Bankoğlu: 'Deliller maden ocağında gün yüzüne çıkmayı bekliyor'

Amasra Maden Faciasına ilişkin davanın 8'inci duruşmasında verilen ara kararı ve dava sürecini değerlendiren CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, 'Teknik kişilerin raporları ocağın açılabileceğini, delillerin ortadan kalkmadan derhal inceleme yapılarak facianın nedenlerinin kesinlik kazanacağına işaret ediyor. Biz yargılamanın olası kast ile yapılması gerektiğini başından beri söylüyoruz. Bunu gerektirecek deliller de maden ocağında gün yüzüne çıkmayı bekliyor.' dedi.

Bankoğlu: 'Deliller maden ocağında gün yüzüne çıkmayı bekliyor'

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın’da 14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğünde meydana gelen ve 43 maden işçisinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili 4’ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 8. Duruşması Bartın Adalet Sarayı’nda görüldü.

Davanın 7’nci duruşmasında açıklanan ara kararla tutuklu sanıklardan 3’ü hakkında “adli kontrol tedbiri” kapsamında “konutunu terk etmeme” yükümlülüğü ile tahliye kararı verilmişti.

Açıklanan ara kararda “olası kastla öldürme" suçundan tutuklu yargılanan ve haklarında bin 62’şer yıla kadar hapis cezası talep edilen sanıklardan Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural için tutukluluk hallerinin devamına karar verilmişti.

“Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan yargılanan ve haklarında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilen diğer tutuklu sanıklardan Levent Aydın, Şahan Kahraman, İbrahim Hakan Mengeş hakkında ise Adli Kontrol Tedbiri kapsamında Konutunu Terk Etmeme yükümlülüğü ile tahliye kararı verilmişti.

Mahkeme heyeti ara kararını verdi

Davanın geçtiğimiz gün gerçekleştirilen 8’inci duruşmasında ise Savcılık tarafından tutuklu sanıkların tutukluluk halleri ile adli kontrol hükümlerinin devamına dair mütalaa verilirken, Mahkeme Heyeti verdiği ara kararda tutuklu sanıkların tutukluluk halleriyle, devam eden adli kontrollerin devamına karar verdi.

Ayrıca Maden Mühendisleri Odası’ndan istenen madenin açılma prosedürüne dair raporun bilirkişi heyetine keşif değerlendirilmesi için dosyanın ATİM’e gönderilmesine karar verildi.

Davanın geçtiğimiz gün görülen 8’inci duruşmasında bilirkişi raporunun henüz gelmemesi üzerine duruşma 1 Kasım 2024’e ertelendi.

“Başından beri söylüyoruz”

Patlamadan bu yana maden şehitlerinin ailelerini yalnız bırakmayan ve dava sürecini bizzat takip eden CHP Bartın Milletvekili Avukat Aysu Bankoğlu, davaya ilişkin basına açıklama yaptı.

Bankoğlu açıklamasında sürecin olması gerektiği gibi işlemediğini ve çok ağır ilerlediğine ilişkin eleştirilerde bulundu.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, açıklamasında; “ATİM yangın devam ettiği için ocak açılamaz dediyse de Maden Mühendisleri Odası’nın bugün sunduğu kapsamlı raporla maden ocağının açılabileceğini bir kez daha ortaya koymuş oldu. Mayıs ayında yapılan duruşmada da bunu dile getiren, facianın nedenlerinin ortaya çıkması için madenin açılması gerektiğini belirten uzman kişilerin beyanları doğrultusunda mahkeme heyeti bilirkişi raporu talep etmişti. Buna ilişkin bilirkişi raporu henüz gelmedi. Teknik kişilerin raporları ocağın açılabileceğini, delillerin ortadan kalkmadan derhal inceleme yapılarak facianın nedenlerinin kesinlik kazanacağına işaret ediyor. Biz yargılamanın olası kast ile yapılması gerektiğini başından beri söylüyoruz. Bunu gerektirecek delillerde maden ocağında gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Teknik kişilerin raporları ile açıkça ortaya konulan ihmallere rağmen bu davanın sorumlularını adaletten kaçırmak, davayı sündürmek gibi bir baskıya izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.