Bartın'daki kazalar dahil 72 can kaybı yaşandı

9 günlük Kurban Bayramı tatilindeki trafik verileriyle ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı'nda araç hareketliliğinin Ramazan Bayramı'na göre yüzde 87,5 arttığını dile getirirken Ramazan Bayramı'nda 11 milyon 236 bin 983 aracın otoyolları kullandığı ve bu rakamın Kurban Bayramı'nda 21 milyon 67 bin 377'ye ulaştığını ifade etti. Bakan Yerlikaya, 2023 Kurban Bayramı'nda 7 bin 408 kaza, 2024 Ramazan Bayramı'nda 6 bin 530 ve 2024 Kurban Bayramı'nda ise 7 bin 216 kaza meydana geldiğini ve bu kazalarda 2023 Kurban Bayramı'nda 110, 2024 Ramazan Bayramı'nda 75 ve 2024 Kurban Bayramı'nda 72 can kaybı yaşandığını ve bundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bartın'da 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin son gününde Çakraz'da yaşanan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği, 1'i ağır 2 kişinin yaralandığı kaza herkesi derinden üzdü.

Bartın'daki kazalar dahil 72 can kaybı yaşandı

Bakan Yerlikaya, 9 günlük bilançoyu paylaştıNilay

Meryem ÇÖMLEK

 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 günlük Kurban Bayramı tatilindeki trafik verileriyle ilgili açıklama yaptı.

Basın toplantısına İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile birlikte Bakan Yardımcıları Münir Karaloğlu, Bülent Turan, Mehmet Sağlam, Mehmet Aktaş; Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, AFAD Başkanı Okay Memiş katıldı.

En önemli güvenlik problemlerinin trafik; terör, asayiş ve uyuşturucu olduğunu ifade ederek cümlelerine başlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “‘Önlenebilir halk sağlığı sorunu’ olarak tanımlanan trafik kazalarını en aza indirmek için büyük bir çaba içindeyiz. Bildiğiniz üzere özellikle 9 günlük bayram tatillerinde ülkemiz genelinde trafik akışı büyük ivme kazanıyor, yollara çıkan araç sayıları artıyor ve sonuç olarak maalesef trafik kazalarında artışlar yaşanıyor. İşte bu amaçla geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatili öncesi, ‘Hayatla Yarışılmaz’ dedik. Bu Kurban Bayramı tatili öncesi, trafik kurallarına uyalım ki, ‘Yolun Sonu Bayram Olsun’ dedik.” dedi.  

“Gece ve gündüz çalışan trafik ekip sayılarımızı artırdık”

Denetim sayılarını artırmadaki amaçlarının fazla işlem uygulamak olmadığının altını çizen İçişleri Bakanı Yerlikaya, denetim sayıları arttıkça kaza oranlarında büyük düşüş yaşandığını vurgulayarak “Özellikle siz medya mensuplarımız aracılığıyla sürücülerimizi uyardık. Ben sosyal medya hesaplarımdan sürekli paylaşımlarda bulundum. Orada da hep vurguladığımız gibi ‘aşırı hızdan kaçınalım’, ‘araçlarımızda emniyet kemerimizi takmayı ihmal etmeyelim’, ‘araç kullanırken cep telefonlarımızla aramıza mesafe koyalım’ dedik. Başka ne yaptık? Gece ve gündüz çalışan trafik ekip sayılarımızı artırdık. Denetim sayılarımızı artırdık. Bizim denetim sayılarını artırmaktaki amacımız daha fazla işlem uygulamak değil. Biz sürücülerimize işlem uyguladığımızda mutlu olmuyoruz. Ama değişmez bir gerçek var: denetim sayıları arttıkça kaza oranlarında büyük düşüşler yaşanıyor. Yine radar sayılarını artırdık, özellikle virajlı ve hız yapmaya müsait yollarda.” ifadelerini kullandı.

“Trafik kurallarına uyarsak kaza sayıları sürekli azalacak”

Ulaşım alt yapısının çok üst seviyelerde olduğunu belirten İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Eğer trafik kurallarına uyarsak inanın kaza sayıları sürekli azalacak. Hatırlayın Bartınlı 3 çocuk annesi tır şoförü Necla Akyol ablamız bu bayramda bir anne hassasiyetiyle uyarılarda bulundu. Necla Ablamızın hikayesini de sürücülere verdiği öğütleri de sosyal medya hesaplarımızdan paylaştık. Çünkü anneler hep haklıdır. Hep bizlerin iyiliğini düşünür, İyiliği için öğüt verir.” dedi.

Emniyet kemeri takmanın önemini vurgulayan Bakan Yerlikaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Polisimiz, jandarmamız; otobüslere yönelik denetimlerde yolcuları hep emniyet kemeri takma konusunda uyardı. Bunun en çarpıcı örneğini de Eskişehir’deki bir denetim sırasında yaşadık. Bugün de aramızda bulunan Trafik polisimiz Nihal Uzpeder, Bursa-Antalya seferi yapan otobüste hayati uyarılarda bulundu. Yolculara mutlaka ama mutlaka emniyet kemeri takmaları gerektiğini söyledi. Ve o otobüs maalesef Kütahya’da şarampole yuvarlandı. Şükürler olsun ki kazada sadece 5 vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Neden? Çünkü o otobüsteki yolcularımız Nihal polisimizin o uyarısından sonra emniyet kemerini takmışlardı. Sözlerimin başında da ifade ettiğim gibi, trafik kazalarının önlenmesinde denetimlerin büyük önemi var. Bu amaçla Emniyet ve jandarma trafik ekiplerimizin özverili çalışmalarıyla denetimlerimizi vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için arttırdık, artırmaya da devam edeceğiz.”

Bayram tatillerinin trafik verilerini paylaştı

Konuşmasının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2023 ve 2024 9 günlük bayram tatillerine ait trafik verilerini paylaştı.

Araç hareketliliği yüzde 87,5 arttı

Kurban Bayramı’nda araç hareketliliğinin Ramazan Bayramı’na göre yüzde 87,5 arttığını dile getiren Bakan Yerlikaya, Ramazan Bayramı’nda 11 milyon 236 bin 983 aracın otoyolları kullandığı ve bu rakamın Kurban Bayramı’nda 21 milyon 67 bin 377’ye ulaştığını ifade etti.

66 bin 92 personel görev yaptı

9 günlük bayramlar süresince görevlendirilen personel sayıları hakkında bilgilendirmelerde bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “2023 Kurban Bayramı’nda toplam 35 bin 655, 2024 Ramazan Bayramı’nda 65 bin 600 ve 2024 Kurban Bayramı’nda ise 66 bin 92 personel görev yaptı.” dedi.

Bakan Yerlikaya, yapılan denetimler hakkında verileri paylaştı ve 2023 Kurban Bayramı’nda toplam 1 milyon 939 bin 456 araç, 2024 Ramazan Bayramı’nda 3 milyon 642 bin 538 araç ve 2024 Kurban Bayramı’nda 3 milyon 687 bin 894 aracın denetlendiğini söyledi. Yerlikaya, ayrıca 2024 Kurban Bayramı’nda 47 bin 776 otobüsün denetlendiğini ve bunların 7 bin 485’ine işlem yapıldığı bilgisini de paylaştı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 günlük bayram tatilleri süresince uygulanan trafik denetimlerinde 2023 Kurban Bayramı’nda 348 bin 677 işlem, 2024 Ramazan Bayramı’nda 485 bin 710 işlem ve 2024 Kurban Bayramı’nda 519 bin 242 işlem yapıldığını söyledi.

72 can kaybı yaşandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2023 Kurban Bayramı’nda 7 bin 408 kaza, 2024 Ramazan Bayramı’nda 6 bin 530 ve 2024 Kurban Bayramı’nda ise 7 bin 216 kaza meydana geldiğini ve bu kazalarda 2023 Kurban Bayramı’nda 110, 2024 Ramazan Bayramı’nda 75 ve 2024 Kurban Bayramı’nda 72 can kaybı yaşandığını ve bundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Bartın’da 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresinin son gününde Çakraz’da yaşanan kaza herkesi derinden üzdü.

Bartın Kurucaşile karayolunun Aliobası mevkiinde kavşakta meydana gelen kazada 3 kişi hayatını kaybederken 1’i ağır 2 kişi yaralandı.

Kaza edinilen ilk bilgilere göre Kurucaşile yönünden Bartın yönüne seyir halinde olan 74 AAG 388 plakalı araç ile Bartın yönünden gelerek Aliobası köyüne dönüş yapan 34 BPN 96 plakalı aracın çarpışması sonucu meydana geldi.

Kaza sonrası 74 AAG 388 plakalı araç takla atarak istinat duvarına çarptı. 34 BPN 96 plakalı araç ise metrelerce sürüklendikten sonra durabildi.

İki araçta hurdaya dönerken yaralılar İtfaiye ekiplerince sıkıştıkları araçtan çıkarıldı ve 112 ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Bartın Devlet Hastanesine kaldırıldı.

İçişleri Bakanlığı olarak büyük bir aile olduğunu ifade eden Bakan Yerlikaya, “Bu ülke için, bu millet için can vermeyi şeref sayan kahramanlarla çalışıyoruz. Tüm mesai arkadaşlarım büyük fedakarlıklarla bu mücadeleye omuz veriyorlar. Büyük bir özveriyle aziz milletimize ve devletimize hizmet eden her bir arkadaşıma teşekkür ediyorum. Değerli ailelerine sevgilerimi iletiyorum. Vatanımız için fedayı can eyleyen tüm şehitlerimizi, rahmet ve minnetle anıyorum. Makamları âli olsun. Kahraman Gazilerimize sağlık ve afiyet diliyorum.” dedi.

“Kurallara riayet edelim”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

Terörle, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle tüm suç ve suçlularla mücadelemiz Milletimizin destek ve dualarıyla devam edecek. Siz medya mensuplarına da verdiğiniz desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Sizleri bilgilendirmeye hep devam edeceğiz. Ve son olarak; aziz milletimizin her bir ferdinin, başta Filistinli kardeşlerimiz olmak üzere tüm İslam aleminin ve siz kıymetli basın mensuplarımızın Kurban Bayramını tebrik ediyorum. Lütfen ama lütfen, trafik kurallarına riayet edelim. Aşırı hızdan kaçınalım. Emniyet kemeri takmayı, ihmal etmeyelim. Araç kullanırken cep telefonlarıyla aramıza mesafe koyalım. Tüm bu uyarılara uyalım ki; Yolun Sonu Bayram Olsun! Katılımlarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”