereği  bu  uygulamadan  bir an  önce vazgeçilmesini bir kez daha Bakanlığımızdan talep ediyoruz.

“Sağlıklı sonuçlar doğurmayacak”

Diğer taraftan parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltme farklarının vergiye konu olacak olması sebebiyle, çoğunlukla yabancı kaynak kullanarak faaliyetlerini yürütebilen  küçük  ölçekli  işletmeler  gerçekleşmemiş  olan  (reel  olmayan)  karlar üzerinden vergi ödemek zorunda kalacaktır. Bu sebeple gayri faal işletmeler bile enflasyondan kaynaklı vergi ödemek zorunda kalabilecektir.

Bu  durum  küçük  işletmelerde  ciddi  derecede  faaliyetlerini  sürdürme  zorluğu yaratabileceği gibi ülkemiz ekonomisi de bundan zarar görebilecektir. Yine2023 dönemine ait enflasyon düzeltmesinin, 2024 dönemine olan olası vergi etkisinin  henüz  değerlendirilemediği,  uygulamada  önemli  belirsizliklerin  olduğu, beklenen açıklamaların henüz yapılmadığı bir ortamda geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır.

Geçtiğimiz hafta TBMM’de Vergi Kanunlarında değişiklik öngören bir Kanun kabul edilmiştir. Bu Kanun ile usule ilişkin işlemlerde hata yapılması halinde uygulanacak cezalar  fahiş  rakamlar  olarak  belirlenmiş,  tek  bir  bildirimin  atlanması  halinde uygulanacak cezalar 60 bin TL olarak öngörülmüştür. Başka bir anlatımla, en küçük ve masum bir hata ya da unutkanlığın bedeli, bir aylık gelirle ödenemeyecek hale getirilmiştir.

Hemen her gün mali mevzuatımızda değişiklik olurken, yeni bir beyan ve bildirim getirilirken, mevcut beyannamelerin içerikleri değiştirilirken ve tek bir mükellef için bir  ayda  onlarca  beyan  ve  bildirim  istenirken,  meslek  mensuplarının  hata yapmamalarını beklemek, insafsız bir yaklaşımdır. Yapılan hatanın doğurduğu etkiyi dikkate almadan, vergi kayıp kaçağı olup olmadığını sorgulamadan, insanlara tepeden ceza yağdırmak modern devlet ilkelerine aykırıdır.

“Artık bu büyük yükü kaldırmakta zorlanıyoruz”

Bakanlığın hazırladığı bu ve benzer kanunlar sebebiyle, yakında muhasebe mesleğini layıkıyla icra edecek meslek mensubu kalmayacaktır. Bu şartlar altında muhasebe mesleğinin ve muhasebe ofislerinin sürdürülebilirliği büyük tehlike altındadır. Bu durumda da en büyük zararı yine devletimiz görecektir. Mesleğimizin ve meslektaşımızın onlarca sorunu çözüm beklemektedir. Mali müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerileri Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktarılmıştır. Bu çözüm önerilerimize kulak tıkayan Bakanlığımız, sorumluluk yüklemede ve cezalandırmada son derece hızlı davranmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi takvimine bakıldığında, 36 adet beyan ve bildirim yapılması gerektiği görülmektedir. Bunlar arasında, Ocak-Haziran dönemi enflasyon düzeltmesi yapılan ve bilançonun istendiği geçici vergi beyannamesi de bulunmaktadır. Artık bu yük, kaldırılabilir boyutları aşmıştır. Yükümüz sadece bunlarla da sınırlı değil. TÜİK tarafından istenen beyan ve bildirimler, SGK tarafından istenen beyan ve bildirimler, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından istenen pek çok beyan ve bildirim bulunmaktadır. Bu bilgilerin çoğu aslında devletimizin elinde mevcut olup, bilgi havuzunun oluşturulamaması nedeniyle tekrar tekrar meslek mensuplarına yük olarak getirilmektedir. Bizler yaklaşık 130 bin meslek mensubu ve 25 bin aday meslek mensubu ile bugüne kadar, ülkemiz için devletimiz için kamu yararını gözeterek kamu finansmanının sağlanmasında, ekonomik faaliyetlerin raporlanması ve denetlemesinde büyük fedakarlıklar gösterdik. Ancak artık bu büyük yükü kaldırmakta zorlanıyoruz. Yükümüzün azaltılmasını ve emeğimizin karşılığını almayı, Bakanlık vesayeti olmadan hazırlanan ücret tarifeleri ile mesleğimizi sürdürmeyi, kamu yararı çerçevesinde ülkemiz ve devletimiz için çalışmaya devam etmek istiyoruz.

“Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemize devam edeceğiz”

Başta geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmaması olmak üzere taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz.

İnsanca geçirilebilecek, göstermelik olmayan gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulmalıdır. Kayıt dışılıkla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa, basit usul kaldırılmalı, istisnasız tüm mükelleflerin beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmaları zorunlu hale getirilmeli, mali müşavirlik hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için de bu hizmetlerdeki KDV oranı düşürülmelidir. İdarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmeli, beyan ve bildirim gönderimlerinde tıkanıklığa sebebiyet verilmemelidir. İdarelerin birbirlerinden veri alabilecekleri sistemsel altyapılar kurulmalı, aynı bilgilerin birçok yere beyan edilmesinin önüne geçilmelidir. TÜRMOB’un beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve bazı beyannamelerin birleştirilmesi konusundaki önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Meslektaşlarımızın yetki ve sorumlulukları arasındaki dengesizlik ortadan kaldırılmalı, sorumlulukları azaltılmalıdır. Asgari Ücret Tarifesi yayımlanırken günün ekonomik şartları dikkate alınmalı, ücretin verilen emeğin ve mesainin karşılığı olması sağlanmalıdır. Arabuluculuk yetkisi dünya uygulamalarında olduğu gibi mali müşavirlere de verilmelidir. Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı verilmelidir. Deprem bölgesinde özellikle Maraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılmalıdır. Meslektaşlarımız KOSGEB desteklerinden yararlanmalıdır. Bu haklı taleplerimizin bir an önce karşılanmasını bekliyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar da mücadelemize devam edeceğiz.”

“Mesleki sıkıntılarımızı savunmaya devam edeceğiz”

Bartın SMMMO Başkanı Tuncay Maden, Ankara’daki geniş katılımlı mitingin ardından kısa bir değerlendirmede bulunarak “Bartın SMMMO olarak haklı taleplerimiz konusunda sesimizi duyurmak için Anıtpark Ankara mitingi için yola çıktık. Uzaklardan sesimiz duyulmuyor diye haklı taleplerimiz için TÜRMOB’un öncülüğünde ülkemizin her köşesinden meslektaşlarımızla Ankara'da buluştuk. İnşallah sesimiz duyulacaktır. Biz mücadele etmeye alışkın bir milletiz. Her zaman her daim. Sonuna kadar da mesleki sıkıntılarımızı savunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Mitinge katılan aynı zamanda Mali Müşavir olan CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Haklarımızı aramak, üstümüze yüklenen angaryalardan kurtulmak, kısacası biz Mali Müşavirlerinde bir hayatı olduğunun düşünülmesi için meydanlardayız. CHP Genel Başkan Yardımcımız Ensar Aytekin başkanıma destekleri için teşekkür ediyorum. Denizli odamıza kayıtlı üniversite arkadaşım Gökhan Dikmen kardeşimle karşılaşmakta güzel oldu.” dedi.