Dev kruvaziyer bu kez bin 100 yolcusuyla Amasra'ya demir attı

54'üncü kez geldi, yolcu sayısı 65 bini aştı!

Dev kruvaziyer bu kez bin 100 yolcusuyla Amasra'ya demir attı

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Rusya'nın Soçi kentinden hareket eden “Astoria Grande” adlı kruvaziyer, Amasra'ya Eylül ayı seferlerini tamamlarken bin 100 yolcusu ve 445 kişilik mürettebatıyla Amasra Limanı’na demir attı. Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada Astoria Grande’nin en yüksek yolcu sayısı ile 54’üncü kez ilçeye geldiğini söylerken toplam yolcu sayısının 65 bini aştığını dile getirdi.

Rusya'nın Soçi kentinden hareket eden "Astoria Grande" adlı kruvaziyer, Amasra’ya Eylül ayı seferlerini tamamladı.

İstanbul'un ardından turlarındaki en yüksek sayıya ulaşarak bin 100 yolcu ve 445 kişilik mürettebatıyla Amasra Limanı'na demir atan gemiyi, Kaymakam Kadir Perçi ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır diğer ilgililer karşıladı.

İşlemleri tamamlanan turistlere, limanın çıkışında Rusça broşürler verildi. Turistler, daha sonra ilçedeki tarihi ve turistik yerleri görmek için limandan ayrıldı.

Ziyaretçilerin bir kısmı Amasra Müzesi, Büyük Liman, Amasra Kalesi, Çekiciler Çarşısı ve Kemere Köprüsü'nü gezmeyi tercih ederken, bazıları Bartın’da şehir merkezini gezdi bazıları ise Amasra’dan tur otobüsleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan tarihi evleriyle ünlü Safranbolu’ya gitti.

“Kentimiz için sevindirici”

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada Astoria Grande’nin en yüksek yolcu sayısı ile 54’üncü kez ilçeye geldiğini söyledi. Her geçen seferde artan turist sayısına dikkat çekerken toplamda 65 bin kruvaziyer yolcu sayısını aştıklarını da dile getiren Çakır, “Bu da kentimiz için sevindirici. Gördüğümüz kadarı ile, istatistiklere de yansıyan bilgi bu, en mutlu oldukları liman. En çok beğenilen liman. Biz de onları ağırlamaktan mutluyuz.” dedi.

Dev kruvaziyerin Ekim ayında 3, Kasım ayında 2 sefer daha düzenleyeceğini belirten Başkan Çakır, 2025 Ocak ayından itibaren de yeni turlarına da başlayacağını kaydetti.

Rus turistler Amasra'ya hayran kaldı

İlk kruvaziyer gemisini 2022 yılının Ağustos ayında ağırlayan Amasra, kruvaziyer gemilerin Karadeniz hattındaki turlarında en beğenilen noktalardan biri olmaya devam ediyor.

Rus turistlerin hayran kaldığı Amasra, 2022 yılında 9 kez kruvaziyer ağırlarken 5 bin 183 turiste ev sahipliği yaptı.

2023 yılında ise Amasra’ya 24 kez ziyarette bulunan Astoria Grande 16 bin 976 turisti Amasra’ya taşıdı.

Amasra, 2024 yılı turlarına devam eden kruvaziyerin en uğrak noktalarından biri oldu.

Amasra’nın kapıları kruvaziyer turizmine aralandı

Amasra ilçesinde kruvaziyer turizmine yönelik ilk adımlar 2018 yılında atıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 2018 yılında ihale edilen ve inşasına başlanan "Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Yat Limanı" projesi ile birlikte mevcut Amasra Limanı kruvaziyer gemilere ev sahipliği yapabilecek şekilde güçlendirildi.

Çalışmalar Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un, AK Parti Bartın Milletvekili olarak görev yaptığı dönemdeki yakın takipleriyle hızlı bir şekilde tamamlandı ve böylece Amasra’nın kapıları kruvaziyer turizmine aralandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Yat Limanının 2021 yılında Uluslararası Giriş-Çıkışlara Açık Daimi Deniz Hudut Kapısı ilan edilmesiyle beraber limandaki teknik altyapı çalışmaları da tamamlanarak kruvaziyer turizmine hazırlanıldı.

Bölge için de önemli!

Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olan, tarih boyunca bölgenin liman ve ticaret merkezi konumundaki Amasra’nın yapılan yatırımlarla kruvaziyer turizminin önemli duraklarından ve rotalarından birine dönüşmesi bölge için de önemli rol oynadı.