Dönüş yoluna geçeceklere Uzun'dan uyarı!

Bartın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Özcan Uzun, 9 günlük bayram tatilinin sonuna gelirken dönüş yoluna geçecek olanlar için önemli uyarılarda bulunurken sürücülere hayati hatırlatmalar yaptı.

Dönüş yoluna geçeceklere Uzun'dan uyarı!

9 günlük tatilin sonuna gelindi

 

Erkan Hızoğlu

 

9 günlük bayram tatili ile birlikte yollarda yoğunluk arttı. Gurbette yaşayan binlerce kişi memleketlerine gelirken 9 günlük tatili fırsat bilenler de Amasra ve İnkumu başta olmak üzere Bartın’daki sahiller ile tatil yerlerine akın etti.

 

Kurban Bayramı tatilini sonuna gelinirken Bartın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Özcan Uzun, dönüş yolunda trafikte yaşanacak yoğunluğa dikkat çekerek, yaşanabilecek trafik kazalarına karşı araç sürücülerinin önlem alması gerektiğini belirtirken önemli uyarılarda ve hatırlatmalarda bulundu.

Sürücülerin yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmesi gerektiği uyarısında bulunan Uzun, yaptığı açıklamada diğer uyarılarını da şöyle sıraladı:

“16 Haziran’da başlayacak olan bayram tatiliyle birlikte trafikte yoğunluğun ve tehlikelerin artacağı bir haftaya girmiş olacağız, maalesef bayram tatili süresince trafik yoğunluğunun artışına paralel olarak trafik kazaları da artmakta, her yıl binlerce insanımızın hayatını kaybettiği, yaralandığı bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bu durum bayram tatili öncesinde yola çıkmadan sürücülerin ve yetkililerin alması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken konuların önemini ortaya koymaktadır.

Yaşanan kazaların yüzde 89,3’ünün sürücü, yüzde 8,8’inin yaya, yüzde 0,9’unun yol,  yüzde 0,6’sının taşıt ve yüzde 0,4’ünün ise yolculardan kaynaklı kusurlar olarak tespit edilmektedir. İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde yola çıkan sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir.

 

Dinlenmeden yola çıkmayın!

 

Sürücülerin yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmesi gerekir.

2-3 saatte bir mutlaka mola vermelidirler. Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmalıdır. Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçların alınmaması hususunda özenli davranılmalıdır.

Sürücüler, özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı; virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermelidirler.

Ayrıca, araçlardaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi önem arz eden ekipmanların yola çıkmadan önce tam ve eksiksiz olduğu kontrol edilmelidir.

Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, anti friz gibi konularındaki bakımlarının da mutlaka yapılması gerekir.”