Kuaförler Salı günü, berberler Pazar günü kapalı olacak!

Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulamasının 1 Temmuz itibariyle başladığını duyurdu. Buna göre Bartın'da Merkez ilçede 1 Temmuz-30 Eylül 2024 tarihleri arasında kadın kuaförü ve güzellik salonları Salı günleri, erkek berberi/kuaförleri ise Pazar günleri kapalı olacak. Berber, kuaför ve güzellik salonlarının kapalı olduğu tatil günlerinde vatandaşlar mağdur edilmeyecek.

Kuaförler Salı günü, berberler Pazar günü kapalı olacak!

Berber, kuaför ve güzellik salonlarında yeni dönem başladı

 

Erkan Hızoğlu

 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olmasını sağlayacak olan düzenleme 1 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Karara göre; 1 Temmuz itibariyle salonlar haftanın 1 günü kapalı olacak. Kapalı olmayan işletmeler ise valilikler tarafından tespit edilecek.

Artık haftanın bir günü kapalı olacaklar

Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz ise yürürlüğe giren düzenleme hakkında açıklamalarda bulunarak düzenlemenin detayları paylaştı. Akdeniz açıklamasında düzenlenme kapsamında Bartın Merkezde 1 Temmuz-30 Eylül 2024 tarihleri arasında; kadın kuaförü ve güzellik salonlarının Salı günleri, erkek berberi/kuaförlerinin ise Pazar günleri kapalı olacağını duyururken  “Berber, Kuaför ve Güzellik salonları işleten esnafların bir gün tatil yapabilmelerini sağlayacak olan kararın 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü itibariyle yürürlüğe girecek olup, Ticaret Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının almış olduğu karar sonrasında Berber, Kuaför ve Güzellik salonlarının 1 Temmuz 2024 Pazartesi den itibaren haftada bir gün kapalı olması için Berberler Kuaförler ve Esnaf Odası ve ilçelerdeki Esnaf ve Sanatkârlar odalarımız tarafından üyeleri ile yaptıkları görüşmeler sonrası aldıkları kararlar Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliğimize bildirilmesi sonucunda Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimiz yönetim kurulunun onayı sonrasında Bartın Ticaret İl Müdürlüğüne ve Bartın Valiliğine bildirilmiş, Sayın Valimizce onaylanmış olup kararın esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederek, Berber, kuaför ve güzellik salonu işleten esnaf ve sanatkârlarımızın cezai müeyyideye (6585 sayılı perakende ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun kapsamında) maruz kalmamaları için alınan kararlara uymalarını önemle rica ederiz.” dedi.

Tatil gününde vatandaşlar mağdur edilmeyecek!

Kuaför ve berberlerin tatil günlerinde vatandaşların mağdur edilmeyeceğinin de altını çizen Akdeniz, “Berber, kuaför ve güzellik salonlarının kapalı olduğu tatil gününde vatandaşların mağdur edilmeyeceğini ve özellikle yaz sezonunda gelin başı, damat tıraşı ve gelin grubunun bağlı olduğu yetkili idareden (6585 Sayılı Kanunun 3.Maddesi, l-bent’ inde geçtiği üzere yetkili idare: yetkili belediye veya il özel İdaresi ile diğer idarelerden) izin alıp bağlı bulunduğu esnaf odasına bildirimde bulunarak belirli saatlerde açabilecekler, alınmış olan bu karara esnafımızın uymasının zorunlu olup esnafımızın, üyelerimizin tatillerini rahat bir şekilde geçirecek ve dinlenebilecek.” ifadelerini kullandı.

Uygulama ilçe ve beldeler için de geçerli

Söz konusu uygulamanın ilçe ve beldeler için de geçerli olduğunu belirten Akdeniz, açıklamasında şu bilgileri verdi:

“1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren; Bartın Merkez’de 01.07.2024 – 30.09.2024 tarih arasında; kadın kuaförü ve güzellik salonları Salı günleri, erkek berberi/kuaförleri Pazar günleri kapalı olacaktır.

Bartın Merkez’de 01.10.2024 – 31.12.2024 tarihlerinde; erkek berberi/kuaförü, kadın kuaförü ve güzellik salonları Pazar günleri kapalı olacaktır.

Amasra ilçesinde; erkek berberi/kuaförü, kadın kuaförü ve güzellik salonları Pazar günleri kapalı olacaktır.

Kurucaşile ilçesinde, erkek berberi ve güzellik salonları Pazar günleri, kadın kuaförleri Salı günleri kapalı olacaktır.

Ulus ilçesinde erkek berberleri Pazar günleri, kadın kuaförü ve güzellik salonları Salı günleri kapalı olacaktır.

Ulus ilçesi Abdipaşa beldesinde erkek berberi/kuaförü, kadın kuaförü ve güzellik salonları Pazar günleri kapalı olacaktır.

Merkez ilçe Hasankadı beldesinde erkek berberi/kuaförü Salı günleri kapalı olacaktır.

Merkez ilçe Kozcağız beldesinde erkek berberi/kuaförü, kadın kuaförü ve güzellik salonları Salı günleri kapalı olacaktır.

Ulus ilçesi Kumluca beldesinde erkek berberi/kuaförü, kadın kuaförü ve güzellik salonları Cumartesi günleri kapalı olacaktır.”

Ayrıca Berber, kuaför ve güzellik salonlarının kapalı olduğu tatil gününde istisna tutulacağı durumlara ilişkin de bilgi veren Akdeniz, “Düğün ve Özel Günler Tatil gününde, işyerlerini belirli saatlerde açık tutmak isteyen esnaf, yetkili idareden(6585 Sayılı Kanun, 1.Bölüm, Tanımlar: Madde3, l-bent’ inde geçtiği üzere yetkili idare: yetkili belediye veya il özel İdaresi ile diğer idareleri) izin alıp bağlı bulunduğu esnaf odasına bildirimde bulunacaktır. (Düğün tarihi, nikah tarihi vb.- Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı Öncesi 1 hafta -Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Öncesi 2 hafta ).” dedi.

Düzenleme revize edilmişti!

Ticaret Bakanlığı, berber, kuaför ve güzellik salonlarının çalışma saatlerini düzenleyen bir uygulama hayata geçirmiş,  1 Ekim 2022 tarihinden itibaren haftada 1 gün kapanma şartı getirmişti.

 Kapalı olacakları günün, ilgili meslek kuruluşlarının görüşleri de alınarak (berber, kuaför ve güzellik salonları için aynı ya da birbirinden farklı olabilecek şekilde) belirlenmesini, 81 il Valiliğince bakanlığa bildirilmesini istemişti. Ancak belirtilen uygulama başlangıç tarihinin halihazırda Valilikler ile meslek kuruluşları arasında devam eden görüş alma sürecinde zamana ihtiyaç duyulması dolayısıyla önce 1 Ocak 2023 tarihine, daha sonra da süreçlerin ayrıntılı olarak belirlenebilmesi ve iller düzeyinde ilave hazırlıkların tamamlanabilmesi amacıyla 1 Temmuz 2023’e ertelenmiş ve Bakanlık, yaptığı son açıklamada 1 Temmuz 2023 olan uygulama başlangıç tarihini tekrar 1 Temmuz 2024 olarak revize edildiğini ilan etmişti.